En Sıcak Konular

'Türkiye'nin ciddi bir göçmen politikasına ihtiyacı var'

19 Eylül 2013 16:34 tsi
'Türkiye'nin ciddi bir göçmen politikasına ihtiyacı var' "Suriye ile sınırımızın tamamen kontrol altında tutulmasına imkan yok. Devletin çok ciddi mülteci politikaları uygulaması gerekiyor. "

TRT Haber kanalında her hafta Çarşamba günleri yayınlanan  Açı programının bu haftaki bölümünde Suriye krizi Prof. Dr. Sedat Laçiner, Prof. Dr. Talip Küçükcan ve Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan tarafından masaya yatırıldı. Programdan satır başları şöyle:

Sedat Laçiner:

Türkiye angajman kurallarını değiştirdi. Yeni kurallara göre de şunu bütün dünyaya deklare etti: Sınırımı bırak ihlal etmeyi, saldırı ihtimali olan herhangi bir araç sınırıma yaklaşırsa vururum. Türkiye bunu sadece Esad'a karşı değil, Suriye içindeki Türkiye karşıtı her gruba karşı bir anlamda söylemiş oluyor. Türkiye'nin yerinde İsrail olsaydı, elli kere Suriye'yi vurmuştu. Türkiye İsrail gibi hoyrat bir devlet olamaz. Bütün hayatını silah üzerine kurmuş değil. Türkiye'nin yaşadığı olayları İsrail yaşamış olsaydı emin olunuz Şam'daki mahalleleri vurur, yüzlerce çocuğun hayatını kaybetmesine sebep olabilirdi. Lübnan'da  gördük bunu. Mahalle vurdular orada yüzlerce çocuk öldü. Böyle bir tavrı benimseyemezsiniz. Türkiye'nin  yürüttüğü siyaset buna uygun değil. Sabır göstermek zorundayız.

Türkiye'nin bir göçmen politikasına ihtiyacı var. Göçmenler yük olan insanlar değillerdir. Amerika'yı sırtlayanlar göçmenlerdir, dinamizmi getirenler onlardır. Göçmen dediğiniz insan çok zor şartlarda az bir ücrete çalışabilir. Kötü ortamlardan geldikleri için tutunmaya ihtiyaç duyarlar. Nitelikli işleri düşük ücrete yaparlar geçmişe dönmemek için. Dolayısıyla Türkiye eğitimli kişileri seçerek kendi ekonomik dinamizmini arttıracaktır. En önemli zenginlik kaynağı insandır. Günün sonunda elin Almanı, Amerikalısı gelip bunların arasından en iyilerini alıp götürecek.

Deniz Ülke Arıboğan:

Türkiye Suriye ile bir an önce normal ilişkiler kurulmasından yana. Güvenlik algımız orada istikrarın korunmasını gerektiriyor. İsrail'in algısı ise orası ne kadar karışık olursa, işine o kadar yarıyor. Türkiye aslında bir barış devleti. İsrail, aslında küçük ABD. Amerika'nın Ortadoğu'daki varlığının temsilcisidir. İsrail, Amerikan dış politikanın bir parçasıdır. Dünya sistemindeki aktörlerden biri olarak düşünmedim. İsrail, kurulmuş değil kurdurulmuş, yaşayan değil, yaşatılan bir devlettir. Sürekli dış desteğe ihtiyaç duyar.

Suriye ile sınırımızın tamamen kontrol altında tutulmasına imkan yok. Devletin çok ciddi mülteci politikaları uygulaması gerekiyor. Ciddi bir hazırlık görmüyorum.

Talip Küçükcan:

Rakkamlar gittikçe artıyor. Bir ülkeye çok sayıda göçmen geldiğinde ve bunlar bir süre sonra kamusal alanda görünür hale geldiğinde hemen önyargılar kendisini belli ediyor. Ben böyle bir risk sezinliyorum. Soyolojik olarak bunu yönetmezsek, gelen mültecileri absorbe edemezsek sorun olacaktır. 

Bu haber 999 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,719 µs