En Sıcak Konular

AK Parti’de neler oluyor?

9 Ağustos 2007 08:42 tsi
AK Parti’de neler oluyor? 
Cumhurbaşkanlığı'na adaylığı tartışma konusu haline gelen Abdullah Gül'ün 3 önemli mesajı var... AK Parti Genel Merkezi ise Gül’ün bu tespitlerine katılmakla birlikte, endişelerini de dile getiriyor. Şamil Tayyar yazıyor...

Dünkü yazımda Abdullah Gül ekseninde cumhurbaşkanlığı seçim sürecine ilişkin görüşlerimi ifade etmiştim. En çok tepki aldığım yazılardan biri oldu. Tüm eleştirilerden kendi payımı çıkarmakla birlikte, zihnimi kemiren sorulardan kendimi alamadım.

27 Nisan bildirisinin hemen ardından ‘28 Nisan sabahı Kızılay’da, Taksim’de, Tandoğan’da neden 3 kişi yoktu’ diye aklımdan geçmiyor değil. Ya da iki gün sonra Çağlayan’da ‘Cumhuriyet Mitingi’ yapılırken, neden ‘Demokrasi Mitingi’ düzenlenmediği sorusuna hep cevap aramışımdır. 27 Mayıs, 12 Mart, 12 Eylül sabahları meydanlarda tanklar cirit atarken sokaklar neden boştu, çok anlamış değilim. Ya 12 Eylül Anayasası’na verilen yüzde 100’e yakın halk desteğine ne demeli?

Önce herkes samimi olacak. Kendisini sadece sandık başında özgür hisseden halkımız, hissiyatını sadece sandığa değil meydanlara da yansıtmalıdır. Kimse benim demokratlığımı test etmesin. Muhtıraya karşı yazılarım ortadadır. Ama çatışmacı siyaseti kendine şiar edinmiş uzaktan kumandalı foncu demokratlardan da değilim.

Foncu demokratlarla milliyetçi demokratlar arasındaki nüans, dik durmakla diklenmek arasındaki ince çizgi üzerindeki hassas ayardan geçer. Birinde ‘ rövanş’ duygusu, diğerinde ‘Türkiye’nin kazancı’ ağır basar.

Bu mevzuu burada noktaladıktan sonra gelelim Ak Parti’deki kritik gelişmelere. En sonda söyleyeceğimizi en baştan söyleyelim: Abdullah Gül, adaylık konusunda kararlı gözüküyor, başbakanın kafası ise karışık.

Önceki gün AK Parti MYK’da, dün de Meclis Grup ve MKYK toplantısında bu konu enine boyuna ele alındı. 10’ün üzerinde isimle görüştüm. Bunlar arasında Erdoğan’a yakın olanlar da var Gül’e yakın olanlar da...

Gül’ün üç önemli mesajı

Çerçevedeki fotoğrafı daha iyi görebilmek için önce flu karelere netlik ayarı yapalım. Gül, tamamen içine kapanmış durumda. Yakın çalışma arkadaşlarıyla sürekli durum değerlendirmesi yapıyor.

O dost sohbetlerine yansıyan Gül’ün yorumu şöyle: ‘AK Parti’nin aldığı bu yüksek oylarda benim adaylığımın rolü de var. Halk benim adaylığımı onayladı. Geri adım atmam benden çok partime zarar verir. Eğer meclis içi mutabakat olmayacaksa yeniden halkın tercihine başvurabiliriz. O zaman en az yüzde 60’la gelirim.’

Elbette Gül’ün bu yorumlarına katılmamak mümkün değil. Özelikle öne çıkan üç önemli mesajı var: 1. Adaylıkta kararlıyım. 2. Meclis’te olmazsa halk seçsin. 3. Aksi halde AK Parti zarar görür, halk desteği azalır.

Genel merkez’in endişeleri

AK Parti Genel Merkezi ise Gül’ün bu tespitlerine katılmakla birlikte, endişelerini de dile getiriyor. Nitekim partinin yetkili kurullarında Gül’ün şahsını doğrudan hedef alan veya inciten tek satır laf etmeyen yöneticiler, Gül’ün adaylığıyla yeni kriz senaryolarının hayata geçirilebileceğini düşünüyor.

Çankaya’ya Gül dışında başka bir ismin çıkarılması gerektiğini düşünen parti yöneticilerinin rezervlerini üç noktada toplamak mümkün: 1. Seçim öncesi olduğu gibi yeniden kriz doğabilir. Bu kez fatura partiye çıkar, ağır bedel öderiz. Toplumda gerginlik artar. 2. Cumhurbaşkanlığı makamının sürekli tartışma gündeminde olması, hükümetin performansını olumsuz etkiler. Sosyal restorasyon projeleri ve AB süreci kesintiye uğrayabilir. 3. Sürekli çatışma ortamı, AK Parti’yi kamuoyunda kavgacı parti konumuna sürükler.

Oylama yalanı

Tabii, görüş farklılıkları ister istemez dezenformasyona da yol açabiliyor. MYK toplantısındaki oylama haberlerinin asılsız olduğunu belirtmeliyim. Bazı gazetelere yansıyan ‘Gül’e 10 üye destek verdi, 4 üye karşı çıktı’ şeklindeki oylama sonucu, gerçeği yansıtmıyor. Çünkü, yapılmış bir oylama yok.

Kaldı ki, hiçbir MYK üyesinin Gül’ün şahsına itirazı yok. Toplantıya katılan genel başkan yardımcıları, genel sekreter, kadın ve gençlik kolları başkanlarının aralarında olduğu 14 kişinin tamamı, Gül’ün Cumhurbaşkanlığı’nı hak ettiği noktasında görüş bildiriyor. Ancak çoğunluk, ilave olarak endişelerini dile getiriyor.

Son söz Gül’ün

Cumhurbaşkanlığı seçim sürecine ilişkin partinin tüm yetkili kurullarının nabzını yoklayan Erdoğan’ın ise nihai kararı, Gül’le birlikte vereceği belirtiliyor. Arınç’la birlikte Gül’ün de katıldığı üçlü toplantıda ‘Abdullah kardeşim karar senin’ diyen Erdoğan’ın, Gül’e rağmen bir karar almasına ihtimal verilmiyor.

Erdoğan’a yakın kaynaklar şu yorumu yapıyor: ‘Sayın Başbakan, Abdullah Bey’in itibarına gölge düşürecek hiçbir hareketin içinde olmaz. Sorumluluk sahibi birisi olarak kapsamlı bir istişare yapmasını da kimse yadırgamamalıdır..’

Sürpriz Çankaya ziyareti

Gül’ün durumu belirginleşmediği için yeni hükümet listesi oluşturulamıyor. Gül cumhurbaşkanı adayı olursa, Dışişleri Bakanlığı’na Ali Babacan’ın kaydırılması yüksek ihtimal. Aksi halde Gül, kabinenin ikinci adamı olarak görevine devam edebilir.

Gül belirsizliği giderilirse, Erdoğan’ın yeni hükümet listesini sürpriz bir kararla bir iki gün içinde Çankaya Köşkü’ne çıkarabileceği konuşuluyor. Bir genel başkan yardımcısı, ‘Başbakan listeyi götürür, Cumhurbaşkanı isimlere itiraz ederse, Başbakan görüşmeyi yarıda bırakıp dönebilir. O zaman listeyi sunmak için yeni cumhurbaşkanının seçilmesini bekleyebilir’ dedi.
 
star gazetesi



Bu haber 433 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,903 µs