En Sıcak Konular

İstanbul seçimi ne olur?

20 Eylül 2013 09:41 tsi
İstanbul seçimi ne olur? Başbakan Erdoğan'ın Siyasi Başdanışmanı Yalçın Akdoğan, son anketleri açıkladı...

AK Parti’nin siyasi başarısına çelme takmak isteyen muhalefetin en fazla asılacağı şehir şüphesiz İstanbul olacak. Büyük beklentiler içinde olan muhalefet partilerinin İstanbul için heyecan ve ilgi uyandıracak isimler öne çıkaramaması seçimin çok da çetin geçmeyeceğini gösteriyor. Popülist isimlerle de bu tablonun değişmesi mümkün görünmüyor.

AK Parti genel merkezinin yaptırdığı en son araştırmaya göre iktidar ile muhalefet arasındaki uçurum her geçen gün açılıyor.

2011 milletvekili seçimlerinde AK Parti yüzde 48.3, CHP yüzde 33.6, MHP yüzde 9 oy aldı. Bugün yapılacak bir seçim için anket tahminine göre AK Parti yüzde 50.1, CHP yüzde 31.4, MHP yüzde 10.7 civarında...

Yerel seçimlerde ise durum açık ara AK Parti lehine...

2009 yerel seçimlerinde İstanbul’da AK Parti yüzde 44.7 ile belediyeyi kazanırken CHP yüzde 37, MHP yüzde 5 oy aldı. Bugünkü anketler AK Parti’yi yüzde 55.1, CHP’yi yüzde 29.9, MHP’yi yüzde 8.8 gösteriyor.

Hatırlanacağı üzere geçen seçimlerde Kemal Kılıçdaroğlu CHP’nin adayıydı ve diğer partiler adı konulmamış bir ittifak içindeydi. MHP’nin yarıya yakını, Saadet Partisi ve BDP’nin önemli bir kısmı AK Parti’ye karşı CHP’ye kaymıştı. Bu yüzden CHP milletvekili seçimine göre 3.5 puan daha oyunu artırmıştı.

Şuanki anketlere göre CHP yüzde 30 civarında. Diğer partilerden ciddi kaymalar olsa ve CHP oyunu yüzde 50 artırsa bile AK Parti’ye yetişemiyor.

AK Parti yüzde 44’le belediye başkanlığını kazanırken şu an yüzde 55’lerde görünüyor. Bu makasın kapanmasını beklemek çok gerçekçi değildir. CHP genel başkanının tüm yüklenmeyle başaramadığını, herhangi bir kişinin başarması ne derece mümkündür? İsmi geçen kişilerin hedefi oyları ikiye katlayıp mucizeye imza atmak değil, Kılıçdaroğlu’nun yüzde 37’sini geçip siyasi mesaj vermek olabilir. Bu da Kılıçdaroğlu’nun sorunudur.

Aynı ankete göre Kadir Topbaş’ın başarılı bulanların oranı yüzde 66.6, başarısız bulanların oranı yüzde 26.27dir. Fikir belirtmeyen yüzde 7 dağıtıldığında başarı oranı daha yükseliyor.

AK Parti’nin oyu yüzde 55 iken başarılı bulunma oranının bunun çok üzerinde olması, diğer parti seçmenlerinin de mevcut belediye başkanını belli oranlarda başarılı bulduğunu gösteriyor.

Elbette seçmenin siyasi tutum olarak bir partiyi başarılı görmesi siyasi davranış olarak ona oy vereceği anlamına gelmiyor. Mesela BDP’nin güçlü olduğu Güneydoğu’daki bazı yerlerde seçmen kanaati hükümetin çok başarılı olduğu yönünde (bu oran yüzde 80’leri bulabiliyor). Bununla birlikte başarılı bulma oranın yüksekliği partiler için ulaşılabilecek oy hedefini gösterir.

Yalçın Akdoğan / Star (ilgili kısım)


Bu haber 770 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,654 µs