En Sıcak Konular

Çocuklarda halsizlik ve iştahsızlığa dikkat!

18 Eylül 2013 10:59 tsi
Uzmanlar, çocuklarda halsizlik, iştahsızlık, ağız kokusu gibi durumların bağırsak parazitlerinin belirtisi olabileceğini belirtiyor.

Avusturya Sen Jorj Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Osman Ayataç, bağırsak parazitleri ve korunma yolları hakkında bilgi verdi. Vücuda giren parazitlerin öldüğünü, zarar vermeden yaşayabildiğini ya da vücutta hastalık oluşturduğunu belirten Ayataç, “Vücudumuzun bağışıklık sisteminin direncine göre parazit ya ölür veya belirti vermeden hafif bir hastalık şeklinde seyreder. Bağırsak parazitleri ülkemizde, tüm dünyada özellikle gelişmekte olan ülkelerde çok yaygın şekilde hastalık yapmakta ve çok değişik hastalık tablolarını anımsatarak tanı konulması güç durumlar oluşturmaktadır, örneğin çocuklarda akut (Ani) karın ağrılarına sebep olarak Akut Apandisit tablosu ile karışarak ameliyatla sonuçlanan durumlara sebep olabilmektedir. Akciğerlere yerleşen parazitler uzun ve rahatsız edici öksürüklere sebep olarak Akciğer enfeksiyonları ile karışmaktadır, yine bağırsaklarda ve safra yollarında tıkanmaya sebep olarak tanı karışıklığına sebep olmakta, ileri tıbbi tetkiklere, ağır maliyetlere sebep olmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Bağırsak parazitlerinin belirtilerinin çok değişken ve çeşitli olduğunu aktaran Ayataç, şöyle devam etti: “Halsizlik, iştahsızlık, renk solukluğu, ağızdan salya gelmesi ve yastığın kirlenmesi, sinirlilik, zayıflama karın ağrısı, ishal, bulantı, kusma, vücutta kaşıntı, anüs ve burunda kaşıntı, ağız kokusu, dışkıda parazitin tespit edilmesi.”

Bağırsak parazitlerinin insandan insana, hayvanlardan ve besinlerden insana geçebildiğini söyleyen Ayataç, “Genel hijyen kurallarının iyi uygulanması gereklidir. Bunların başında el yıkama gelir, el yıkama için mutlaka dezenfektan madde gerekli değildir. Dezenfektan madde enfeksiyon önlemi için gereklidir. Parazitler için bol su ve sabun ile ellerin iyice yıkanması, tırnakların kesilmesi, ortak kullanılan ortamların su ve sabun ile silinmesi yeterlidir. İnsanlar dezenfektan ve antiseptik solüsyonları bilinçsiz şekilde kullanılarak bozulmuş ekolojik dengeyi daha da bozmakta ve bu olumsuz ortamda çeşitli tehlikelerle baş başa kalmaktadır.” şeklinde konuştu.

Bağırsak parazitlerinin genelde ağız yolu ile bulaştığını vurgulayan Ayataç, “İyi yıkanmamış eller, tırnakların iyi kesilmemesi, iyi pişmemiş veya çiğ etler, çiğ yenen yeşil sebzeler ve meyvelerin iyi yıkanmaması, kirli sular, toprak, hasta ve parazitli hayvanlar, ortak kullanılan yastık kılıfı, çamaşır ve çarşaflardan, oyuncaklardan, okul ve yuvalarda ortak ortam ve eşyaları ile kapı kollarından bulaşır. Özellikle ortak kullanılan tuvalet ve banyoların bu yönden iyi temizlenmesi gereklidir.” dedi.

cihan

Bu haber 654 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,851 µs