En Sıcak Konular

Kaya gazı seferberliği

23 Eylül 2013 11:07 tsi
Kaya gazı seferberliği ABD ve Kanada'yı ziyaret eden Enerji Bakanlığı heyeti, kaya gazı araştırması ve üretimini incelemek amacıyla sahaya indi.

Petrol İşleri Genel Müdürlüğü heyeti, kaya gazının arama ve üretiminin yapıldığı ABD ve Kanada'da kaya gazını düzenleyici, denetleyici, yönetici kurum ve kuruluşlarla, hidrolik çatlatma konusunda servis veren şirketlerle ve uzman meslek örgütleriyle görüşmeler gerçekleştirdi.

Konuyla ilgili bilgi veren ve kaya gazı çalışmalarının yoğun bir şekilde devam ettiğini belirten Enerji Bakanı Taner Yıldız, şunları söyledi: "Trakya ve Güneydoğu Anadolu'da, İç Anadolu ve diğer iç havzalarımızda kaya gazı potansiyeli var. TPAO, Trakya ve Güney Doğu Anadolu'da, normal metotlarla üretilemeyen petrol ve doğal gaz bulgularını hidrolik çatlatma yöntemiyle üretmek amacıyla 4 yıldan bu yana çalışmalar yapıyor."

1000 metreküpü 105-110 dolar

TPAO'nun, Trakya'daki bir pilot projeyle, tek başına kaya gazı arama ve üretim faaliyeti yapmak üzere ön hazırlıklara başladığını aktaran Enerji Bakanı Yıldız, şöyle devam etti: "Olumlu sonuç alırsak, o bölgede arka arkaya sondajlara devam ederiz.

ABD 1000 metreküp gazı 105-110 dolara üretiyor ve neredeyse bu fiyattan satıyor. Üretimine başlayabilirsek bizim için de ekonomik olacak. Yıl sonuna doğru nokta tespit edilmiş olacak ve sondaj faaliyetlerine gelecek yılın ilk aylarında başlanacak gibi görünüyor."

Yıldız, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Batman ve Diyarbakır'da 4 ruhsat alanında Shell ile ortak kaya gazı ve petrol arama çalışmaları kapsamında 5 adet dikey kuyu açılacağını vurgulayarak, "Sonuçlara göre sonradan 2 yatay kuyu açılacak. TPAO dikey kuyulardan birinin sondajını da kendisi yaptı. Bu projelerin kısa zamanda gerçekleştirilmesiyle ülkemizin kaya gazı ve kaya petrolü potansiyeli ortaya konulacak'' diye konuştu.



Bu haber 883 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,878 µs