En Sıcak Konular

Erdoğan’ın stratejisi: İkinci adımı attı!

8 Ağustos 2007 18:19 tsi
Erdoğan’ın stratejisi: İkinci adımı attı! AK Parti Meclis Başkanı adayını açıkladı. Aday Köksal Toptan… Aslında sürpriz olmayan bu isim Erdoğan’ın önemli stratejisinin ikinci adımı. Şimdi akıllarda şu soru var: Uzlaşmanın bir ayağı işlerken diğer ayağı buna uyum sağlayacak mı? İyibilg

Nisan ayında Cumhurbaşkanı adayı olmayacağını açıklayarak “artık devlet adamı” yorumlarına yol açan Başbakan Erdoğan seçimler öncesine kurduğu stratejiyi adım adım uyguluyor. Milletvekili listelerinde yeni bir yüz ile öne çıkan Erdoğan, seçim gecesi verdiği mesajda “müsterih olun herkesin Başbakan’ı olacağım” demişti. Bu sözler Erdoğan’ın stratejisinin süreceği anlamına gelirken Meclis Başkanlığı makamına kimin çıkacağı önem kazanıyordu. AK Parti bugün adayını açıkladı: Köksal Toptan.

Köksal toptan’ın adaylığı Dolmabahçe’de Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt ile varıldığı söylenen mutabakatın bir devamı niteliğinde. Çünkü iyibilgi’nin danıştığı uzmanların da vurguladığı gibi Köksal Toptan “kimsenin karşı çıkamayacağı” bir isim. Mili görüş geçmişinden gelmiyor ve görevi sırasında tarafsızlığı soru işareti doğurmayacak kadar kabul edilebilir bir siyasetçi. Daha önce Milli Eğitim Bakanlığı yapan ve merkez sağdan gelen Toptan’ın adaylığı Meclis Başkanlığı makamının gerginlik kaynağı olmasının önünde önemli bir engel…

Toptan isminin açıklanmasının Erdoğan’ın “yapacak işlerimiz var, gerginlik çıkmasın” düşüncesinin bir ürünü olduğu gerçek. Peki, Erdoğan bu stratejisini Cumhurbaşkanlığı için de uygulayacak mı? Erdoğan’ın karşılaşacağı güçlükler neler?

Aslına bakılırsa Başbakan Erdoğan’ın kafasında kurduğu ve açıkçası başarıyla işlettiği sistem Cumhurbaşkanlığı konusunda sıkıntıya giriyor. Cumhurbaşkanlığı için Gül’ün aday olmayacağını açıklamaması ve aday olabileceğine ilişkin güçlü işaretler vermesi Erdoğan’ın stratejisine uyuyor mu, bu soru işareti.

Erdoğan’ın stratejisini tehlikeye atacak ikinci soru işareti ise “Dolmabahçe’de varıldığı söylenen mutabakatın” ikinci ayağının sağlıklı adımlar atıp atmayacağı… Erdoğan Türkiye’yi rahatlatacak stratejiyi adım adım uyguluyor. Peki, normalleşme stratejisine Genelkurmay katkı sağlıyor mu?

Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt’ın askeri siyasi tartışmaların dışında tutmak için gösterdiği çaba herkesin malumu. Büyükanıt Paşa özellikle basının tüm ısrarına rağmen ordu-siyaset dengesini elinden geldiğince sağlıklı yürütmeye çalışıyor. Ancak Büyükanıt’tan süreci rahatlatacak kimi adımlar bekleyenler de var. Geçtiğimiz gün bir sitede yazan Ahmet Taşgetiren’e göre Büyükanıt bir adım daha atmalı ve özellikle cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili “biz meclisin kararına saygılıyız, ne olursa kabulümüzdür” demeli ki süreç rahatlasın ve kararlar sağlıklı bir şekilde alınabilsin. 

Taşgetiren’in bu beklentisi gerçekleşir mi bilinmez ancak Erdoğan’ın kararlarıyla sağlıklı bir görünüm veren “mutabakatın” ilk ayağına, ikini ayağın aynı doğrultuda eşlik etmesi gerekiyor. Ancak bu sayede Türkiye sorunlarını olgun bir şekilde çözebilir.

www.iyibilgi.com



Bu haber 711 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,934 µs