En Sıcak Konular

''ABD şantaj yapıyor''

23 Eylül 2013 08:07 tsi
''ABD şantaj yapıyor'' Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD'nin Suriye’deki kimyasal silahların imha edilmesi konusunda 7’nci maddenin uygulanması için şantaj yaptığını söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, kimyasal silah uzmanlarının güvenliğini sağlamak için Rus askerlerini Suriye'ye göndermeye hazır olduklarını söyledi.
 
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'na katılmak üzere New York'a gitmeden önce Rus devlet kanalı Rossiya-24'e röportaj veren Lavrov, kimyasal silah uzmanlarının güvenliğini sağlamak için Suriye'ye büyük çapta askeri birlik gönderilmesinin söz konusu olmadığını belirtti.
 
Lavrov, "Suriye'de kimyasal planın işlemesi için asker ve askeri polis göndermeye hazırız. Ancak bu, büyük çapta askeri birlik gönderileceği anlamına gelmiyor. Askeri gözlemciler yeterli olacaktır" dedi.
 
Rus Bakan, Suriye'de görev yapacak yabancı kimyasal uzmanların güvenliğinin sağlanması konusuna da değinerek, "Tabii ki onların güvenliğinin nasıl sağlanacağı sorusu akıllara geliyor. Uzmanların çalışacağı bölgelerde uluslararası gözlemci güçlerin olması teklifinde bulunduk. Gözlemcilerin tüm ülkelerden olması lazım, BM Güvenlik Konseyi üyelerinden, Türkiye'den ve Arap ülkelerinden" ifadesini kullandı.
 
"Rusya, kimyasal silahların imha edilmesinin garantisi değil"
 
Ülkesinin Suriye'deki kimyasal silahsızlanmanın garantisi olmadığının altını çizen Lavrov, "Suriye'de kimyasal silahsızlanmanın garantisi olmadığımızı söylemek isterim. Biz Suriye'nin önşartsız bir şekilde kimyasal silahların yasaklanması anlaşmasına katılmasını sağladık. Suriye, atık bu anlaşmanın tarafı oldu. Bu nedenle Suriye'nin kendi sorumluluklarını yerine getirmesinin garantisi, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (KSYÖ) nezdinde tüm dünyadır" diye konuştu.
 
"ABD bize şantaj yapıyor"
 
Lavrov, ABD'nin Suriye'deki kimyasal silahların imha edilmesi konusunda 7'nci maddenin uygulanması için şantaj yaptığını öne sürdü.
 
Rus Bakan, "Amerikalı ortaklarımız, bize şantaj yapmaya başladı. Rusya'nın, BM Güvenlik Konseyi'nde 7. maddeye ilişkin kararı kabul etmemesi halinde KSYÖ'nün çalışmalarını durduracaklarını ifade ettiler.  Bu durumda, Kerry ile anlaşmamızdan uzaklaşıyoruz. Önce KSYÖ karar alacaktı, ardından BM Güvenlik Konseyi bu karara destek verecekti.  7'nci madde söz konusu değildi" değerlendirmesinde bulundu.
 
Sergey Lavrov, Batı'nın, 14 Eylül'deki Rusya-ABD anlaşmasını, "kimyasal silahları temizlemek için önemli bir fırsat olarak değil", bugüne kadar Rusya ve Çin'in engel olduğu müdahale fikrini kabul ettirmek için fırsat gördüklerini de kaydetti.

aa
 

Bu haber 633 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,822 µs