En Sıcak Konular

İsveç polisi, Roman vatandaşları fişlemiş

23 Eylül 2013 11:46 tsi
İsveç’in güneyindeki Skåne bölgesinde polisin 4 bini aşkın Roman vatandaşı fişlediği ortaya çıktı. Emniyet, yasadışı fişlemenin kurumsal olmadığını, bir polis memuru tarafından yapıldığını savundu.

Dagens Nyheter gazetesinin haberine göre Skåne Polisi tarafından 2012 yılında oluşturulan bir dosyada 4 bini aşkın Roman vatandaşın bilgileri bulundu. Dosyada aralarında binden fazla çocuğun da olduğu ve hiçbir suça bulaşmamış çok sayıda Roman vatandaşın isminin de olduğu belirtiliyor. Kimin kimle akraba olduğunun oklarla işaretlendiği dosyada Stockholm’den 520, Göteborg’dan 380, Malmö’den 733 Roman vatandaşın adresinden, vatandaşlık numarasına kadar özel bilgileri bulunuyor.

Hukuk uzmanları süz konusu fişleme dosyasının suç olduğunu belirtirken İsveç’te sadece etnik temelde kayıt tutmanın yasak olduğuna işaret ediyor ve söz konusu fişlemenin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne, polis bilgi toplama yasasına, özel hayatı horuma yasasına, polis takip ve gözetleme yasasına açıkça aykırı olduğunun altını çiziyor.

Skarpnack şehrinden kendisi, çocuğu ve de torunu fişleme dosyasında yer alan Marcello Demeter “Bu tıpkı Hitler’in yaptığına benziyor. Önce fişleyecekler sonra da buradan gönderecekler.” şeklinde tepki gösterdi. Bütün ailesi fişlenen Sandra Håkansson ise “Bu tamamen ırkçılık. Dosyada çocuklarımın isminin de olması oldukça ürkütücü.” diye konuştu.

Haberde, fişlemenin kurumsal olmadığı savunmasına rağmen dosyaya birçok güvenlik biriminin erişebildiğine dikkat çekildi.

cihan

Bu haber 502 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,611 µs