En Sıcak Konular

Barzani Türkiye'ye kaçak sigara sokuyor!

8 Ağustos 2007 23:10 tsi
Barzani Türkiye'ye kaçak sigara sokuyor! Güvenlik birimleri ilginç bağlantıları ortaya çıkardı. Katırlarla Kuzey Irak'tan kaçak olarak Türkiye'ye sokulan sigaraların, Barzani ailesinin Bulgaristan'daki sigara fabrikasında imal edildiği, Mersin Serbest Bölgesi'ndeki şirketler üzerinden Kuzey

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) birimi, yaklaşık 1 yıldır Kuzey Irak'tan Türkiye'ye yönelik sigara kaçakçılığı gerçekleştiren organizasyonun peşine düştü. Yılbaşından buyana takiplerini genişleten KOM, sigara kaçakçılığının Bulgaristan'ın başkenti Sofya'dan başladığını tespit etti.

Özellikle Avrupa ülkelerinde kullanılmayan tütünün Sofya yakınlarında faaliyet gösteren ve KDP lideri Mesud Barzani'nin yeğeni Neçirvan Barzani'ye ait olduğu belirtilen sigara fabrikasında Prestige markasıyla işlendiği anlaşıldı. Üretilen sigaraların yine aileye yakınlığıyla bilinen kişilere ait olan Mersin Serbest Bölgesi'nde faaliyet gösteren firmalar aracılığıyla Kuzey Irak'a taşındığını belirleyen KOM birimi, Zaho'daki bir işyerinden Türkiye'ye yönelik sigara kaçakçılığının organize edildiğini saptadı.

Son dönemde 12 ayrı operasyon yaparak organizasyonu ortaya çıkaran KOM birimi, Bulgaristan'ın yanı sıra Uzakdoğu'da üretilen Esse ve Pine marka sigaraların da yine Mersin üzerinden Kuzey Irak'a götürüldüğünü tespit etti. Sigara kaçakçılarının faaliyetleri şöyle belirlendi:
      * Barzani ailesine ait sigaralar, Zaho'daki bir dükkanla bağlantılı yerel kaçakçılık gruplarınca alınarak karayoluyla Türkiye sınırına getiriliyor. Sigaralar burada box adı verilen büyük kolilerle katırların sırtına yükleniyor. Katırların her biri 350 karton sigara taşırken, kaçakçı grupları da 10-15 katırdan oluşuyor. Kaçakçı grupları, sınırın Kuzey Irak bölümündeki bir geçitte bölgeyi kontrolde tutan terör örgütü PKK'ya da vergi adı altında haraç veriyor.
      * Daha sonra katırlarla sınırdan geçirilen sigara kolileri, Şırnak'ın Uludere ilçesinin Dağdibi, Yemişli, Ortasu ve Yekmal gibi dağ köylerinin kırsal arazisine bırakılıyor. Kuzey Irak'taki kaçakçı gruplar, Türkiye'deki organizatörleri arayıp açık araziye bırakılan kolileri alabileceklerini belirtiyor.
      * Telefon görüşmesiyle birlikte kamyonet veya traktörle araziye çıkan Türk kaçakçılar tarafından, koliler, önce Uludere, ardından Şenoba ve en son Balveren bölgesindeki "gizli" depolarda toplanıyor. Bazı gruplar, Tanintanin dağlarındaki sınır bölgesinden aldıkları kolileri doğrudan Uludere ve Şenoba'dan geçirmeden Balveren veya Şırnak merkezindeki köylerdeki depolara da aktarıyor.
      * İki ayrı bölgede toplanan kaçak sigaralar, bu kez taleplere göre başka bir organizasyon tarafından başta Güneydoğu ve Doğu Anadolu olmak üzere değişik bölgelerde piyasaya sürülüyor. Bu kaçakçılık organizasyonunda bazen resmi devlet görevlileri ile köy korucularının da görev aldığı tespit edildi. Bu kişilerle ilgili kısa süre önce Şırnak'ta yapılan bir operasyonla adli işlem başlatıldı.
      Bu arada Türkiye'deki tütün ve tütün mamullerindeki yüzde 73'lük yüksek verginin Irak'ta yüzde 4 olmasının kaçakçılığı teşvik eden en önemli nedenler arasında yer aldığı dile getirildi.

habertürk



Bu haber 379 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,257 µs