En Sıcak Konular

Sokak gösterileri Brezilya hükümetini uyandırdı

20 Eylül 2013 10:24 tsi
Rio de Janeiro Federal Üniversitesinde (UFRJ) sosyolojik araştırma yapan bir grup akademisyen, Temmuz ayında Brezilya'da gerçekleşen gösterilerin toplum üzerindeki etkisini araştırdı.

Farklı sosyal statü ve dünya görüşüne sahip gençlerin sürükleyici bir lider ya da ideoloji olmaksızın spontane bir şekilde sokaklarda bir araya gelmesini değerlendiren araştırmacılar, gösterici profilini ortak ihtiyaçların harekete geçirdiği yeni bir nesil olarak tanımladı.

Uzmanlar zaman zaman şiddete dönüşen sokak gösterilerinin aynı zaman dilimine rastlayan Papa ziyareti ve konfederasyon kupası gibi dünya gündeminde yer eden önemli olayları gölgede bıraktığı kanaatinde birleşti. Araştırmada Brezilya tarihinde ilk kez ideoloji ve parti kaygısı gütmeyen gençlerin sokaklara inerek yolsuzluğun bitmesi ve daha iyi hizmet alma gibi taleplerde bulunduğu belirtildi. Bu yönüyle yeni gösterilere de model olacağı öngörülen protestoların hafızalardan silinmeyeceği ve bu taleplerin bundan sonra politikacılar tarafından göz ardı edilemeyeceği ifade edildi.

Hareketleri değerlendiren araştırma görevlisi Marcos Cavalcanti, "Ortada gençler tarafından hükümete verilen çok açık bir mesaj vardı: Bu partiler ve liderler bizi temsil etmiyor. Yolsuzluklardan ve eğitim, ulaşım, sağlık gibi hak ettiğimiz hizmetleri alamamaktan yorulduk." dedi.

Aynı araştırma ekibi içinde yer alan sosyolog Luiz Eduardo Soares ise gösteriler hakkında şu değerlendirmeyi yaptı: "Brezilya bu süreçte ilerleme kaydetti. Halk, sınıflar arasındaki ayrımı bitirme ve vatandaş diliyle sesini yöneticilere duyurma potansiyelini keşfetti. Halk, onay vermediği uygulamaları durdurmak için sosyal dinamikleri hayata geçirme konusunda kendisine yetki verdi."

Geleneksel eleştiri yöntemlerinin dışına çıkan bu protestoları yeni bir hareket olarak algılayan uzmanlar, 'bayrağı, sloganı, milleti, geleneği ve bir lideri olmayan' bu yeni nesil sokak gösterilerinin bundan sonraki politik gelişmelere yön verecek güce sahip olduğuna ve Brezilya hükümetinin bu mesajı doğru okuduğuna işaret etti.

cihan

Bu haber 626 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,650 µs