En Sıcak Konular

Müşerref olağanüstü hal mi ilan edecek?

9 Ağustos 2007 08:28 tsi
Pakistan'da özel bir televizyon kanalında, Devlet Başkanı Pervez Müşerref'in hemen olağanüstü hal ilan etmeye hazırlandığı yönünde yayınlanan haber, hükümet sözcüleri tarafından yalanlandı. Ancak, Enformasyon Bakan yardımcısı Tarık Azim Han, olağanüstü

Pakistan'da özel bir tv kanalı, Müşerref'in olağanüstü hal ilan edeceğini duyurdu 
      
Bir özel televizyon kanalının söz konusu haberinin ardından devlet televizyonu, resmi kaynaklara dayanarak bu haberin asılsız olduğu duyurdu.
     
Enformasyon Bakanı Ali Durani de yabancı ajanslara yaptığı açıklamasında, özel televizyonun, Müşerref'in olağanüstü hal ilan etmeye hazırlandığı haberini yalanladı.
     
Enformasyon Bakan Yardımıcısı Tarık Azim Han da, ''iç ve dış tehditler nedeniyle hiçbir şeyin göz ardı edilemeyeceğini ancak şu an için acil bir durum olmadığını, hükümet için bu tür seçeneklerin bulunduğunu'' söyledi.
     
Tarık Azim Han, ülkenin kuzeybatısında da hukuk ve düzenin bozulduğuna işaret etti.
     
Hükümetin, ülkede çoğunluğu intihar eylemcileri tarafından düzenlenen bir dizi saldırının ardından, El Kaide örgütü ve Taliban ile ittifak kuran dinci militanların yol açtığı tehditle artan güvensizlik ortamına dayanarak olağanüstü hal ilan edebileceği yorumları yapılıyor.
     
Olağanüstü hal ilan edilmesi halinde Müşerref'in ulusal ve bölge meclislerinin görev sürelerini 12 ay uzatabileceği, seçimleri erteleyebileceği belirtiliyor.
     
Öte yandan, bazı siyasi uzmanların ve muhalif liderlerin, 1999'da kansız bir darbeyle iktidara gelen Müşerref'in, siyasi açıdan en güçsüz dönemde olduğu ve aynı zamanda genelkurmay başkanlığını sürdürerek, bu yılki devlet başkanlığı seçimini yeniden kazanabilmesi konusundaki zorluklar nedeniyle olağanüstü hal seçeneğine başvurabileceği yorumları yaptıklarına işaret ediliyor.
     
Müşerref, genelkurmay başkanlığı görevini sürdürerek, meclis seçimleri düzenlenmeden önce Eylül-Ekim aylarında yapılacak devlet başkanlığı seçimini kazanmak istiyor.
     
Pakistan basınında geçen ay, Müşerref'in yeniden aday olmayı planladığı devlet başkanlığı seçimi konusunda sürgündeki muhalefet lideri eski Başbakan Benazir Butto Butto ile ittifak arayışları içinde olduğu ve gizli görüşme yaptığı haberleri yer almıştı. Bazı resmi kaynaklar tarafından da Müşerref ile Butto'nun Birleşik Arap Emirlikleri'nde görüştüğü doğrulanmıştı.
     
Ülkedeki en büyük muhalefet grubu olan Butto'nun ''Pakistan Halk Partisi'nin'' desteğinin alınması arayışlarına karşı, sürgünde bulunduğu Londra'dan partiye liderlik yapan Butto'nun, Genelkurmay Başkanlığından istifa etmemesi durumunda Müşerref'i desteklemeyi reddettiği kaydedilmişti.
     
Görüşmede, Müşerref'in meclis tarafından yeniden devlet başkanı seçilmesi ve Butto'un ülkeye dönerek yeniden başbakan olmasının yolunun açılmasına ilişkin anlaşmaya varılmaya çalışıldığı bildirilmişti.
     
1980'ler ve 1990'larda iki kez başbakanlık yapan Butto, kurduğu ikinci hükümetin düşmesinden sonra yolsuzluk suçlamalarıyla ilgili yargılanmaktan kaçmak için sürgüne gitmişti.
     
Butto, gazetecilere yaptığı açıklamalarda da, Müşerref ile siyasi uzlaşmaya varabileceğini ancak önce Müşerref'in Genelkurmay Başkanlığından ayrılması gerektiğini ifade etmişti.
     
milliyet

Bu haber 316 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,677 µs