En Sıcak Konular

Suriye uçağını 15 gün önce neden düşürmedik?

18 Eylül 2013 08:52 tsi
Suriye uçağını 15 gün önce neden düşürmedik? ''Helikopterin düşürüldüğü andan itibaren akıllara takılan soru şu? Neden şimdi?..''

Helikopterin düşürüldüğü andan itibaren akıllara takılan soru şu? Neden şimdi?

Üzerinde ağırlıklı durulan görüş, kimyasalla ilgili gelişmeden dolayı güç kazandığını düşünen Suriye yönetimi Türkiye'yi test ediyor.

Helikopterin düşmesinden sonra bazı yayın organları, 'Türkiye'ye sığınmak istiyor olabilirler' şeklindeki haberlere yer verdiler.

Genelkurmay ve Dışişleri bu görüşü paylaşmıyor. Türkiye'ye sığınmak isteyen helikopterin tehdit olacak şekilde yüksek irtifadan değil, alçak irtifadan ve tehlike oluşturmadan uçacağı belirtiliyor.

Bu bir.

İkincisi ise, uluslar arası sistem aracılığıyla telsizle ve belirli aralıklarla iki kez yapılan sesli uyarı karşısında sığınma isteğini iletebilirdi deniliyor. Bu yönde kaydedilmiş hiçbir konuşma yok. Zaten Rus tipi helikopterin kara kutusu bulunduğu için bunun incelemesi sonucunda nelerin konuşulduğu ortaya çıkacak.

Üçüncüsü ise uçaklarımız yaptığı önleme uçuşları sırasında bu yönde bir işaret verseydi, uçaklarımız inişe zorlar ama vurmazdı.

Vurmazdı diyorum çünkü paylaşacağım yeni bilgiler var.

Suriye'nin F4 keşif uçağımızı düşürdüğü 22 Haziran 2012 tarihinden bu yana angajman kurallarını zorlayan hatta sınırımıza paralel uçan helikopterler, uyarıldıktan bir süre sonra sınırımızı terk etmişler.

Bu Türkiye'nin helikopter düşürme meraklısı olmadığını ortaya koyuyor.

Suriye, test uçuşunda, silahsız ve denize paralel uçan Keşif uçağımızı düşürürken, aşamalı uyarı sistemine müracaat etmemiş, ayrıca uçağımız Türkiye'nin karasularında düşürülmüştü.

Suriye helikopteri ise uyarılara rağmen Türk hava sahasında uçma ısrarını sürdürdüğü sırada vuruldu.

Suriye uçağımızı düşürüp, 2 pilotumuz şehit olduğunda bizdeki, 'Esed basını', Suriye matbuatından daha sıkı bir şekilde bu ülkeyi savundu. Bir kez olsun Türkiye'nin uçağını neden düşürdünüz, iki evladımızı neden şehit ettiniz demedi. Şimdi çıkmış Türkiye'yi savaş meraklısı olmakla suçluyorlar. Türkiye'nin helikopter düşürme meraklısı olmadığına bir örnek.

Olay 15 gün önce cereyan etti.

Hem de bu kez bir Suriye savaş uçağı angajman kurallarını deldi, hatta bir süre sınırımıza paralel uçtu. Yine sıralı ikaz sistemleri kullanıldı, F-16'larımız önleme uçuşu yaptı. Savaş uçağının kuyruğu sınırımızı geçince, son kez uyarıldı. Bunun üzerine uçak, Suriye hava sahasına dönüş yaptı.

Biz vurma meraklısı olsak, 15 gün önce Suriye'nin bir savaş uçağını düşürürdük, kimyasal belasıyla boğuşan Suriye sesini bile çıkaramazdı.

Abdülkadir Selvi / Yeni Şafak (ilgili kısım)



Bu haber 1,193 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,891 µs