En Sıcak Konular

Fitch ''pozitif'' görünümün reçetesini verdi

26 Eylül 2013 13:52 tsi
Fitch Ratings Kıdemli Direktörü Rawkins, "Eğer cari açıkta dönüşüm olur, enflasyon düşer, daha çok doğrudan yatırım görürsek, Türkiye pozitif bir reyting aksiyonuna yaklaşır" dedi.

Fitch Ratings'in her yıl İstanbul'da düzenlediği "Türkiye'nin Kredi Görünümü" toplantısında AA muhabirinin sorularını cevaplayan Fitch Ratings Kıdemli Direktörü Paul Rawkins, Türkiye'nin küresel belirsizliklere karşın ekonomik temellerinin güçlü olduğuna dikkati çekti.
 
"Eğer cari açıkta dönüşüm olur, enflasyon düşer, daha çok doğrudan yatırım görürsek, Türkiye pozitif bir reyting aksiyonuna yaklaşır. Bu gelişmelerin olması halinde aksiyona görünümün belki pozitife çevrilmesiyle başlanabilir" diyen Rawkins, Türkiye'nin bu yıl ekonomik büyümesinin yüzde 3,5 seviyesinde gerçekleşmesini beklediğini söyledi.
 
Rawkins, "Türkiye'nin ekonomik büyümesinde gelecek yıla ilişkin beklenti aralığı oldukça geniş. Türkiye'nin 2014 büyümesinin yüzde 1,5 ile yüzde 4,00 arasında gerçekleşmesini bekliyorum. Türkiye'nin gelecek yıl yüzde 1,5 oranında büyüme kaydetmesi, en kötü durum senaryosuna aittir. Bu yıl sonunda Türkiye'nin GSYH'na oranla cari açığının da yüzde 6-7 seviyesinde gerçekleşmesini bekliyorum" şeklinde konuştu.
 
"Hiçbir merkez bankası faiz artırımını tamamen gözden çıkarmaz"
 
Merkez Bankası Başkanı'nın faiz artırımına gidilmeyeceği yönündeki açıklamalarını da değerlendiren Rawkins, "Merkez Bankası eğer işler değişirse ileride faiz artırımını yeniden değerlendirebileceklerini kabul ediyor. Hiçbir Merkez Bankası'nın faiz artırımını tamamen gözden çıkaracağını düşünmüyorum " dedi.

Merkez Bankası'nın yıl sonu ve gelecek seneye ilişkin kur öngörülerini paylaşan Rawkins, "Bu kadar hedefe aynı anda sahip olamazsınız. Bizce faiz oranlarını ve kuru aynı anda düzenleyebileceğinizi söylemek zor. Hem faiz hem de kuru aynı anda kontrol etmek çok zordur. Faiz oranlarındaki istikrar ancak kurdaki oynaklık bedeliyle sağlanabilecektir. Kurumların kur oranlarının ne kadar olacağı ile ilgili bu kadar kesin ifadesi biraz olağandışı" ifadelerini kullandı.
 
Bu yılın başlarından itibaren hedefi enflasyondan çok hızlı büyüme olarak gördüklerini belirten Rawkins, "Türkiye'de sermaye girişinde ani bir duruş beklemiyoruz. Daha düşük seviyede de olsa sürecektir. Öte yandan finansman daha pahalı olacaktır. Fed'in politikalarına ülkeler farklı karşılıklar verdiler. Örneğin Hindistan hemen faiz artırımında bulundu" dedi.
 
Türkiye'nin içinde bulunduğu bölgesel politik riskleri de izlediklerini belirten Rawkins, "Suriye meselesi Türkiye'nin ekonomisini özellikle bütçesini etkilemeye başlamadıkça reytingi de etkilemez" dedi.
 
Türkiye'nin Fitch tarafından uzun vadeli kredi notu "BBB-" görünümü ise "durağan".
 

Bu haber 632 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,828 µs