En Sıcak Konular

ABD ve Rusya taslakda anlaştılar

27 Eylül 2013 15:32 tsi
ABD ve Rusya taslakda anlaştılar ABD ve Rusya'nın haftalardır süren düğümü çözdüğü ve Suriye'nin kimyasal silahlarını teslim etmesine ilişkin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi karar taslağı üzerinde anlaşmaya vardığı bildirildi.

Ancak taslakta, Suriye'nin bu plana uygun davranmaması halinde askeri müdahalenin söz konusu olacağı yer almıyor. 

ABD'nin Birleşmiş Milletler nezdindeki Büyükelçisi Samantha Power, Rusya ile varılan anlaşmanın, Suriye'nin kimyasal silahlarını teslim etmesi açısından 'yasal bağlayıcılığı' bulunduğunu söyledi.

Power, 'İki hafta önce, bu gece çıkan sonuç kesinlikle hayal edilemezdi. İki hafta önce Suriye rejimi kimyasal silah stoklarının varlığını bile kabul etmiyordu. Ancak bugün, geçtiğimiz iki hafta boyunca süren yoğun diplomasi ve müzakerelerin sonucu olan bir karar taslağını paylaştık' dedi.

ABD, Rus, Fransız ve İngiliz diplomatlar, Lahey'deki Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü Yürütme Konseyi'nin, Suriye'deki kimyasal silah stoklarının imhasına onay vermesi halinde oylamanın bir an önce gerçekleşeceğini belirtti.

Rus Büyükelçi Vitali Çurkin, 'Bazı bakanların, oylamaya katılmak için New York ziyaretlerini uzattığını biliyorum' dedi.

ABD ve Beşar Esad rejiminin en büyük destekçisi Rusya geçtiğimiz haftalarda Suriye'deki kimyasal silah stoklarının imha edilmesi için bir anlaşmaya varmıştı.

Rusya yine de BM Güvenlik Konseyi'nde oylanacak metne, BM sözleşmesinin askeri güç de içeren yaptırımlar öngören yedinci maddesinin eklenmesini kabul etmedi. Reuters'ın ulaştığı metin, ABD, İngiltere ve Fransa'nın istediğinin aksine otomatik yaptırımlar içermiyor.

Buna göre karar taslağındaki tek yaptırım, Suriye'nin karara uymaması halinde Konsey'in 7. Madde çerçevesinde önlemler alacağı ifadesi. Ancak bu, Rusya'nın vetosuyla karşılaşabilecek ikinci bir kararı gerekli kılıyor.

Yine de Power, kararın bir dönüm noktası olduğunu, çünkü Suriye'deki iç savaş konusunda yıllardır kilitlenip kalan Güvenlik Konseyi'nden ilk kez Suriye'de siyasi geçiş sürecine destek çıktığını söyledi



Bu haber 709 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,414 µs