En Sıcak Konular

Pakistan Başbakanı Şerif'e Cumhuriyet Nişanı

17 Eylül 2013 13:53 tsi
Cumhurbaşkanı Gül, Pakistan Başbakan’ı Navaz Şerif’e törenle Cumhuriyet Nişanı ve beratı takdim etti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Pakistan, köklü tarihi geçmişe dayanan dostluk ve kardeşlik bağlarımızın bulunduğu müstesna bir ülkedir. Bugün de ikili ve çok taraflı işbirliğimiz, en ileri seviyededir” dedi.
 
Cumhurbaşkanlığı Köşk’ünde, Pakistan Başbakan’ı Navaz Şerif’e Cumhuriyet Nişanı ve beratı takdimi töreni düzenlendi.
 
Törene Cumhurbaşkanı Gül ile eşi Hayrünnisa Gül, Pakistan Başbakanı Navaz Şerif ile eşi Begüm Kalsum Navaz, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Pakistanlı bakanlar ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve işadamları da katıldı.
 
Gül, Pakistan Başbakanı Navaz Şerif’in özgeçmişinin okunması ile başlayan törende yaptığı konuşmada, Cumhuriyet Nişanı’nın Türkiye’nin Devlet Başkanları haricindeki zevata verilen en büyük nişanı olduğunu dile getirdi. Dostça ilişkilerin geliştirilmesinde ve halkların birbirlerine yakınlaştırılmasında üstün başarı sergileyen devlet adamlarına verilen nişanı, Pakistan gibi bir ülkenin Başbakanına takdim etmekten onur duyduğunun altını çizen Gül, sözlerine şöyle devam etti:
 
“Pakistan, köklü tarihi geçmişe dayanan dostluk ve kardeşlik bağlarımızın bulunduğu müstesna bir ülkedir. Bugün de ikili ve çok taraflı işbirliğimiz, en ileri seviyededir. Bütün siyasi hayatınız boyunca ülkenizde demokrasinin hüküm sürmesi ve kalkınmanın hızlanması için mücadele ettiniz. Demokrasinin askıya alındığı dönemlerde dahi ülkenize zarar vermemek için hep sağduyu, sabır, fedakarlık ve vatanperverlik duygusu içinde hareket ettiniz. Bu erdemlerinizle Pakistan halkına ve biz dostlarınıza hep güven verdiniz, umut aşıladınız.”
 
Şerif’in, Pakistan tarihinde bir ilke imza atarak, üçüncü defa Başbakan seçilme başarısını gösterdiğini anımsatan Gül, “Bu, hiç şüphesiz örnek liderlik ve devlet adamlığı vasıflarınızın bir kez daha Pakistan halkı tarafından takdir edildiğini ve zatıalilerine duyulan güveni göstermektedir” değerlendirmesinde bulundu.
 
“Türkiye Pakistan Zindabad!”
 
Gül, Pakistan’da şimdiye kadarki en yüksek katılım oranıyla 11 Mayıs’ta düzenlenen seçimlerde, sivil iktidarın, demokratik siyasi süreç dahilinde kesintiye uğramadan el değiştirmesi bakımından bir ilki oluşturduğuna dikkati çekerek, “Bu durum, Pakistan demokrasisinin ulaştığı mertebeyi göstermekte ve İslam dünyasına gerek siyasi liderlik, gerek demokratik olgunluk bakımından bir ilham kaynağı teşkil etmektedir. Engin tecrübeniz ve dirayetli önderliğinizle, ülkenizi daha huzurlu ve daha müreffeh bir geleceğe taşıyacağınıza olan güvenim tamdır” diye konuştu.
 
Şerif’in Pakistan’ı kalkındırmak için kapsamlı ekonomik reformları ve büyük projeleri hayata geçireceğinden emin olduğunun altını çizen Gül, şunları kaydetti:
 
“Ayrıca, Türkiye ile Pakistan arasında dostluk ve kardeşlik temelinde tesis edilen ilişkilerin pekiştirilmesi için üstün gayretlerinizi sürdüreceğinize de tüm kalbimle inanıyorum. Bu vesileyle, Türkiye- Pakistan ilişkilerinin parlak geleceğine olan sarsılmaz inancımı yineliyor, zatıalilerine sağlık, başarı ve mutluluk, dost ve kardeşPakistan halkına huzur ve refah diliyorum.  Türkiye Pakistan Zindabad! (YaşasınTürkiye ve Pakistan)”
 
Gül, konuşmasının ardından Şerif’e Cumhuriyet Nişanı’nı takdim etti ve beratını verdi.
 
“Büyük onur duydum”
 
Şerif ise nişanı aldıktan sonra yaptığı konuşmada kendisine Cumhuriyet Nişanı’nın tevcih edilmesinden dolayı büyük onur duyduğunu söyledi. Şerif, “Benim de tüm kalbimle desteklediğim, kardeşlik ilişkilerinin gelişmesine yapmış olduğum mütevazi katkılardan dolayı Türkiye Cumhuriyeti’nin en yüksek nişanının tarafıma tevcih edilmesinden büyük mutluluk duymaktayım” dedi.
 
Nişanın iki ülke arasındaki işbirliği alanlarını geliştirmek ve yeni alanlar belirlemek için yorulmaksızın birlikte çalışma inancının bir kez daha yenilendiğinin göstergesi olduğuna işaret eden Şerif, “Zatı devletleri, bu zarif tören sadece simgesel değildir. Himalayaların tepesinden Anadolu’nun yaylalarına uzanan ve halklarımızın kalbinde yaşayan özel ve güzel ilişkilerin kendine has nişanesidir” değerlendirmesini yaptı.
 
Şerif, iki ülke arasındaki ilişkinin geçmiş ve bugünle ilişkili olduğu kadar ortak vizyon ve paylaşılan bakış açılarına binaen  demokrasiler için parlak bir geleceğin habercisi olduğunu vurgulayarak, “Adı çok doğru bir şekilde stratajik konsey olarak değiştirilen üçüncü yüksek düzeyli işbirliği konseyi toplantısını yapmak suretiyle bu amaca doğru somut adımlar attığımıza inanıyorum. Bu akşam ilerleyen saatlerde tartışacağımız geniş kapsamlı girişimlerin stratejik ilişkilerimizin dinamik ve geleceğe dönük yönünü belirlemek için temel teşkil edeceğine dair inancım tamdır” diye konuştu.
 
Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan’ın şahsında Pakistan ile Türkiye arasındaki ilişkileri geliştirmeye aynı derecede inanmış samimi kardeş ve ortaklara sahip olunduğunu ifade ederek, “Önümüzdeki günlerde her iki halkın da yararına olacak şekilde Türkiye’deki liderlerle yakın bir çalışma içinde olmayı ve iki ülke arasındaki ilişkileri daha da üst düzeye taşımayı umuyorum” dedi.
 
Şerif konuşmasını “Çok yaşasın Pakistan Türkiye dostluğu” diyerek tamamladı.
 
Cumhuriyet Nişanı tevcih töreninin ardından konuklar için resepsiyon verildi.

aa


Bu haber 611 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,144 µs