En Sıcak Konular

Şişman kadınları bekleyen tehditler

8 Ağustos 2007 15:56 tsi
Şişman kadınları bekleyen tehditler Kilo fazlalığı veya şişmanlık herkes için kötü ama kadınlar için daha kötü bir durum. Nedeni kadınların erkeklerden daha farklı hormonal, metabolik ve ruhsal gelgitler yaşaması. Araştırmalar kilo sorununun herkeste yaşam süresini azalttığını gösteriyor am

HAMİLELİK DAHA SORUNLU GEÇER

Şişmanlık hamilelik dönemi sorunlarını artırmaktadır. Şişman kadınlarda adet düzensizlikleri ve tüylenmeye daha sık rastlanır. Hamilelikle oluşan kilo fazlalığının hem anne hem de bebekte bazı hastalıklara yakalanma riskini artırdığı bilinmektedir. Şişman kadınlarda, gebelik döneminin şeker sorunu (gestasyonel diyabet) daha sık görülmektedir. Şişman hamilelerde normal doğum daha zordur ve çoğu kez sezaryene ihtiyaç duyulmaktadır. Hamilelikte alınması gereken maksimum kilonun ne olduğu belirlenmiştir. Hamilelik dönemine ilişkin kiloların sınırlarını belirlemede hamilelik öncesi dönemin beden kitle indeksi en önemli kriterdir.

Bu nedenle, hamilelik öncesinde her kadının beden kitle indeksi oranlarının belirlenmesi ve bunun hamilelik süresince sık sık kontrol edilmesi gerekir. Beden kitle indeksi 26’nın altında olan kadınların hedefi; gebeliklerinin ikinci ve üçüncü yarılarında her hafta yarım kilo almak iken, beden kitle indeksi 26 ve üzeri olan kadınlarda, kilo alımı haftada en fazla 300 gramla sınırlıdır. Genel olarak, beden kitle indeksi 19,8 ve altında olanların ortalama olarak 12,5 kg; 19,8-26 arasında olanların 11,5 kg; 26-29 arasında olanların 7 kg; 29’dan yüksek olanların ise 6 kg civarında kilo alması kabul edilebilir değerlerdir.

KANSER OLASILIĞI ARTAR

Şişman kadınlarda göğüs, yumurtalık, kalınbağırsak ve safrakesesi kanseri riski daha fazladır. Kanser riskindeki bu artışın fazla kiloya mı, yüksek yağlı ve yüksek kalorili beslenmeye mi bağlı olduğu henüz açık değildir, ama kilo fazlalığı ve şişmanlık sorununun bazı organ ve doku kanserlerine yakalanma şanssızlığını artırdığından kuşkunuz olmasın!

BELLEK SORUNLARI SIKLAŞIR

Diyabet, koroner arter hastalıkları ve hipertansiyon gibi birçok damar yaşlandırıcı hastalık, obeziteyle yakından ilgilidir. Yapılan çalışmalar, bu damarsal risk faktörlerinin Alzheimer hastalığında da önemli olabileceğini düşündürmektedir. Şişman kadınlarda, özellikle 70 yaşından sonra damarsal risk faktörleri artmakta, dolayısıyla bellek azalmasına yatkınlık fazlalaşmaktadır. Araştırmalar şişman kadınlarda Alzheimer hastalığının daha çabuk geliştiğini göstermektedir. Kadınların, özellikle orta yaştan itibaren ideal kilolarını korumaları, düşük kalorili ve dengeli beslenmeleri, düzenli egzersiz yapmaları ve kaliteli bir yaşam tarzı uygulamaları hem diyabet, koroner arter hastalıkları, hipertansiyon gibi vasküler risk faktörlerini azaltacak, hem de damar yaşlanması ve Alzheimer hastalığına yakalanma oranını düşürecektir.

