En Sıcak Konular

Sandıkta başkanlık modeli

23 Eylül 2013 09:19 tsi
Sandıkta başkanlık modeli AK Parti, üzerinde durduğu başkanlık sisteminin ilk uygulamalarını belediyelerde gerçekleştirmek için çalışma başlattı.

AK Parti, başkanlık sistemini önce belediyelerde uygulamaya geçirecek. Yeni çalışmayla 2014 yerel seçimlerinde başkan yardımcıları da vatandaş tarafından seçilecek.

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre; AK Parti, üzerinde durduğu başkanlık sisteminin ilk uygulamalarını belediyelerde gerçekleştirmek için çalışma başlattı. Çalışma, 2014'ün mart ayında gerçekleşecek yerel seçimlerde 30 ilin büyükşehir belediye başkanının yanı sıra başkanın yardımcısı konumundaki başkanvekilinin de seçimini öngörüyor.

SEÇİMDEN ÖNCE DEKLARE

Başkan adayları tanıtımı yapılırken, yardımcısı olacak başkanvekili de kamuoyuna deklare edilecek. Bu kez, başkanvekili ve başkan yardımcısı seçimden önce deklare edilerek seçimden sonra başkanla birlikte göreve başlayacak. Yerel seçimlerde 30 büyükşehir belediye başkanları olmak üzere, il ve ilçeler ile bunlara bağlı il genel meclisi, belediye meclisleri üyeleri yani toplam 30 bine yakın kişinin seçimi yapılacak. Başkanlarının yardımcıları da seçim kampan- yalarında ön safta olacak.

DÜZENLEME GEREKMİYOR

Projeyle Belediye Meclis üyesi adayı olarak seçime giren başkan yardımcıları önceden başkanın yardımcısı olarak ilan edilecek. Bu proje, sadece AK Parti'nin kazanacağı yerler için geçerli olacağından bir düzenleme gerekmiyor. Böylece AK Parti'nin kazanacağı büyükşehirlerde, başkanlık sistemine benzer bir yapı oluşturulmuş olunacak.

Belediye meclisleri güçleniyor

Yoğun bir seçim çalışması daha sonrasında ise belediyelerde daha iyi bir hizmet getirecek. Vatandaş baskısını sırtında hisseden başkan, yardımcısı ve meclis üyelerinin sık sık parti değiştirmeleri ya da kişisel işleriyle uğraşmalarının da önüne geçilmiş olunacak. Bunun ile birlikte güçlü bir başkan ve güçlü bir meclis yapısı oluşturulacak. Çalışmanın diğer bir ayağını ise, Belediye Meclis'lerinin yapısının güçlendririlmesi oluşturuyor. İl genel meclislerinin büyükşehir Belediye Meclisleri ile birleştirilmesinden ötürü burası adeta bir parlamento gibi çalışacak.

İl olarak yerel seçimlerde gösterilecek aday profilleri üzerinde çalışan AK Parti seçim kurmayları, halihazırda yüzde 60'lara varan Meclis üyelikleri oranının yapısını daha da zenginleştirmek istiyor. Yine belediye meclislerinde kadın ve engelli üye sayısı ikiye katlanması öngörülüyor.



Bu haber 529 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,848 µs