En Sıcak Konular

Bak sen şu konuşana

18 Eylül 2013 10:38 tsi
Bak sen şu konuşana "70'lik teyze bu zararı verir mi": Biz de onu diyoruz zaten!..

iyibilgi Ankara

Koç Holding Başkanı Mustafa Koç, Gezi Parkı olaylarında Koç Grubu’na yöneltilen eleştirilere ilişkin ilk kez konuştu.

Koç Grubu olarak hiç istemeden kendilerini olayların ortasında bulduklarını söyleyen Koç, “Gayet insani bir yaklaşım sergilerken hadise başka mecralar tarafından çok çarpıtıldı. Oraya gelen insanları gördünüz mü? Sizin benim gibi insanlar. Ellerinde Molotof kokteyli olanlardan bahsetmiyorum. Ama hepsinin aynı kefeye konmasını kabul etmiyorum. Kusura bakmayın. 70 yaşındaki teyze de gördüm, 18 yaşında çocuk da. Bunlar mı ülkeye zarar verecek. Bundan vazife çıkartan insanlar tabii ki olmuştur.”

Koç Grubu, Gezi Parkı olayları üzerinden çok eleştirildi. İsim vermeden dahi olsa, zaman zaman resmi ağızlara kadar sirayet etti bu eleştiriler. Hatta olayların ardından gruba gelen denetim ve kimi ihale iptalleri de bununla ilişkilendirildi.

Doğru yanlış ayrı okuna ancak, dün Mustafa Koç’un bu gelişmelere yönelik yaptığı ilk değerlendirmeler, grubun meseleyi anlamada bir algı sorunu olduğunu gösteriyor. Koç, Gezi olayları sırasında yaşanan, Türkiye’nin “zararı” konusunu, “yaşlı teyze” ile “Molotoflu genç” arasına sıkıştırdığı ve birini desteklerken diğerini, “olmaması lazım, kulağı çekilmeli” naifliğinde okuyor.

Eğer Türkiye’nin en önemli holdingi gerçekten de Gezi’yi sadece böyle alıyorsa, grubun kendi işlerindeki stratejik bakışı da sorgulanmalı. Çünkü büyük bir sanayi/ticaret/finans imparatorluğu, devraldığı mirası ancak “idare ediyor” demektir.

Kâr-zarar!..

Bu yüzden Gezi Parkı olaylarının “kar-zarar” hanelerini Koç Holding muhasebat diline uygun dolduralım. Durum, “teyze”lerin çapının ne kadar altında ya da üstünde basitçe görelim.

Günler süren Gezi olayları sırasında oluşan on milyonlarca liralık kamu zararını tamamen silip atıyoruz! Diyelim ki, yine onu kamuoyu arasında paylaşıyor ve sineye çekiyor.

Koç Grubu’nun çok önem verdiği, gece gündüz oluşan “iş gücü kaybı”nı da ve olayların olduğu tüm bölgelerdeki “esnaf kayıplarını” da görmezden geliyoruz.

Hatta Türkiye’de oluşan politik istikrar zararını da yok sayıyoruz.

Sosyal sorumluluk projelerine gönüllü katılan Koç Grubu, sadece şu iki “basit” zararı tespit ederse ve giderebilirse, konuyu da anlayacaktır.

1. Gezi olayları sırasında uluslararası yayın yapan 3 basın kuruluşu, CNN İnternational, El Cezire ve BBC’nin “toplam yayın saatleri” kadar Türkiye reklamı verirse ve bunun ederini açıklarsa. (Ki, Koç ismi ve basın/reklam konularına vakıf olması önemli indirim almasını sağlayacaktır. Bir tek CNN İnt.’in dünya çapında tek gecede 11 saatlik Gezi yayını yaptığı göz önüne alındığında bu indirime ihtiyaç olacaktır.)
2. Tüm bu yayınların Gezi olayları sırasında yarattığı genişleyen negatif Türkiye algısının tam bir bilançosunu çıkarır ve dokümantasyonunu yaparsa... (3. Bunları vergiden de düşmezse…)

Koç Holding, “70'lik Teyze işi” olmadığı konusunda aynı noktada bulunduğumuzu anlayacaktır.

www.iyibilgi.com



Bu haber 3,215 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,197 µs