En Sıcak Konular

Gönüllüler koalisyonu

27 Eylül 2013 09:07 tsi
Gönüllüler koalisyonu Suriye'deki krize çözüm için Ankara'dan yeni yol haritası...

Türkiye, Suriye'deki krize çözüm için İran ve Irak'la işbirliğine hazırlanıyor. Gül'ün 'birlikte çalışalım' önerisine olumlu cevap veren Ruhani, dışişleri bakanını Türkiye'ye gönderecek.

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre; Suriye'de yaşanan insani kriz ve Esed yönetiminin yeni katliamlar için zaman kazanmaya yönelik 'Kimyasal Çözüm Planı'na karşı Ankara yeni bir yol haritası hazırladı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İranlı mevkidaşı Hasan Ruhani'ye Suriye'deki krizin çözülmesi ve yeni insani dramların yaşanmaması için işbirliği yapılması önerisinde bulundu.

BM Genel Kurulu için bulunduğu New York'ta önemli görüşmelere imza atan Gül, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile hem Suriye'deki krizin çözümü hem de bölgenin geleceği açısından önemli bir görüşme gerçekleştirdi. Gül, İranlı mevkidaşı Ruhani'ye, 'Seçimlerde elde ettiğiniz zafer sadece İran için değil, bölgenin tamamı için etkili ve önemlidir' diyerek kendisinin bölgenin geleceği açısından önemine vurgu yaptı. Gül, Suriye'deki insanlık dramının bir an evvel sona erdirilmesi için Ruhani'ye işbirliği teklifinde bulundu.

ORTAK ÇALIŞMA TEKLİFİ

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Suriye'deki krizin bir an evvel çözülmesi için komşu ülkeler olan İran ile Türkiye'nin ortak bir çalışma yapmasını isteyerek, bu noktada üst düzey görüşmelerin de artmasından yana olduklarını dile getirdi. İlk fırsatta iki ülke arasında üst düzey görüşmelerin gerçekleşmesi noktasında anlaşmaya varıldı.

YAPICI İŞBİRLİĞİ BİR ZARURET

Suriye'de devam eden çatışmanın ve mevcut ortamın, bu ülkeyi tükettiğine, on binlerce insanın öldüğüne ve şehirlerin yıkıldığına dikkati çeken Gül, bu sorunun bir an önce çözüme kavuşturulması için İran ile Türkiye'nin, iki önemli bölge ülkesi ve aktör olarak yapıcı işbirliği yapmalarının bir zaruret olduğu anlattı.

ZARİF TÜRKİYE'YE GELİYOR

Alınan bilgiye göre Gül ve Ruhani konunun daha detaylı görüşülmesi için iki ülkenin dışişleri bakanlarının önümüzdeki dönemde bir araya gelmesi konusunda anlaştı. Bu kapsamda önümüzdeki ay İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in Türkiye'yi ziyaret edeceği öğrenildi. Davutoğlu, İranlı mevkidaşı ile East River kıyısındaki görüşmede Ruhani ile başlayan yeni döneme de atıfta bulunarak bölgesel sorunların çözümü noktasında eşgüdüm içinde hareket edilmesi gerektiği üzerinde durdu. Suriye'deki krizin çözümü için yeni bir yol bulmaya çalışan İran ve Türkiye'nin bu kapsamda görüşmelerini sıklaştırması bekleniyor. Alınan bir diğer bilgiye göre; Suriye'deki gelişmelerden en çok etkilenen ülkeler arasında yer alan Irak'ın Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari de önümüzdeki günlerde Türkiye'ye gelecek.

Kalıcı barış için koalisyon

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, üç ülkenin üzerinde anlaştığı bu işbirliğini 'Kalıcı Barış İçin Koalisyon' olarak isimlendirdi. Ruhani, bu işbirliğinin ilk sinyallerini BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada verdi: 'Dünyanın çeşitli bölgelerinde 'savaş için koalisyon' gibi işlevselliğini yitirmiş seçenekler yerine bütün dünyada 'kalıcı barış için koalisyon' düşüncesinde olunmalıdır. Bugün İran İslam Cumhuriyeti sizleri ve tüm dünya toplumlarını 'şiddetin ve aşırıcılığın karşısında olan bir dünya' için öncü bir adım atmaya çağırmaktadır. Savaş yerine barışın, zorbalık yerine özgürlük için ufuk açabiliriz.'

Çiçek'ten kritik ziyaret

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, kısa süre önce Tahran'a gitti. Çiçek'in ziyareti, Suriye'de krizin çözülmemesinden ya da bir müdahale sonrası yaşanacak olumsuz ortamdan en büyük zararı görecek olan Irak, İran ve Türkiye'nin sorunun çözümlenmesi noktasında yeni bir işbirliği adımı şeklinde yorumlandı. Çiçek, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in Bağdat ziyareti ve Irak Meclis Başkanı Usame Nuceyfi'nin Tahran ziyaretinden hemen sonra Tahran'a gitmesi ise bu yorumları güçlendirdi. Alınan bilgiye göre; ziyarette, üç ülke Suriye'de çözüm için siyasi bir yol izlenmesi konusunda anlaştı.





Bu haber 1,255 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,234 µs