En Sıcak Konular

Manavgat Şelalesi kurudu

8 Ağustos 2007 18:08 tsi
YAZ aylarında günde yaklaşık 3 bin kişinin ziyaret edip görmeye geldiği dünyaca ünlü Manavgat Şelalesi, ırmak üzerindeki iki barajın su seviyesinin düşmesinden dolayı kurudu. Şelaleyi görmek için gelen turistler, kurak manzara karşısında büyük hayal kırık

Dünyaca ünlü Manavgat Şelalesi’ni kuraklık vurdu. Dünyanın en büyük yeraltı nehirleri olan Dumanlı 1 ve Dumanlı 2 nehirlerinden beslenen Oymapınar Barajı ve Manavgat Barajı’ndaki su seviyesinin düşmesi sonucu Manavgat Şelalesi kurudu. Şelaleyi görmeye gelen yerli ve yabancı turistler şelaleyi göremeyince şaşkınlık yaşadı. Gördükleri manzara karşısında hayal kırıklığına uğrayan turistler, kurumuş şelale önünde fotoğraf çektirdi. Şelale bölgesinde restoran ve kafeterya işleten esnaf, Seydişehir Alüminyum fabrikasının enerji ihtiyacını karşılamak için Oymapınar Barajı'ndan su salınmadığını ileri sürdü.

Şelale Dinlenme Tesisleri İşletme Şefi Selim Ünal, selalenin kurumasıyla yüzlerce insanın zarar gördüğünü söyledi. Ünal, şöyle konuştu:
“Turizm sezonunun en hareketli olduğu ağustos ayı içerisinde kurudu. Yerli ve yabancı turistler gördükleri manzara karşısında hiçbir aktiviteye katılmadan dönüyor. Suyun tahliyesinde bir takım dengesizlikler var. Mesela gece suyun tahliyesi normal seviyede, gündüz ise kesintili. Eğer bu zaman içersinde su tahliyesi gündüze alınıp gece kesilirse bu sıkıntıyı çekmeyiz. Yetkililerin bunu düzene sokması ve turizme vurulan bu darbeyi ortadan kaldırmalarını istiyoruz.”

SON 10 YILIN EN DÜŞÜĞÜ

DSİ yetkilileri, genelde görülen kuraklığın Manavgat bölgesinde de etkili olduğunu ve yağışların azlığı nedeniyle Oymapınar Barajı’nda yeterli su seviyesine ulaşılamadığını bildirdi. Yetkililer, barajlardaki su seviyesinin son 10 yılın en düşük seviyesine düştüğünü belirtirken, 2001 ve 2005’teki yaşanan kuraklıktan yüzde 10 aşağıya düştüğünü söyledi. Oymapınar Barajı'na geçen yıl Ağustos ayında saniyede 45 metreküp su girdiğini bu yıl ise saniyede 28 metreküpe düştüğünü belirten yetkililer, barajların enerji üretebilmesi için suyu biriktirdiklerini bu yüzden de sıkıntıya yol açtığını söyledi. Baraj yetkilileri ile toplantı yaptıklarını belirten DSİ yetkilileri, pazar, pazartesi ve salı günleri enerji üretiminden dolayı 6 saat ırmağa su bırakılmamasını kararlaştırdıklarını bildirdi.

BELEDİYE DE TEPKİLİ

Manavgat Şelalesi’nin kurumasıyla ilgili Sarılar Belediye Başkanı Mustafa Erkan Ersoy, şelaleye günde binlerce insanın ziyaret ettiğini, şelalenin kurumasından dolayı ziyaretçilerden tepki aldıklarını söyledi. Ersoy, “Bizim belediye olarak yapabileceğimiz birşey yok. İlgililerle görüşmelerimiz sürüyor. En kısa zamanda şelalenin eski görüntüsüne ve güzelliğine kavuşması için temas halindeyiz” dedi.

Manavgat Şelalesi 1998 ve 2005 yılında da benzeri şekilde kurumuştu. Şelale, yıllar önce İsrail’e satılması gündeme gelen ancak anlaşmaya varılamadığı için suyu satılamayan ve üzerinde Oymapınar ile Manavgat barajları da bulunan Manavgat Suyu'nun üzerinde bulunuyor.


 Hürriyet



Bu haber 1,040 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,711 µs