En Sıcak Konular

Bu sayılar batıyı korkutur

19 Eylül 2013 09:54 tsi
Bu sayılar batıyı korkutur AB, Rusya ve ABD'ye önemli mesajlar...

Alman Marshall Vakfı’nın hazırladığı Transatlantik Eğilimler Raporu’na göre; Türkiye’de çoğunluk dış politikada bağımsız hareket edilmesini istiyor. Türkiye’nin AB üyeliğine destek ise çift taraflı azalıyor.

ABD merkezli ALMAN Marshall Vakfı’nın Transatlantik Eğilimler 2013 Raporu açıklandı. ABD, Türkiye ve Avrupa Birliği ülkelerini kapsayan araştırma telefon ve yüz yüze görüşme teknikleri kullanılarak yapıldı. Türkiye’den ankete katılanların yüzde 38’i “Türkiye dış politikada kiminle birlikte hareket etmeli?” sorusuna “Türkiye bağımsız hareket etmeli” cevabını verdi. Ankete katılan Türklerin yüzde 21’i Avrupa Birliği’yle hareket edilmesini desteklerken, yüzde 8’i ABD’yle işbirliği yapılmasını istedi. Ortadoğu ülkeleriyle işbirliği yapılabileceğini söyleyenlerin oranı yüzde 8 olurken, Rusya’yla birlikte hareket edilmesini isteyenlerin oranıysa yüzde 2’de kaldı.

AFGANİSTAN’DA KALINMAMALI MI?

“ABD’nin 2014’te çekilmesinin ardından Türk askerlerinin Afganistan’da kalmasını ister misiniz?” sorusuna Türklerin yüzde 51’i olumsuz karşılık verdi. Araştırmaya katılan Türklerin yüzde 70’i, Türkiye’nin güvenlikle ilgili kararlarını tek başına vermesini istediğini söyledi. Türklerin yüzde 30’u, NATO’nun hâlâ gerekli, önemli bir kuruluş olduğunu ifade etti. NATO’yu önemli bir ittifak örgütü olarak görenlerin oranı AB’de yüzde 58, ABD’yse yüzde 55 olarak belirlendi. Türkiye’de hükümetin ekonomi politikasını desteklemeyenlerin oranı yüzde 52 olarak tespit edildi. Hükümetlerinin ekonomi politikalarını beğenmeyenlerin oranı Almanya’da yüzde 56’ya, Fransa’daysa yüzde 74’e çıktı.

RUSYA, AB VE ABD’NİN LİDERLİĞİNE KARŞIYIZ

Amerikalıların yüzde 46’sı, Avrupalıların yüzde 65’i, Türklerinse yüzde 67’si Rusya’nın dünya liderliğini istemediğini söyledi. Avrupa Birliği’nin dünyaya liderlik etmesine karşı çıkan Türklerin oranıysa yüzde 63 çıktı. ABD’nin dünya liderliğini olumsuz gören Türklerin oranıysa yüzde 64 olarak belirlendi.

‘SİLAHA YATIRIM ARTSIN’

Yüzde 50 Savunma harcamalarının artırılmasına destek oranının en yüksek olduğu ülke Türkiye çıktı. Türklerin yüzde 50’si harcamaların artırılmasına destek verdi. Avrupa ve ABD’den ankete katılanların çoğunluğu savunma harcamalarının artırılmasına karşı çıktı.

AB ÜYELİĞİNE DESTEK DİBE VURDU

Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğini destekleyen Türklerin oranı, önceki yıla göre 4 puan azalarak yüzde 44’e düştü. Türkiye’nin AB üyeliğinin kötü bir adım olacağını düşünen Türklerin oranı da yüzde 43 olarak belirlendi. Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğini destekleyen Avrupalıların oranı ise yüzde 20 olarak belirlendi. Türkiye’nin üyeliğinin AB için kötü olacağını savunanların oranı da yüzde 33 çıktı.

Habertürk



Bu haber 2,344 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,420 µs