En Sıcak Konular

Derbideki olaylar takip altında

23 Eylül 2013 17:44 tsi
İçişleri Bakanı Güler, Beşiktaş-Galatasaray derbisinde yaşanan olaylarla ilgili, "Olayların organize bir hareket olup olmadığı konusunda takiplerimiz sürüyor" dedi.

 İçişleri Bakanı Muammer Güler, Beşiktaş-Galatasaray derbisinde yaşananlara ilişkin, "Önceden hazırlanmış, planlanmış, hayata geçirilmiş başkaca bir konu varsa tabii ki güvenlik güçlerimiz bunu da tespit edecektir. Sahaya giren kişi sayısıyla biletli sayısı arasındaki farkın da sebeplerini de arkadaşlarımız ayrıca değerlendirmektedir"dedi.

Güler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, derbinin bu şekilde sonlandırılmasının üzüntü verici olduğunu belirtti. Olayı, Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında değerlendirdiğini ifade eden Güler, "Sporda şiddet ve düzensizliğin önlenmesine yönelik görevler bakımından da ortada vahim şekilde işlenmiş suçlar da vardır" diye konuştu. Maçla ilgili 975 özel güvenlik görevlisi, 1750 polis olmak üzere gerekli güvenlik önlemlerinin alındığını söyleyen Bakan Güler, UEFA kriterlerine göre sahadaki tel örgülerin kaldırıldığını hatırlattı.  Güler, şunları kaydetti:

"Çok sayıda kişinin bulunduğu bir ortamda sahaya girmeyi önleyecek o kadar kişiyi bulmak mümkün değil. Ama bunun müeyyideleri var. Sahaya giren kişi bunun karşılığında hangi müeyyideleri, hangi yaptırımlara muhatap olacağını bilecektir. Bu aynı zamanda kulübün de aleyhine olan bir şeydir. Şahıslar açısından da bir daha müsabakalara girmeme gibi bir cezayı ayrıca da aynı kanunun öngördüğü hapis ve para cezalarını içermektedir. Bizim yaptığımız tespitler, polisimiz dün 68 kişiyi gözaltına aldı. Bununla ilgili tespitler, kamera görüntüleri tek tek incelenerek sürdürülüyor."

e-bilet uygulaması

Kanunla ilgili tedbirlerin alınmasında  "olmazsa olmaz" konuların olduğunu, bunu Gençlik ve Spor Bakanlığı, Türkiye Futbol Federasyonu ve kulüplere ilettiklerini dile getiren Bakan Güler, şöyle konuştu:

"Bunlardan birisi 'e-bilet' dediğimiz elektronik bilettir. Bunun uygulamasına yönelik Nisan 2014 yılına kadar bir süresi vardı ama onun süresi Bakanlık ve Federasyon tarafından geriye çekildi. Onun hemen süratle tamamlanmasını istiyoruz, takip bakımından. Bir diğeri de çözünürlüğü olan yeteri kadar kameralarla stadın her tarafının kontrol edilebilmesi. Yani biz o sahaya kimin girdiğini net şekilde tespit edip, onu e-biletle, kimlik bilgileriyle karşılaştırarak spor savcılarının önüne çıkarıp soruşturma sürecinde hemen men tedbiri konuyor. Soruşturma bittiğinde de bir yıl süreyle artık müsabakalara giremiyor. Bu yaptırımların mutlaka uygulanması için kamera sisteminin getirilmesi şart. Ayrıca diğer fiziki önlemlerin de alınması lazım. Bunun bir tanesi tarama  yapabilecek kameralardır. Haklarında spor alanlarına girme yasağı konulan kişi eğer sahte kimlikle, farklı bir şekilde gelmeye kalkarsa kamera onu tanıyacak ve onun girişine izin verilmeyecek."

