En Sıcak Konular

Yunanistan'da Türkçe yayın yapan radyo kapatıldı

8 Ağustos 2007 21:19 tsi
Yunanistan Radyo-Televizyon Kurulunun (ERS), Batı Trakya'nın İskeçe bölgesinde Türkçe yayın yapan "King-Kral FM" adlı özel radyo istasyonunu kapatma kararı aldığı bildirildi.

ERS'nin 363/26.06.2007 sayılı kararında, King-Kral FM'in "Farklı isimler altında, ERS tarafından özel radyoların yayınına ayrılan frekansın dışında yayın yaptığı" ve "İstasyonu tanıtıcı isim ve cıngıl kullanmadan yabancı bir ülkenin başka dildeki programını naklen yayınladığının belirlenmesi üzerine", faaliyetlerinin kesin olarak durdurulmasının kararlaştırıldığı" belirtildi.

İskeçe bölgesinde Türkçe yayın yapan iki özel radyodan biri olan ve dağlık kesimde de dinlenebilen radyonun sahibi Hüseyin Karadayı, radyosunun kapatılmasıyla ilgili A.A muhabirine yaptığı açıklamada, "ERS'nin kararında öne sürülen gerekçelerin gerçek dışı olduğunu" ve "İskeçe bölgesinde 1994 yılından beri yayın yapan King-Kral FM'in, Yunanistan'da özel radyolar için bugün geçerli olan yasal çerçevenin dışında hiçbir faaliyetinin bulunmadığını" söyledi.

ERS'nin daha önce de benzer gerekçelerle King-Kral FM'i kapatma kararı aldığını, ancak yasal yollardan yapılan itirazlar üzerine yürütmenin durdurulduğunu belirten Karadayı, şöyle dedi:

"Bizler, diğer özel radyoların yaptığının dışında yasa dışı bir şey yapmadığımızdan eminiz. Burada asıl amaç, bölgede Türkçe yayın yapan radyoları susturmak. Bu konuda daha önce de çeşitli nedenlerle 20 bin avronun üzerinde para cezalarına çarptırıldım. Ancak, gücümüz yettiği yere kadar çalışmalarımızı sürdürmekte kararlıyız" dedi.

Karadayı, şu an için yayına devam ettiklerini ve ERS'nin kararına ilişkin yürütmenin durdurulması için Yunanistan Yüksek Mahkemesi'ne başvuruda bulunduğunu belirtti.

Bu arada, ERS'nin King-Kral FM'in kapatılması kararını, 26 haziranda yaptığı toplantıda 1995 ve 2000 yıllarında çıkarılan yasalara dayanarak, 2'ye karşı 4 oyla aldığı öğrenildi.

ERS'nin internet sitesinde yayınlanan kararda, söz konusu istasyonun bazen "King" bazen de "Kral" isimlerini kullandığı, yasalarda da öngörülen biçimde her yarım saatte bir ismini ve/veya tanıtıcı cıngılını tekrarlamadan yabancı bir ülkeden farklı dilde hazırlanmış programlar yayınladığı ve yasal düzenleme gereği 87.5-107.7 Mhz frekanslarında yayın yapması gerekirken 107.8 Mhz frekansını kullandığının belirlendiği kaydedildi.

Yunanistan'da 19 temmuz tarihinde yürürlüğe giren yeni yasa da Batı Trakya'da Türkçe yayın yapan radyoların çalışmalarını zorlaştıracak nitelikte, "En az 60 bin avro yatırım yapılmış olması, en az 5 personel çalıştırılması, Yunanca ağırlıklı yayın yapılması" gibi koşullar getiriyor.

medyatava



Bu haber 425 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,423 µs