En Sıcak Konular

Sperm azaldı, paranoya arttı

8 Ağustos 2007 23:07 tsi
Milimetreye düşen 70 milyon sperm sayısı, 50 yıldır inişte!

Bir zamanlar 'yüzücülerinin' vakit gelince görevini yapacağına kesin gözüyle bakan erkekler artık spermlerinin azaldığı korkusuyla panik yaşıyor.

50 yıl önce sperm bankası, üretkenlik testi, destek ilacı yoktu; erkekler zamanı gelince 'yüzücülerinin' işbaşı yapacağına kesin inanırdı. Oysa şimdi 20'lerini, 30'larını süren genç erkeklerde 'sperm sayısı paranoyası' sık görülüyor.

Rutgers Üniversitesi'nden Dr. Cynthia Daniels, "Son 50 yılda sperm sayılarında dünya çapında düşüş olduğu gözleniyor" diyor. Birçok araştırmacıya göre, doğurganlığa zarar veren suçlu maddeler işyerlerinde, bilgisayardan yayılan sıcak havada, içki kadehinin ağzında, hatta oğluna hamile annelerin akşam yemeğinde bulunuyor.

Yoksa 'toplumsal histeri' mi?

Daniels, "Bazıları bulgulara itiraz ediyor, kanıtların tamamen toplumsal histerinin sonucu olduğunu söylüyor. Bu da 21. yüzyılda erkekler ve erkekliğin saldırı altında olduğunun bir başka ifadesi. Olayın toplumsal ve politik temeli var, çünkü sadece erkek sağlığıyla ilgili sorunları değil, onları nasıl gördüğümüzü de içeriyor" diyor.

Rochester Üniversitesi Tıp Okulu'ndan Shanna Swan, "Menide tipik olarak milimetreye 70 milyon sperm düşer. 20 milyon spermden aşağı bir oran üretkenliği etkileyebilir" diyor. Uzmanlar sperm sayısını nelerin olumsuz etkilediğinin listesini henüz çıkarmış değil. Ancak Swan'ın birkaç ipucu var: "Mümkün olduğunca organik beslenme, bu besinler daha az zehir içerdiğinden daha fazla canlı sperm üretimini sağlayabilir. Fetusun gelecekteki doğurganlığından endişe eden hamileler plastik ürün kullanmaktan sakınmalı. Su seçerken, damıtılmış ve maden kömürüne karşı filtrelenmiş olmasına bakmakta fayda var. Sigara, alkol kullanımı azaltılmalı."

Öneriler sorunu kısmen çözse de uzmanlar gerçek çözümün çevrede gizli suçluları bulup elemekten geçtiğini söylüyor. "Bu ürünler sessiz; bizim bilmediğimiz biçimde çevreye yayılıyorlar ve üzerlerinde hiçbir kontrolümüz yok. Dolayısıyla onlardan kurtulmak çok zor" diyor Swan, "Umarım bu gidişi tersine çevirebiliriz."

Türkiye'de de sperm sayısı düştü

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı'ndan Prof. Emre Akkuş, bu güncel durumun Türkiye'deki yansımalarıyla ilgili olarak, "Bilimsel sonuçları değil gözlemimi sorarsanız, Türkiye'de de erkeklerdeki sperm sayılarının geçmişle kıyaslanınca daha düşük olduğunu görüyorum" diyor.

Akkuş, bunu 'gündemdeki ciddi çevre sorunlarının insana yansıması'na bağlıyor: "Küresel zehirlenmeler diyebiliriz. Eskiden sperminin eksik olduğunu öğrenen hastalar biraz daha yıkım içinde oluyorlardı, ama günümüzde yardımcı üreme yöntemleri var. 'Mikroskopik tese' ameliyatlarıyla hiç spermi olmayan insanlarda bile sperm bulma olasılığımız var. Bir de cinsel güçle, erkeklik gücüyle sperm sayısının hiç alakası yoktur. Erkeklik gücü çok iyi olan birinin hiç spermi olmayabileceği gibi, tam tersi de olabilir."

vatan



Bu haber 434 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,471 µs