En Sıcak Konular

Rus NATO’sundan Afganistan hazırlıkları

24 Eylül 2013 13:21 tsi
Rusya’nın öncülüğündeki Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (KGAÖ), 2014 yılında NATO güçlerinin Afganistan’dan çekilmesi sonrasında ortaya çıkacak tehditlere karşı hazırlanıyor.

Rusya’nın tatil kenti Soçi’de düzenlenen KGAÖ Devlet Başkanları Zirvesi’nde Tacikistan ile Afganistan sınırının güçlendirilmesine yardım edilmesi konusunda önemli karar alındı.
Tacik basınına göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ev sahipliğinde yapılan zirveye, Kırgızistan Devlet Başkanı Almazbek Atambayev, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkistan, Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman, Kazakistan Başbakanı Serik Ahmetov ve KGAÖ Genel Sekreteri Nikolay Bordyuja katıldı.

KGAÖ dönem başkanlığının Kırgızistan’dan Rusya’ya devredildiği zirvede, örgüte üye ülkeler, Tacikistan’ın Afganistan ile olan sınırının güvenliğinin güçlendirilmesine yardım edilmesi konusunda anlaştılar. Söz konusu konu, 2014 yılında Uluslararası Destek Gücü’nün Afganistan’dan çekilmesi nedeniyle liderler tarafından ele alındı.

Zirvede konuşan Tacik Devlet Başkanı Rahman, Ağustos ayında KGAÖ örgüt temsilcilerinin ülkesini ziyarete ederek, Afganistan sınırında incelemelerde bulunduğunu kaydetti. 2014 yılından sonra Afganistan’daki son gelişmeler ile ilgili her türlü senaryolara hazırlıklı olunması gerektiğinin altını çizen Rahman, buna hazır olmaları gerektiğini ifade etti.

Tacik lider, sınırdaki güvenliğin güçlendirilmesi için büyük çaba gösterdiklerini kaydederek, sınır güvenlik güçlerinin askeri donanım gücünün arttırıldığını belirtti. Rahman, Afganistan ile olan sınırının yüzde 60’ının eski Sovyetler Birliği-Afganistan sınırı olduğunu belirterek, daha fazla yardıma ihtiyaç duyduklarını belirtti.

KGAÖ liderleri, zirve kapsamında Tacikistan Sınır Komutanlığına yardım edilmesi yönünde anlaştılar. Bu bağlamda, örgüte üye ülkeler kendi imkanları çerçevesinde 3 ay içerisinde Tacikistan’a karşılıksız olarak askeri yardımda bulunacak.

Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından 1992'de bir anlaşma ile sağlanan güvenlik birliği, 2002'de ise kurumsal bir yapıya dönüştü. Özbekistan'ın üyeliğini askıya aldığı KGAÖ'de Rusya, Ermenistan, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan yer alıyor.

cihan

Bu haber 534 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,118 µs