En Sıcak Konular

JİTEM, korucular, infazlar ve PKK itirafçıları!

8 Ağustos 2007 14:27 tsi
JİTEM, korucular, infazlar ve PKK itirafçıları! Mehmet Şerif Avşar, 22 Nisan 1994’te kaçırılarak infaz edildi. Jitemci Gültekin Sütçü, korucular ve PKK itirafçısı ekseninde işlenen Avşar cinayetinde ilginç gelişmeler oluyor. Mehmet Altan cinayeti ve ardındakileri yazdı.

Mehmet Altan/Star

Medya bu haberi görecek mi?

Önce 24 Mayıs’taki haberi okuyalım: Türkiye’nin AİHM’de 148 milyar tazminat ödemesine yol açan Avşar cinayetinin azmettiricisi JİTEM’de görevli uzman çavuş Gültekin Sütçü’nün yakalandığı ve 30 yıl hapis istemiyle dava açıldığı ortaya çıktı...

Dün ilk kez hákim karşısına çıkan Sütçü’nün firari olduğu dönemde ‘işadamı’ adı altında pek çok kez Bulgaristan’a gidip geldiği belirlendi.

Mehmet Şerif Avşar, 22 Nisan 1994’te kaçırılarak infaz edildi.

Olaya karışan korucular ‘Topal Ömer’ kod adlı Ömer Güngör, Fevzi Gökçen, Aziz Erbey, Yaşar Günbatı ve Zeyyat Akçil ile itirafçı Mesut Mehmetoğlu hakkında dava açıldı, söz konusu zanlılardan Güngör 20 yıl, diğer sanıklarsa 6’şar yıl hapisle cezalandırıldı.

Davanın son aşamalarında Sütçü’nün olayın azmettiricisi olduğu belirlenince hakkında arama kararı çıkarıldı. O dönemde Avşar ailesinin AİHM’de açtığı dava sonucunda Türkiye 2001 Temmuzu’nda 148 milyar liralık tazminata mahkûm oldu. JİTEM’in Diyarbakır’daki Saraykapı Karargáhı’nda görev yapan ‘Kürşat’ kod adlı uzman çavuş Gültekin Sütçü, cinayetten 12 yıl sonra 29 Ekim 2006’da yakalandı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede Sütçü’nün, Avşar cinayetinin azmettiricisi olduğu gerekçesiyle 30 yıl hapis istemiyle yargılanması istendi. İddianamede sanığın, gözaltına alınmaya direnen Avşar’a asker kimliğini gösterip kendisini resmi polis olduğuna ikna ettiği, diğer sanıklarınsa kendisine bu sırada ‘müdürüm’ diye hitap ettikleri belirtildi.

Sanığın firari olduğu dönemde aranmasına karşın işadamı olarak birçok kez Bulgaristan’a gittiği ve Türkiye’ye giriş-çıkış yaptığı vurgulandı.

Gültekin Sütçü dün Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hákim karşısına çıktı. Oturumda tanık olarak dinlenen korucubaşı Ömer Güngör can güvenliğinin bulunmadığını söyleyince, mahkeme gizlilik kararı verdi ve salonu boşalttı.

Mahkeme heyeti daha sonra Sütçü’nün olay tarihinde askeri personel olması nedeniyle görevsizlik kararı vererek dosyayı askeri mahkemeye gönderdi.’

***

Bir başka yerde duruşmayı daha ayrıntılı anlatan bir bölüme rastladım. O da şöyleydi:

‘Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı Kutlu Savaş’ın hazırladığı ‘Susurluk Raporu’na da giren ‘Avşar cinayeti’ davası askeri mahkemede görülecek.

Davanın dün Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmasında sanık Sütçü hazır bulunurken, olayda tetikçilik yaptığı gerekçesiyle 24 yıl hapis cezasına çarptırılan ve 10 yıl cezaevinde kalan eski köy korucusu Ömer Güngör tanık olarak dinlendi.

Güngör, Sütçü’yü tanımadığını söyledi. Sanık Sütçü de cinayetle ilgisi olmadığını öne sürdü.

Müdahil avukatı Tahir Elçi’yse, Sütçü’nün Jandarma istihbaratında aktif tetikçilerden biri olduğunu iddia etti, olay tarihinde Diyarbakır’da görevli İl Jandarma Alay Komutanı Eşref Hatipoğlu, Merkez Karakol Komutanı Yüzbaşı Mithat Gül hakkında suç duyurusunda bulundu.

Mahkeme sanığın olay tarihinde asker olması nedeniyle dosyanın 7. Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi’ne gönderilmesine karar verdi.

Yargılama sürecinde firarda olan Sütçü’ye yakalandıktan sonra Ocak 2007’de dava açılmıştı.’

***

Bu davayı, oğlu kaçırıldıktan hemen sonra, öldürülmesinden de az önce Çırağan’daki uluslararası bir toplantıda derdini anlatmaya çalışan acılı babasına rastladığımdan beri izlerim.

Cinayeti önlemek için de epeyce çırpınmıştım.

1994 yılı ortamında hukuk da tümden kaybolduğu için bu mümkün olmadı.

Sonra hukuksal bir direnç ve sabır sayesinde yol alındı.

O dönem fütursuzca işlenen ‘faili meçhul cinayetler’den, faillerin en azından tetikçi düzeyinde ortaya çıkarıldığı ilk davadır bu.

***

Davanın , Diyarbakır 7. Kolordu Askeri mahkemesi’ndeki ilk duruşması yarın sabah saat dokuzdaymış.

Bakalım medya bu davayı nasıl görecek ve kimler hukuk devletinden yana çıkacak.



Bu haber 6,466 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    3,874 µs