En Sıcak Konular

Havadan istihbarat için TÜBİTAK’la anlaştı

25 Eylül 2013 08:42 tsi
Havadan istihbarat için TÜBİTAK’la anlaştı
Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), havadan görüntü ve ses istihbaratı toplamak için düğmeye bastı.

Amerika'nın silahsız uçan ve keşif-gözetleme cihazlarıyla donatılan ‘global hawk' isimli projesinden esinlenen kurum, benzer bir hava aracının (İHA) üretimi için TÜBİTAK'la anlaştı.
 
MİT, TÜBİTAK'tan uzun süre havada kalabilecek ve yaklaşık 500 kilogram faydalı yük taşıyabilecek bir İHA istedi. Bu araç hem dinleme yapacak hem de görüntü çekecek. Anlaşmanın ardından uçak mühendisi aramaya başlayan TÜBİTAK Amerika'daki bazı savunma şirketleriyle de temasa geçti.
 
MİT daha önce Heron ve uydulardan gelen görüntülerin kendi bünyesinde toplanması için de bir çalışma başlatmıştı. MİT ile TÜBİTAK arasında geçtiğimiz şubat ayında da kritik bir anlaşma imzalanmıştı. TÜBİTAK, Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi’nde kurulacak istihbarat laboratuvarlarında yüksek teknolojili istihbarat ekipmanlarının üretimine yoğunlaşacak. Dinleme kestirme cihazları, böcekler, sinyal kesiciler artık bu laboratuvarlarda üretilecek. 220 milyon dolarlık projenin finansmanını ise Savunma Sanayii Müsteşarlığı üstlenmişti.
 
İki kurum arasındaki işbirliği geçtiğimiz günlerde bir adım daha öteye taşındı. Zaman'da yer alan habere göre; MİT, tarihinde ilk kez kendi gelişmiş İHA’sını kullanmaya karar verdi. MİT’e ilham kaynağı olan İHA ise Global Hawk isimli İHA. Amerikan yapımı yüksek irtifa (HALE) insansız hava aracı olan Global Hawk, keşif ve gözetleme maksatlı algılayıcılar ile donatılıyor. Bir kıtadan kalkıp uydular vasıtası ile diğer bir kıtadan yönetilerek bir başka kıta üzerinde keşif yaptıktan sonra elde ettiği hava görüntülerini yine bir başka kıtaya aktarabiliyor. Bu casus uçağı, yüksek irtifada sürekli keşif ve denetleme yapabiliyor. Kalkış alanından 3 bin deniz mili uzaktaki menzillerde görev yapabiliyor, ayrıca hedef sahasının üzerinde 24 saat boyunca ve 60 bin feet’ten daha yükseklerde kalabiliyor. MİT’in TÜBİTAK’tan talep ettiği İHA’nın iç istihbaratta mı yoksa dış istihbaratta mı kullanılacağı henüz net değil.

 

Bu haber 881 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,601 µs