En Sıcak Konular

ABD ve Rusya anlaştı

27 Eylül 2013 08:43 tsi
ABD ve Rusya anlaştı ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Rusya ile Suriye konusundaki BMGK karar taslağı üzerinde anlaştıklarını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye'nin kimyasal silahları konusunda Rusya ile anlaşmaya vardıklarını açıkladı.
 
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, P5+1 ülkeleri ile İran arasındaki toplantının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, yapıcı bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi.
 
İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in toplantıya gelmesi ve sunum yapması dolayısıyla memnun olduklarını kaydeden Kerry, Zarif'in farklı bir ton ve vizyonla konuştuğunu belirtti.
 
Toplantının ardından Zarif'le ayrıca bir süre daha görüşme imkanı bulduklarını ve sürecin nasıl devam edeceğini ele aldıklarını anlatan Kerry, şöyle konuştu:
 
"İran'ın nükleer programına ilişkin insanların kafasındaki sorulara somut cevaplar verilmesi için bir yol bulunması konusunda aynı fikirdeyiz. Bu toplantı ve konuşma tonunun değişmesini olumlu buluyoruz ancak bu henüz sorulara cevap anlamına gelmez. Daha yapılması gereken çok şey var. Herkes, İran'ın nükleer programı konusunda somut sonuçlara ulaşılması ve kafalardaki soruların yanıtlanmasını ümit ediyor."
 
Kerry, tarafların neler yapılabileceği konusunda çalışmaların süreceğini ifade etti.
 
Suriye'nin kimyasal silahlarının imhası için hazırlanan BMGK karar taslağına da değinen Kerry, İran toplantısı öncesi Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir araya geldiklerini belirterek, "Rusya ile Suriye konusundaki BMGK karar taslağı üzerinde anlaştık. Birlikte taslağa son halini veriyoruz" ifadesini kullandı.
 
Kerry, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü ile yürütülen çalışmaların tamamlanmasının ardından Suriye'nin kimyasal silahlarının imha edilmesi yönündeki adımların atılabileceğini umduğunu kaydetti.
 
15 Ekim'de toplantı yapılacak
 
İran'ın nükleer programı konusunda P5+1 ülkeleri ve İran arasında 15 Ekim'de Cenevre'de toplantı yapılmasına karar verildi.

İran'ın nükleer programı konusunda BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ile Almanya ve İran arasında Avrupa Birliği'nin öncülüğünde gerçekleşen toplantıda ekimde tekrar buluşulması kararı çıktı.
 
AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, BM'de ABD, Rusya, İngiltere, Fransa, Almanya ve Çin ile İran'ın dışişleri bakanlarının katılımıyla düzenlenen toplantının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada toplantının iyi bir atmosferde geçtiğini söyledi.
 
Toplantıda sürece nasıl devam edileceğine ilişkin faydalı müzakereler gerçekleştirdiklerini belirten Ashton, "Cenevre'de 15-16 Ekim'de tekrar toplanma kararı aldık. Orada bu süreci ilerleteceğimizi ümit ediyorum" dedi.
 
İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'e toplantıya katılması ve "açık konuşması" dolayısıyla teşekkür eden Ashton, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Zarif'in birlikte toplantıya katılmasının da önemli olduğunu kaydetti.
 
Toplantının en önemli yanının, Dışişleri Bakanı Zarif'ten müzakerelerin nasıl ileri taşınacağını dinlemek olduğunu dile getiren Ashton, politik isteklerin bir an önce pratiğe dökülüp uygulanmasının hedeflenmesi gerektiğini ifade etti.
 
Ashton, gazetecilerin "tonun olumlu yönde değişmesinin ötesinde somut bir gelişme" olup olmadığını sorması üzerine de hala masada olunmasına vurgu yaparak, İran'ın kendi teklifini sunabileceğini, Cenevre'ye kadar bunların tartışılıp neler olabileceğini değerlendireceklerini dile getirdi. Ashton, "Henüz neler olabileceğini tahmin edemem" diye konuştu.
 
Bugün bir taslak ve çerçeve üzerinde görüşüldüğünü dile getiren Ashton, İran tarafının politik isteğini uygulamada da görmeyi ve karşılıklı güvenin bunun üzerine kurulmasını istediklerini ifade etti.

aa


Bu haber 629 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,716 µs