En Sıcak Konular

Reçetelerde 'elektronik imza' dönemi başlıyor

26 Eylül 2013 11:51 tsi
Hekim tarafından elektronik imza atılmamış olan reçeteler, eczaneler tarafından kabul edilmeyecek ve ilaç teslim edilmeyecek.

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Başkanı Erdoğan Çolak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile imzalanan ek protokolün, Türkiye'de özel durumlar dışında artık reçetelerin e-reçete ile yazıldığını söyledi.
 
Elektronik ortamda yazılmış olan reçetenin "e-reçete" olarak tanımlandığını ve Türkiye'de de başarı ile uygulandığını ifade eden Çolak, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından her doktora şifre verildiğini anlattı. Çolak, bu şifre ile ekranın açılabildiğini ve ilacın reçetelendirilebildiğini dile getirerek, "Ancak, kimi zaman reçeteler, doktorlar tarafından değil, sekreterler tarafından yazılabiliyor. Dolayısıyla, ilacın yazılıp yazılmadığı, talep edilen ilacın değiştirilip değiştirilmediği gibi güvenlik sorunu ortaya çıktığında, hekimlerin sorumluluğu konusunda hukuki boşluk söz konusudur" diye konuştu.
 
İlaç ve reçetenin çok ciddi bir sorumluluk istediğini vurgulayan Çolak, bu konuda güvenilirlik kriterlerinin tam olması gerektiğine işaret etti.
 
Çolak, bu alanda güvenliğin artırılması gerektiğine işaret ederek, yeni uygulamaya girecek "elektronik imza" ile bunun sağlanabileceğini bildirdi.
 
Uygulamanın 1 Ocak'ta başlaması öngörülüyor
 

"Eğer elektronik imza kullanılarak bir belge imzalanmışsa, kanunen onun kesinlikle sahibi tarafından atıldığının belgesidir" diyen Çolak, şunları kaydetti:
 
"Bu, aynı manuel reçetedeki doktorun kaşesi ya da ilaç teslim edildiğinde sahibinin aldığına dair reçetenin arkasını imzalaması gibidir. Hatta, elektronik imza bunlardan daha güçlü bir delildir.
 
Dolayısıyla, elekronik reçete ve elektronik raporlarda mutlaka hekimlerin elektronik ortamda bunu onaylaması gerekiyor. Oysa, şimdiki mevcut uygulamada e-reçeteler e-imza ile kapatılmıyor. Şimdi Sağlık Bakanlığının konuya ilişkin yaptığı çalışmalar tamamlanarak buna ilişkin duyuru yapmasını takiben, elektronik imzası olmayan reçeteler eczaneler tarafından verilmeyecek."
 
Çolak, bunun için hazırlıkların devam ettiğini belirterek, "Uygulamanın 1 Ocak'ta başlamasını öngörüyoruz" dedi.
 
Bu uygulamanın hem hekimler hem de eczacılar açısından çok önemli olduğunu belirten Çolak, "Bu şekilde, zaman zaman gündeme gelen usülsüzlükler de engellenmiş olacak. Hekimin şifresi, onun bilgisi dışında alınmış ve reçete edilmiş olabilir. Bu durumda, sahibi belli olmayan kusur ortaya çıkıyor. Elektronik imza ile kapıtıldığında, hekimin reçetesi hiçbir zaman onun izni ve imzası olmadan açılamayacak. Bu da reçete ve rapor güvenliği sağlamış olacak" dedi.

aa


Bu haber 544 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,998 µs