En Sıcak Konular

Kerry'den saldırıya sert kınama

23 Eylül 2013 09:35 tsi
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, cumartesi günü Kenya'nın başkenti Nairobi'deki bir alışveriş merkezine düzenlenen silahlı saldırıyı sert dille kınadı.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantılarına katılmak için New York'ta bulunan Kerry, Somali dışişleri bakanı ile görüşmesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, saldırganları "acımasız, masum insanların yaşam hakkını umursamayan teröristler" olarak niteledi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, Nairobi'de bulunan Amerikalı askeri ve sivil personelin Kenyalı yetkililere destek verdiğini belirtti.

Öte yandan, ordunun Westgate Merkezi'nde 2 gün süren saldırıyı sona erdirmek için düzenlediği operasyonda Somali'de faaliyet gösteren Eş-Şebab örgütüne üye saldırganların alıkoyduğu rehinelerden çoğunun kurtarıldığı bildirildi.

Saldırıda yaşamını yitiren ve yaralananlar arasında çok sayıda yabancı da bulunuyor.

Yetkililer, iki Hindistan, üç İngiltere, iki Fransa, bir Güney Afrika, biri diplomat olmak üzere iki Kanada, bir Hollanda, bir Çin ve bir Avustralya vatandaşının saldırıda yaşamını yitirdiğini kaydetti.

Dünyaca ünlü Ganalı şair Kofi Awoonor'un da saldırının kurbanları arasında yer aldığı bildirildi. Awoonor, aynı zamanda ülkesini Brezilya, Küba ve Birleşmiş Milletler'de de büyükelçi olarak temsil etmişti.

Yaralananlar arasında ise dört Hindistanlı, beş Amerikalı ve bir Yeni Zelandalı bulunuyor.

Nairobi'deki Westgate Merkezi'ne cumartesi günü yerel saatle 12.00'de giren bir grup silahlı saldırganın sivil halkın üzerine el bombaları fırlatması ve otomatik silahlarla ateş açması sonucu 68 kişi yaşamını yitirmiş, en az 175 kişi yaralanmıştı.

Saldırıda ölenler arasında yeğeni ile yeğeninin nişanlısının da bulunduğunu belirten Kenya Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta, devlet televizyonundan halka seslenirken, "Nereye kaçarlarsa kaçsınlar saldırganları yakalayacağız. Bu çirkin saldırının sorumluları, hak ettikleri cezayı alacaklar" ifadesini kullanmıştı.

Somali'de faaliyet gösteren Eş-Şebab örgütü, sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan yaptığı açıklamada, saldırıyı Kenya'nın Somali'deki askeri varlığını protesto etmek için düzenlediklerini belirtmişti.

Somali'nin güneyinde 2011 yılından bu yana yaklaşık 4 bin Kenyalı asker bulunuyor.

aa

Bu haber 455 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,110 µs