En Sıcak Konular

''Çözüm sürecini raydan çıkarma çabaları olabilir''

23 Eylül 2013 12:30 tsi
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Çözüm sürecini raydan çıkarma çabaları olabilir, mutlaka sürece sahip çıkmalısınız. Şiddetin burada tekrar ortaya çıkmasına izin vermememiz lazım" dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile Aydınlar ilçesinde "Işık Hadisesini" izleyen Mehmet Şimşek, Siirt Polisevinde iş adamları ile düzenlenen toplantıya katıldı.
 
Maliye Bakanı Şimşek, burada yaptığı konuşmada, dünyada ülkelerin, ülke içerisinde ise illerin yarış halinde olduğunu söyledi. Hükümet olarak eğitime çok büyük önem verdiklerini, son 10 yılda eğitime yapılan yatırımların 80 yılda yapılandan daha fazla olduğunu dile getiren Şimşek, yaptıkları yatırımlar sayesinde artık altyapı sıkıntısının yaşanmadığını bildirdi.
 
Bölgeye yatırım yapmak isteyen girişimcilere teşvik uygulaması sayesinde büyük destek verildiğini, 100 lira yatırım yapana 116 lira tutarında doğrudan ve dolaylı destek verildiğini kaydeden Şimşek, bölgedeki OSB'lere yatırım yapan girişimciye 12 yıl boyunca destek verildiğine işaret etti.
 
Bakan Şimşek, huzur ortamının sağlanması için çözüm sürecini başlattıklarını, kritik bir role sahip olan sürecin kalıcı sonuçlar doğuracağını vurgulayarak, "Çözüm süreci Doğu ve Güneydoğu'da çok büyük yatırım patlamasına neden olacak" ifadesini kullandı.
 
Özel sektör yatırımlarının illerin kalkınmasında büyük öneme sahip olduğunu belirten Şimşek, Gaziantep'in bu konuda örnek bir şehir olduğunu kaydetti. Gaziantep'teki yatırımların özel sektör tarafından yapıldığını, oradaki organize sanayi bölgelerinin bile özel sektör eliyle yürütüldüğünü dile getiren Şimşek, bu başarıdaki en büyük faktörün kent vizyonu ve kent dinamiklerinin birlikte hareket etmesi olduğunu anlattı.
 
Devlet eliyle birçok şey yaptıklarını ve yapmaya devam edeceklerini belirten Şimşek, şöyle konuştu:
 
"Batman olarak komşu il Diyarbakır'ı geçmek istiyoruz, Siirt"in de Batman'ı geçme hedefinde olması gerekir. Parası ve fikri olanın seçeneği çok... Kim ne kadar iyi ortam sağlarsa, kim ne kadar uğraşırsa o il o kadar başarılı olur. Üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Biz ülkemizin ve bölgemizin kalkınması için sorumluluk taşıyoruz. Eskiden yılda bir bakan buralara ya uğrardı veya uğramazdı. Herhalde bu yıl Siirt'e 3'ncü gelişim oldu."
 
 "Türkiye bunun tadına vardı"
 
Bakan Şimşek, herkesin başlatılan çözüm sürecine destek vermesini isteyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Sizler sivil toplum örgütleriyle yakın ilişki içerisindesiniz. Çözüm sürecini raydan çıkarma çabaları olabilir, mutlaka sürece sahip çıkmalısınız. Kendi menfaatiniz için. Çünkü huzurun olduğu yerde büyüme, istihdam olur. Türkiye bunun tadına vardı. Bunu korumamız lazım. Şiddetin hiç kimseye faydası yok. Başarılı olursak eskiden terörle mücadeleye ayrılan kaynakları kalkınma ajansları veya diğer kanallardan buraya çok farklı şekilde aktarırız. Şiddetin burada tekrar ortaya çıkmasına izin vermememiz lazım."
 
 "Bölgesel KDV uygulamaları olmuyor"
 

Bir girişimcinin bölgedeki 5 il için KDV indirimi uygulanması talebi üzerine Şimşek, dünyanın hiçbir ülkesinde bölgesel KDV uygulaması olmadığını söyledi.
 
Şimşek, sadece sektörel KDV uygulamalarının bulunduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
 
"Onun için bu talebe 'hayır' diyorum. Olmayacak işe biz 'hayır' deriz. Kasaba siyaseti yapmıyoruz. Açık ve net şekilde söylüyorum bölgesel KDV uygulamaları olmuyor. Sektörel bazda KDV indirimini yapmışız. Biz geldiğimizde gıda hariç hemen hemen bütün ürünlerde KDV yüzde 18'idi. Eğitimde, sağlıkta, turizmde, giyimde KDV'yi yüzde 10'a, birçok gıdada ise yüzde 8'den yüzde 1'e düşürdük. Ayrıca hem kurumlar vergisini düşürdük hem de temettü dağıtımından kaynaklanan gelir vergisi stopajını düşürdük. Şu anda OECD ülkeleri arasında şirketler üzerindeki en düşük vergi uygulayanlardan birisi Türkiye'dir."

aa


Bu haber 613 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,107 µs