En Sıcak Konular

Bush'un dedesi darbeciymiş

9 Ağustos 2007 08:33 tsi
Bush'un dedesi darbeciymiş İngiliz televizyon kanalı BBC, ABD Başkanı George Bush'un dedesi Prescott Bush'un 1930'lu yıllarda Nazi işadamlarından yardım alarak, dönemin ABD Başkanı Franklin Roosevelt'e karşı darbe planladığını kanıtlayan bir belgesel yayınladı.

ABD'de bundan 4 yıl önce 2003 yılının sonlarında ortaya çıkarılan bir gerçek, BBC'nin hazırladığı ve geçtiğimiz hafta yayınladığı belgeselle yeniden gündeme geldi. “The White House Coup” (Beyaz Saray Darbesi) adlı belgeselde ülkenin en köklü ailelerinden biri olan Bush'ların 1933 yılında Beyaz Saray'a karşı darbe planı hazırladıkları ortaya çıktı. Bugünkü Başkan George Bush'un dedesi senatör Prescott Bush'un dönemin başkanı Franklin Roosevelt'e karşı planladığı darbenin ayrıntıları gündeme bomba gibi düştü.

HİTLER'E ÖZENMİŞLER

Dünyanın en güçlü demokrasisine sahip olmakla övünen ülkede ortaya çıkarılan gerçek, Amerikalıların tarihlerini yeniden tartışmalarına yol açtı. Yayınlanan belgelere göre, ülke hem faşizmden hem de 500 bin askerin kalkışacağı büyük darbeyi kıl payı atlatmış. Belgeselde darbenin gerekçesi olarak 1930'lardan itibaren yaşanan ekonomik kriz gösteriliyor. Krizden kurtuluşu faşizmde gören Amerikan sermayesi, Almanya'da iktidara gelen Nazilerle işbirliği yaptı. Ancak 1933'te seçilen Başkan Roosevelt, Nazileşmeye karşıydı.

HEDEF ROOSEVELT'Tİ

Bunun üzerine Dede Bush önderliğindeki zengin Amerikan sağı, 1. Dünya Savaşı kahramanı Orgeneral Smedley Darlington Butler'a askeri darbeye liderlik etmesi için teklif götürdü. Darbe planına göre, Başkan Roosevelt görevi bırakmaya ikna edilecekti. Kabul etmezse, Orgeneral Butler'a hayran ordudan 500 bin asker Beyaz Saray'a yürüyüp Roosevelt'i öldürecekti.

BAŞKAN OLAYI KAPATTI

Darbecileri, Heinz, Maxwell, Du Pont, Goodyear ve daha birçok büyük şirket destekledi. Ama Orgeneral Butler darbe yapmak yerine, Temsilciler Meclisi'nin bir komitesine şikayette bulundu. Komite darbe planını kanıtlasa da Roosevelt, reform programına destek karşılığında komplocu şirketleri afişe etmekten vazgeçti.

Nazi sanayici Fritz'in bankası kullanıldı

Dede Bush, ticari işbirliğini İkinci dünya savaşının sonuna kadar, Nazi sanayici Fritz Thseen'le sürdürdü. ABD Milli arşivler ve kütüphanelerinde yer alan “America's Secret Establishment” Amerika'nın Gizli Örgütü adlı kitapta, Prescott Bush'un ve ortaklarının Nazilerle bağlantıları ve aktiviteleri ayrıntılı şekilde yer alıyor. Belgelere göre Berlin'deki dev Nazi sanayicisi Fritz Thseen'in bankasından (Thyssen Bank) tedarik edilen 240 bin değerindeki banknotlar New York'taki Underwriters Trust şirketine aktarılmış.

Aile yüzyıldır siyaset sahnesinde

Bushlar'ın ataları Amerika kıtasına 1620 yılında İngitere'nin Southampton kentinden Amerika'ya göçmen taşıyan Myflower gemisiyle ayak bastı. Aile, 20. yüzyılın başından itibaren Amerikan yönetici elitinin içinde, bir yer edinme mücadelesine girdi ve üç nesil içinde bir senatör ve iki başkan çıkardı. Dede Prescott Bush, Uzun Amerikan sermayesinin önemli figürlerinden biri olarak siyasi arenada etkisini hissettirdi. 1952 yılında senatör oldu, 1961'de politikadan ayrıldı. Ailenin çoğu Yale Üniversitesi'nden mezun. Ve bunların hepsi 1833 yılında bu okulda kurulmuş ırkçı gizli örgüt “Skull and Bones”a üye.

yenişafak



Bu haber 427 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,139 µs