En Sıcak Konular

Sıcakta boşanmalar artıyor

8 Ağustos 2007 16:45 tsi
Bol bol su ve sıvı tükettiğimiz bu günlerde sıcaklardan metobolizmamız kadar ruh sağlımız da etkileniyor. Tahammülsüzlük, aşırı sinirlenme, uyku bozuklukları belirtileri neredeyse hepimizde görülmeye başladı.

Bahçelievler Medicana Hastanesi Psikoloğu Betül Ergen, depresyon belirtilerinin yaz aylarında arttığına dikkat çekerek, “Depresyon belirtilerinin yaz aylarında artış gösterdiği istatistiksel olarak biliyoruz. Aşırı sıcaklar beraberinde aşırı sinirlenme, tahammülsüzlük, depresyon, uyku bozukluğu ve öfkeye neden oluyor. İnsanlar hiçbir şey ortada yokken aniden öfke patlaması yaşar” dedi.

“SAKİNİM VE SICAKTAN ETKİLENMEYECEĞİM”

Kişilerin kendisini sıcaklara psikolojik olarak hazırlaması gerektiğini söyleyen Psikolog Betül Ergen, “Kişi kendini sıcaklara psikolojik olarak hazırlarsa olumsuz davranışlarında önüne geçmiş olur. Evden dışarı çıkarken, 'Bugün sıcak olabilir, kişiler gösterilmemesi gereken tepkiler verebilir. Ama ben sinirlenmemeliyim' düşüncesiyle haraket etmelidir. İnsanın bilinçaltına yerleştirdiği düşüncelerin kendisini yönlendirmedeki önemi unutulmamalıdır. Bilinç altına ne yüklenirse hareketlerde o görülür. Bu nedenle 'sakinim ve sıcaktan etkilenmeyeceğim' dediğiniz zaman sinirlerimize hakim olabilir ve kendimizi olumsuzluklara karşı hazırlayabiliriz” diye konuştu.

ŞİMDİLİK RADİKAL KARARLAR ALMAYIN

Aşırı sıcaklarda daha coşkulu olan kişilerin her zaman yapamayacakları radikal kararlar alma eğilimi gösterdiklerini ifade eden Psikolog Betül Ergen, “Sıcak yaz ayları, coşkunun arttığı, özellikle hasta kişilerde sağlıklı karar vermenin iyice bozulduğu dönemlerdir. Bu dönemlerde insanlar boşanmak, yeni iş kurmak, iş bırakmak ve intikam almak gibi daha öfkeli ve daha radikal karar alabilmektedirler. Aşı öfkelen ve daralan insanlar, bol bol yüzlerini soğuk suyla yıkayarak, daha serin yerlere hemen götürülmelidir. Sıcak havalar konsantrasyon kaybının yanı sıra dikkat eksikliği ve psikolojik olarakta insanları çok fazla etkilemektedir” dedi.


PSİKOLOJİK TANISI OLAN HASTALARA NELER YAPILMALI

Psikolog Betül Ergen, psikilojik tanısı olan hastalar için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:


Psikolojik rahatsızlık tanısı konmuş ve tedavi uygulanan hastaların aşırı sıcak havadan etkilenmemesi için ilaçlarını düzenli olarak almaları gerekir.

Aşırı sıcak ve nemli ortamlarda kaçınmaları ve mümkünse yayla gibi açık alanlara, nemin olmadığı yerlere götürülmeleri iyi olur.

Bol bol ılık duş almak

Islak mendille başı korumakta iyi bir çözüm olabilir.

Yeni Şafak



Bu haber 277 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,826 µs