En Sıcak Konular

Cumhurbaşkanı Gül saldırıyı değerlendirdi

22 Eylül 2013 09:02 tsi
Cumhurbaşkanı Gül saldırıyı değerlendirdi
Cumhurbaşkanı Gül, BM Genel Kurulu toplantısına katılmak üzere geldiği New York'ta gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ankara'da Polisevi ile Emniyet Genel Müdürlüğü'ne saldıranlarla ilgili "Bunların nerelerden gelip gittikleri biliniyor" dedi.

Türkevi'nde gazetecilerle sohbet toplantısı gerçekleştiren Gül, Ankara'da polisevine yapılan saldırıda ölen ve yaralanan olmamasının kendilerini sevindirdiğini söyledi.
 
Bu işlere katılanların bilindiğini kaydeden Gül, "Bunların nerelerden gelip gittikleri biliniyor. Gelip gittiği ülkeler de hemen bizimle işbirliğine geçtiler. Herkes artık teröre, terörle mücadelede sağlam duruşunu gösterme noktasına geliyor yavaş yavaş" ifadesini kullandı.
 
FED'in kararı
 
Cumhurbaşkanı Gül, FED'in tahvil alımını azaltacağı yönündeki söylentiler ve bunun Türkiye'nin ekonomisini etkileyip etkilemeyeceği yönündeki soruya, Türkiye'nin çok gerçekçi, realist olduğunu kaydederek, "Ayağımız havada değil, dünyayı da biliyoruz. Kendi şartlarımızı da biliyoruz" yanıtını verdi.
 
Türkiye'nin son 10 yıl içinde her türlü içeriden ve dışarıdan gelecek şoklara karşı hazırlıklı hale getirildiğini anlatan Gül, "Yoksa bu kadar dalgalanmalardan çok etkilenirdi. Etkilendi ama diğer ülkelerden daha az etkilendi" dedi.
 
Türkiye'nin en önemli taraflarından birisinin çok güçlü bir mali disiplin politikası uygulaması olduğunu vurgulayan Gül, cari açık bulunduğunu ancak cari açığın hep ara malı girmesinden dolayı meydana geldiğini söyledi.  Enerji düşünülmediğinde Türkiye'de cari açık olmadığını kaydeden Gül, Türkiye'nin dinamizminin cari açığı tehlike olmaktan çıkardığını söyledi.
 
"Finansman tarafında bir sıkıntı olur mu?" sorusuna ise Gül, "Bir sıkıntı görmüyoruz. Şundan dolayı görmüyorum; ekonomiyle ilgili tüm birimler gayet dikkatli bir şekilde olup bitenleri analiz ediyorlar. Gayet gerçekçi bir politika takip ediyorlar" ifadelerini kullandı.
 
Kaygı duyuyoruz
 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye-Suriye sınırındaki radikal gruplar nedeniyle kaygı duyduklarını belirterek, "Bizim için bu büyük bir güvenlik tehdididir. Bu birinci derecede bizi ilgilendirir" dedi.
 
BM Genel Kurulu toplantılarında en ateşli konunun Suriye konusu olacağını belirten Gül, bütün ülkelerin bu konudaki görüşlerinin burada görüleceğini kaydetti.
 
Genel Kurul'a hitabında önemli mesajlar vereceğini dile getiren Gül, Suriye konusunun bütün ülkeler için önemli olduğunu ancak neticelerinin Türkiye'yi doğrudan ilgilendirmesi dolayısıyla söylediklerine en çok dikkat edilecek ülkenin Türkiye olacağını söyledi.
 
Diğer ülkelerin Suriye'de yaşananların sadece acısını duyabileceğini ve üzülebileceğini ama olup bitenlerin yansımalarının bir çok alanda Türkiye'yi etkileyeceğini dile getiren Gül, bu konuları Genel Kurul'a hitabında dile getireceğini kaydetti.
 
Cumhurbaşkanı Gül, Suriye'nin kimyasal silahlarının imhasına ilişkin sorular üzerine de Suriye'nin kimyasal silahlardan temizlenmesinden memnun olacaklarını anlatarak, "Suriye meselesi, kimyasal meselesi değil sadece. Kimyasal silah kullanmasalardı o zaman Suriye'de olup bitenler normal olaylar mıydı?" diye sordu.
 
Bu çabaların gerçek bir temizliğe netice verip vermeyeceğini takip edeceklerini ifade eden Gül, "Gerçek bir temizlik olmasını çok isteriz" dedi.
 
Suriye'nin kimyasal silahlarının imhasının düzenlenmesine ilişkin BM Güvenlik Konseyi'nde çıkarılması planlanan karar tasarısını da değerlendiren Gül, BM'deki görüşmelerden önce Lahey'de kimyasal silahlarla ilgili uzmanların, konunun çerçevesini tam olarak çizerek BM'ye göndermesinin gerektiğini ifade etti.
 
Gül, şunları söyledi:
 
"Bunun muhakkak çok sıkı sıkıya, temizliğin yapılacağını garanti altına alan, eğer bu yapılmazsa muhakkak yaptırımı olan bir şekilde kaleme alınmış olması gerekir. Yoksa çok yanlış bir anlam çıkar ortaya. Zaten şu anda öyle bir anlam çıkmak üzere. Onun için yapılması gereken, çok kesin bir şekilde kuralları belli ve ne yapılacağı, nasıl yapılacağı, yapılmazsa ne olacağı, bunun çok iyi tespit edildiği bir karar çıkması gerekir."
 
Sınırdaki radikal gruplar
 
Gül, Türkiye-Suriye sınırındaki radikal grupların faaliyetlerine ilişkin soru üzerine de "Bu bizim en büyük kaygılarımızdan birisi" dedi.
 
Bu nedenle olaylar ilk başladığında bu günleri tahmin ederek Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'e sürekli uyarılarda bulunduklarını ifade eden Gül, şöyle konuştu:
 
"Bu bir süreçle ortaya çıkar. Bir tarafta haksızlık, zulüm, silah söz konusu olursa ona karşı direnç söz konusu olur. Bu ortamlar olduğu süre için de o ülkede bir grup mücale ederken haksızlığa karşı, kurulu düzene karşı giderek radikalleşir, giderek ekstremleşir. Ondan sonra da onların arasından terörist diyebileceğimiz gruplar çıkar. Başında belki hiçbiri terörist ya da radikal değildi. Ama bu şartlar insanları o noktaya getirdi. Karıncayı ezmeyen insanlar öyle bir noktaya gelir ki karşılıklı vahşetin içine girerler."
 
Olaylar nedeniyle yepyeni yapıların ortaya çıktığını ve birbirleriyle mücadele ettiklerini vurgulayan Gül, "Bizim için bu büyük bir güvenlik tehdididir. Bu birinci derecede bizi ilgilendirir" diye konuştu.
 
Gül, İran ve Fransa Cumhurbaşkanları ile yapacağı görüşmelerde de Suriye'nin önemli bir yer tutacağını kaydetti. Gül, "İransız açıkçası Suriye meselelerini konuşmak çok gerçekçi değil. Fransa (BMGK) P5 ülkesi olarak Suriye ile tarihi ilişkileri açısından önemli" dedi.
 
Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi adaylığını da değerlendiren Gül, daha önce Türkiye'nin Güvenlik Konseyi'nde önemli işler yaptığını hatırlatarak, bir çok olayın Türkiye çevresinde geliştiği için Türkiye'nin tekrar orada bulunmasının yararlı olacağını ve dünya barışına hizmet edeceğini ifade etti.

aa

Bu haber 584 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,836 µs