En Sıcak Konular

CHP heyeti Washington'da

25 Eylül 2013 08:15 tsi
CHP Genel Başkan Yardımcısı Loğoğlu, “Amerikalı muhataplarımızın CHP’yi önümüzdeki dönemde bir iktidar partisi potansiyeli olarak değerlendirdikleri izlenimi yarattığını söyleyebilirim" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcıları Faruk Loğoğlu ve Umut Oran, Washington’daki ikinci günlerinde, Beyaz Saray, Dışişleri Bakanlığı ve Pentagon’da görüşmelerinin ardından Türk gazetecilere açıklamalarda bulundu.
 
CHP'nin Türkiye’nin içerideki ve dışarıdaki sorunlarına bakış açısı ve vizyonunu Amerikalı muhataplarına aktarmak ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Amerika’ya yıl sonundan evvel yapacağı muhtemel ziyaretin zemin yoklamasını gerçekleştirmek üzerine Washington'da bulunduklarını belirten Loğoğlu, görüşmelerinde, genel olarak “Amerikalıların Türkiye’deki gelişmeleri yakından takip ettikleri, bundan çıkarılması gereken sonuçları ve duymaları gereken kaygıları büyük ölçüde duydukları” sonucuna vardıklarını kaydetti.
 
Loğoğlu, “CHP’nin görüşleri önceden sadece ilgi meselesiyken, bugün çok daha kapsamlı, çok daha ayrıntılı sorulara muhatap kaldığımızı, bu da Amerikalı muhataplarımızın CHP’yi önümüzdeki dönemde bir iktidar partisi potansiyeli olarak değerlendirdikleri izlenimini yarattığını söyleyebilirim” diye konuştu.
 
Loğoğlu, ABD'ye herhangi bir destek ve beklenti içinde gelmediklerine işaret ederek, “Biz buraya düşüncelerimizi paylaşmaya geldik, beklentilerimizi paylaşmaya değil” ifadesini kullandı.
 
Amerikalı muhataplarına CHP’nin Türkiye-ABD ilişkilerine bakışını anlattıklarını bildiren Loğoğlu, bu bağlamda, iki ülkenin ilişkilerinin "konjonktüre bağlı olmadan, ortak değer ve çıkarlar üzerine inşa edilmiş sağlam ve sürdürülebilir olmasını tercih ettiklerini" belirttiklerini dile getirdi. Loğoğlu, partileri içinde Türkiye-ABD ilişkilerine farklı yaklaşan üyelerin de olduğunu ifade ederek, “Ama CHP ne SSCB döneminin komünist partisidir, ne de bugünün Türkiyesi'nin Adalet ve Kalkınma Partisi’dir, çok sesli bir partidir. Çok sesimizin olması, vizyonumuz, sesimiz olmadığı anlamına gelmiyor” dedi.
 
"Suriye ve Gezi Parkı gündeme geldi"
 
Pentagon'daki görüşmelerinde kendilerine ABD’nin Suriye’ye olası saldırısına yönelik görüşlerinin sorulduğunu, kendilerinin ise buna karşı olduklarını, Türk halkının da yaklaşık yüzde 70’inin saldırıya karşı durduğunu belirttiklerini anlatan Loğoğlu, ancak soruna siyasi çözüm bulunması noktasında ABD ile fikirlerinin uyuştuğunu dile getirdi.
 
Loğoğlu, Beyaz Saray’daki görüşmelerine dair soru üzerine, Ergenekon ve Balyoz davalarıyla ilgili soru gelmediğini ama asker-siyaset ilişkisinin sorulduğunu ve Gezi Parkı odaklı gelişmelerin görüşmelerinde birden çok gündeme getirildiğini belirterek, şunları kaydetti:
 
 “Gezi Parkı sürecini önemli buluyorlar. Demokrasi  bakımından anlamlı da buluyorlar. Bu sürece partimizin bakış açısını ve bu süreçle nasıl bir ilişki kurmak isteyebileceğini sordular. Gezi Parkı olaylarının hedeflerinin, özgürlük ve 'yaşam tarzıma karışma' taleplerinin bizim de savunduğumuz görüşler olduğunu ama bunun da parti bağlantılı olmayan, bağımsız yeni orta sınıfın evlatlarının bir ürünü olduğunu, CHP’nin bunu sahiplenmek gibi bir girişimi olmadığını, buna hakkı da olmadığını ama Gezi Parkı sürecinin Türkiye’deki siyasetin parametrelerini artık bir daha geri dönülmeyecek şekilde değiştirdiğini, yani, yeterince demokratik hakkını kullanmakta direndiğin zaman hükümetin buna bigane kalamayacağının görüldüğünü, bu nedenle Gezi Parkı’nı Türkiye’de demokrasinin geleceği bakımından önemli, anlamlı ve yararlı bulduğumuzu söyledik.”
 
"CHP Genel Başkanı'nı burada görmek istediklerini tüm muhataplarımız ifade ediyor”
 

Asker-siyaset ilişkisinde de “CHP olarak askeri darbelerden en fazla zarar görmüş bir parti olarak, askerin siyasetten çekilmesini doğru bulduklarını” belirttiklerini dile getiren Loğoğlu, “Ancak bunu yaparken de askeriyeye bu davalar üzerinden ağır darbeler vurulduğunu, bunun yanında her ne kadar askerin siyasetten çekilmesi doğru olmakla birlikte siyasetin askere bulaştırılmasını da aynı derecede yanlış bulduğumuzu söyledik” diye konuştu.
 
ABD yönetimi ve Kongre’nin AK Parti yönetimine bakışına yönelik soru üzerine Loğoğlu, "son dönemde Amerikalılar doğrudan dile getirmese de duydukları sıkıntıları ve rahatsızlıkları, önceki ziyaretleriyle karşılaştırdıklarında rahatlıkla fark edebildiklerini" kaydetti.
 
Kılıçdaroğlu’nun ziyaretinin de gerçekleşmesi halinde Türkiye-ABD ilişkileri açısından önemli bir ziyaret olacağını anlatan Loğoğlu, “Amerikalılar da ister Türkiye’de ister burada konuştuğumuz olsun, bunun yararlı olacağını, zamanının geldiğini, CHP Genel Başkanı'nı burada görmek istediklerini tüm muhataplarımız ifade ediyor” dedi. Loğoğlu, temasları kapsamında ABD'deki güçlü İsrail lobisi AIPAC’in bir temsilcisiyle bir araya geldiklerini kaydetti.

aa


Bu haber 504 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,688 µs