En Sıcak Konular

Batık bankaların halka faturası 33 milyar dolar

8 Ağustos 2007 17:23 tsi
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Ahmet Ertürk, batık bankalardan önümüzdeki dönemde tahsil edilebilecek türdeki tüm alacakları tahsil etmeleri halinde, milletin net kaybının Hazine hesaplarına göre 33 milyar dolara ancak ineceğini bildirdi.

Bugün gazetesine konuşan Ertürk, batık banka patronlarının borçlarıyla ilgili olarak bugüne kadar yaklaşık 15 milyar dolarlık tahsilat yaptıklarını, önümüzdeki yıllarda ise "5 ila 6 milyar dolar" tahsilat daha hedeflediklerini açıkladı. Ertürk, söz konusu tahsilat tutarı için kesin bir tarih vermelerinin mümkün olmadığını belirtirken, "Ucu açık bir tahsilat dönemine girdik. Alacaklarımızın bir kısmı borçlularla imzaladığımız protokollerden gelecek. Bir kısmı yapacağımız yeni anlaşmalarla olacak. Her biri farklı farklı vadeler içeriyor" dedi.

FAİZLE BİRLİKTE ALACAK 55 MİLYAR DOLAR
Ertürk, yapacakları son tahsilatlarla birlikte kasaya gircekleri paranın 21-22 milyar doları bulacağını belirtirken, batık bankaların toplam anapara yükünün 28 milyar dolar, bu alacakların faiziyle birlikte hesaplandığında ise 55-56 milyar dolara ulaştığını kaydetti. Dolayısıyla hedeflerini gerçekleştirseler bile 55 milyar dolarlık alacağın 22 milyar dolarını kurtarmış olacaklarını anlatan Ertürk, batık bankaların Türkiye'ye net faturasının 33 milyar dolar düzeyinde olacağını söyledi.

DEMİREL'İN FATURASI DA VATANDAŞA
Danıştay 'in yürütmeyi durdurma kararından dolayı Egebank alacakları nedeniyle el konulan Şevket Demirel'e ait Göltaş şirketinin eski sahibine iadesi konusunu da değerlendiren Ertürk, "Kararı halen inceliyoruz. İncelemelerimiz bitince iade işlemini yapacağız. Bugüne kadar Göltaş'tan yaklaşık 59 milyon YTL tahsilat yaptık. Bundan sonra artık Egebank'ın faturasını vatandaş ödeyecek" dedi. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu 2005 yılında, Egebank'tan şirketlere kaynak aktarıldığı gerekçesiyle Egebank'ın sahibi Murat Demirel'in amcası Şevket Demirel'in 9 şirketine el koymuştu. TMSF ayrıca Şevket Demirel ve Neslihan Demirel de dahil olmak üzere şirket ortaklarını Egebank'ın 259 trilyonluk zararından sorumlu tutmuştu. Birgün Ekonomi

* * *
Ciner ve Bilginle anlaşma yakın

TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, Sabah ve atv'nin satışıyla ilgili olarak ise Ciner ve Bilgin gruplarıyla anlaşmak üzere olduklarını açıkladı. Ertürk'ün açıklamasına göre, Sabah ve atv'nin satış takvimi haftaya belli olacak, bazı şirketler ve yaptığı harcamalar Ciner'e iade edilecek. Davalardan feragat edilecek, satış miktarı üç tarafı da memnun edecek şekilde olacak.

Reuters'a konuşan Ertürk, Fon'un yönetim ve denetimini devraldığı Merkez Gru-bu'nun ve Medya Grubu şirketlerinin satışıyla ilgili takvimin ve satış yönteminin önümüzdeki hafta netieşeceğini söyledi. Ertürk, "Önümüzdeki hafta satış takvimiyle ilgili bir netlik sağlayacağız. Bu yıl bitmeden bu satışı sona erdirmeyi düşünüyoruz" dedi. Satış gelirleriyle bütün sorunları çözebilecek bir duruma gelebileceklerini tahmin ettiklerini kaydeden Ertürk, "Bu varlıkların satış gelirlerinden hem Dinç Bilgin'in, hem Turgay Ciner'in hem bizim mutlu olduğumuz bir sonuç elde edebileceğiz gibi görünüyor. Yani üç kazanan olacak" dedi.

BİLGİNİ MEMNUN EDECEKLER
"Satış takvimi, değerleme ve taraflarla müzakereyi eşzamanlı olarak götürüyoruz" diyen Ertürk, takvimle birlikte varlık satışı (iktisadi bütünlük) veya hisse satışı yöntemlerinden birinin de açıklık kazanacağını belirtti.

Ertürk halen her iki yöntem için de değerleme çalışmalarının yürütüldüğünü belirtip Ciner grubunu kastederek "Bu durumda çok yakında onlarla anlaşmaya varabiliriz" dedi.

TMSF, Etibank'ın hakim ortağı Dinç Bilgin ile Merkez Grubu'nun patronu Turgay Ciner arasında imzalanmış olan gizli sözleşmelerin ortaya çıkması sonrasında Bilgin ve Merkez Grubu'nun medyada faaliyet gösteren 73 şirketinin yönetim ve denetimlerini isanda devralmıştı. TMSF'nin Bilgin'e ait Etibank'a 2000 yılında el koymasının ardından Ciner, 2005 'te Bilgin ve TMSF ile bir protokol yapıp ATV ve Sabah'ı satın almıştı. Bilgin grubunun TMSF'ye Etibank'tan kaynaklanan 900 milyon dolar civarında bir borcu bulunuyor.
 
Birgün



Bu haber 266 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,067 µs