DEPRESYON EĞİLİMİ

Fazla kiloların sadece bedeniniz için değil, ruhunuz için de ciddi bir toksin kaynağı olduğunu biliyor muydunuz? Şişmansanız sadece aktivite düzeyiniz, metabolizmanız yavaşlamaz. Bedeniniz daha az hareket edip daha çok dinlenmeye ihtiyaç duymaz. Şişmanlık ruhsal yaşamınız için de etkin bir toksindir. Kilo aldıkça daha az konsantre olur, daha yavaş düşünür, daha çok unutur ve muhtemelen daha yavaş üretirsiniz. Bedeniniz ve ruhunuz arasındaki o güzel uyum sık sık bozulur. Ruhsal barışınız, özellikle kendinizle barışık olmanız önemli ölçüde tehlikeye girer. Kilo fazlalığı ve şişmanlık sorunu olanlarda depresyon sorunu bu nedenlerle daha sık görülmektedir. "Maskeli depresyon"un şişmanlarda daha yaygın olması muhtemeldir. Kısacası; şişmanladığınızda, ruhsal yaşamınız da önemli ölçüde toksin saldırısına maruz kalır. Kilo verdiğiniz ve hafiflediğiniz ölçüde bu toksinlerden kurtulur, hem bedeninizi hem de ruhunuzu detokslarsınız.

EKLEM SORUNLARI ÇOĞALIR

Osteoartrit özellikle dizleri, kalça eklemlerini ve belin alt kısmını etkileyen, yaşlandıkça ağırlaşan yaygın bir eklem hastalığıdır. Fazla kilo eklemlere ilave bir basınç yükleyip, eklem yüzeylerinizi koruyan kıkırdağa (kartilaj) zarar verir. Kilo kaybı, eklemleriniz üzerindeki bu ek ve zararlı baskıyı azaltabilir. Osteoartritten kaynaklanan ağrı ve hareket sınırlanmasını iyileştirebilir. Artan kilolarınızın bel ağrılarına, bel fıtığı gibi sorunlara da yol açtığını unutmayın.

SAFRAKESESİ TAŞLARI DAHA SIK GÖRÜLÜR

Safra taşı hastalığı kadınlarda erkeklere göre daha yaygındır. Safra taşı riskiniz kilonuz arttıkça artmaktadır. Kilolu olmanın safra taşına nasıl yol açtığı bilinmemektedir. Özellikle sık ve ard arda doğum yapmış kilo fazlalığı olan kadınlarda safrakesesi taşları daha sık oluşmaktadır. Şişman ya da fazla kilolu kadınlarda yemekborusu ile mide arasındaki ilişkiyi düzenleyen yapının bozulması, yemekborusuna gıdaların geriye kaçışını kolaylaştırmakta, şişkinlik, hazımsızlık, göğüs kemiği altında ağrı ve basınç hissi, ekşime, kaynama gibi sorunlar, ağızda metalik tat, boğazda asit kaçağına bağlı yanma, tekrarlayan öksürük atakları ve ses kısıklığı gibi problemler sıklaşmaktadır. Bütün bunların özellikle hamilelik dönemindeki obez kadınların canını daha çok sıkacağını bilmelisiniz.

CİLT PROBLEMLERİ HIZLANIR

Şişman kadınlarda, deri kıvrım yerlerindeki aşırı terleme, ısınma ve sürtünme gibi sorunlar nedeniyle kızarmalar, pişikler ve mantar enfeksiyonları daha fazladır. Bu sorunla kasıklar, göbek kıvrımları ve meme altı bölgelerinde daha çok karşılaşılır. Varisler kilo sorunu olan kadınlarda daha fazla görülür, daha belirgindir, süratle ilerleme eğilimindedir. Varis sorunlarının sıklığı kilolardaki artışla paralellik gösterir. Kilo artışı belirginleştikçe varis olasılığı artacaktır. Selülit sorununa yatkınlığı artıran en önemli neden, kilo sorunuyla birlikte cilt altı ve cilt dokusunda hızla artan yağ depolanmasıdır. Kilo sorunu belirginleştikçe selülitler de yoğunlaşır. Ağır ve ilerleyen bir selülit yapılanması, obez kadınların değişmez kaderidir.

Hürriyet kelebek



Bu haber 586 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,094 µs