En Sıcak Konular

Yeni dünyada kim nerede?

26 Eylül 2013 09:29 tsi
Yeni dünyada kim nerede? ''İslam dünyasını, Müslüman topluluk ve halkları, yüzyılın üzerinde bir zaman diliminde doğrudan ya da dolaylı olarak kontrol eden güçler; bu kez yeni algılar, zihin dünyaları ve projeler üzerinden bir yeni dünya kurmanın peşinde...''

Bir büyük düzenleme var coğrafyamızda. Önemli bir bölümü Müslüman ülkeleri doğrudan ilgilendiriyor. Sadece iktidarlar üzerinden değil, yönetim biçimleri, yakın geleceğin hemen tüm kodları üzerinden aranan bir değişim ve dönüşümden söz ediyoruz. Kavramak, şu anda yazarken yaşadığım gibi anlatmak zor. Ancak Suriye’de olanı Mısır’dan, bir diğerini Irak’tan, ötekini Kenya’daki El Kaide eyleminden ve toplamda hepsini Türkiye’den ayrı düşünmek imkansız.

İslam dünyasını, Müslüman topluluk ve halkları, yüzyılın üzerinde bir zaman diliminde doğrudan ya da dolaylı olarak kontrol eden güçler; bu kez yeni algılar, zihin dünyaları ve projeler üzerinden bir yeni dünya kurmanın peşinde.

Bu yeni dünyanın ne olduğuyla değil, sahipleriyle ilgilenen ve teslim olmaya razı olanlar için zaten sorun yok. Onlar her dönemde bir şekilde bahşedilenle yetindiler ve ötesine dair bir arayışları da olmadı.

***

Sorun, kurulan yeni dünyada ben de varım diyenlerden ve özellikle de bu dengelere itiraz edenlerden çıkıyor. Türkiye’nin son on yıllık profili ve sahneye çıkışı bunun yansıması. Sorun çıkarıyor Türkiye. Çünkü uluslararası düzenin eski kodlarına olduğu kadar, bunları yeniden yorumlarmış gibi görünüp yola devam etmek isteyenlere de itiraz ediyor.

İtiraz etsek kaç yazar diyenlerle yolum hiç kesişmedi bugüne kadar. Bunları tümüyle müzakereden yoksun kör bir kavgayla sürdürmek isteyenlerle de. Yeni bir dünya kurulurken, elbette müzakere, çatışma, kavga ve sorun çıkacak.

Eğer bu dünyada sözü olan bir güç olarak yaşamak istiyorsanız zor bir yolculuk sizi bekliyor. Öteki modeller zaten hazır. Dün hanedanlar, albaylardı, cuntalardı; bugün bir başka isim altında devam edebilir.

Gücünü iyi tartan, nerede durduğunu doğru tarif eden bir Türkiye için kafa yormaya devam edelim. Bunun ne denli önemli olduğunu gerçekten çok kısa sürede görme imkanımız olacak.

Nasuhi Güngör / Star (ilgili kısım)



Bu haber 787 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,531 µs