"İmzaya gelmeyenler için müeyyideler maalesef yetersiz"

Men cezası verilenlerin periyodik olarak karakola gelerek imza verme yükümlülükleri olduğunu hatırlatan Güler, "Bu imzaya gelmeyenler için uygulanan müeyyideler de şu anda maalesef yetersiz" dedi. Bakan Güler şunları söyledi:

"Şu anda 4 bin 300'ün üzerinde men kararı verilmişti. Bunların 2 bin 100'ü hala uygulanıyor ama dörtte bir oranında  ancak başarılı şekilde bu karakola gelip imza verme konusu uygulanabiliyor. Caydırıcı müeyyidelerin mutlaka alınması lazım. Bir diğer konu turnike sistemlerinin ve kapıların fiziki emniyetinin iyice alınmasıdır. Dünkü maçta maalesef turnikelerin bir kısmının kırıldığı, kapıların zorlandığı bu sebeble de biletsiz kişilerin de sahaya alındığı tespit edildi. Bunların hepsini İstanbul Valiliğimiz ve Emniyet Müdürlüğümüz ayrıntılı olarak inceliyor."

Olayı sporda şiddet ve düzensizliğin önlenmesi kapsamında değerlerlendirdiklerini yineleyen Bakan Güler, şöyle devam  etti:

"Maçın gidişiyle ilgili, hakemle futbolcuyla diğer gerginliklerle ilgili onların hiçbirisi mazeret değildir. Her birinin ayrı kuralları vardır ama hiçbirisi seyircinin sahaya atlayarak bunu re'sen çözmeye çalışmasına imkan vermez. Kim inmişse bunun karşılığını alır. Hangi taraftar olursa olsun, nerede olursan olsun hepsinin tespitleri yapılacaktır. Haklarında spor savcılarınca işlem yapılacaktır. Eğer polise bir mukavemet varsa ayrıca onunla da ilgili işlem yapılacaktır. Dünkü maçta bu şekilde körüklü alana da bazı saldırılar olmuştur. Onların hepsinin tespiti yapılacak".

"Bir daha böyle bir şeyin olmasını istemeyiz"

E-bilet ve kamera uygulamalarına üç ay içinde geçilebileceğine yönelik inancını ifade eden Bakan Güler, diğer tedbirlerin alınmasını da ilgililerden beklediklerini söyledi.

"Özel güvenliklerin görevlerini eksik yaptıkları" iddialarına ilişkin ise Güler, şu açıklamalarda bulundu:

"Polis ekipleriyle de bunları takviye ediyoruz. UEFA kriterlerine göre resmi polislerin girmesi gereken,  özel güvenliklerin bulunması gereken alanlar var. Onların da daha eğitimli daha duyarlı olmaları lazım. Eğer çok sayıda kişi o maçta ise tamamını sadece güvenlik güçleriyle kontrol altında tutmak diye bir şey yoktur. Oraya gelenlerin kurallara uyması ve kendilerinin bir daha asla spor müsabakalarına girmeyeceği konusundaki caydırıcı duyguyu hissetmeleri lazım. Bunu yapmaya çalışacağız. Bununla ilgili çalışmalarımız sürüyor. Bir daha böyle bir şeyin olmasını istemeyiz."

Güler, kulüplerden de gerekli tedbirleri en iyi şekilde almasını beklediklerini kaydetti.

"Takiplerimiz sürüyor"

Maçla ilgili sosyal medyada olayın başka boyutlarına da dikkat çekildiğini belirten Güler, "Olayı bu yönden de araştırıyoruz. Organize bir hareket olup olmadığı konusunda da elbette takiplerimiz sürüyor" diye konuştu.

Olayı, Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesi Kanunu dahilinde değerlendirdiklerini vurgulayan Güler, şöyle konuştu:

"Maçta yaşanan bir gerginliğin sonucu olarak değerlendiriyoruz. Önceden hazırlanmış, planlanmış, hayata geçirilmiş başkaca bir konu varsa tabii ki güvenlik güçlerimiz bunu da tespit edecektir. Sahaya giren kişi sayısıyla biletli sayısı arasındaki farkın da sebeplerini de arkadaşlarımız ayrıca değerlendirmektedir. Olayın siyasi boyutunu şu anda tespit etmiş değiliz ama varsa bu konuda organize bir hazırlık onu da elbette açıklığa kavuşturacağız."

Bu haber 599 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,021 µs