En Sıcak Konular

İstihbarat raporlarında şok iddia

17 Eylül 2013 08:27 tsi
İstihbarat raporlarında şok iddia KCK’nın ‘çekilme durdu’ açıklamasıyla devletin istihbarat raporları da sızmaya başladı.

Son rapora göre, PKK, kapatılan Roj TV yerine yeni TV kanalı açmak için bölgede hayvan başına halktan 2 lira vergi kesmeye başladı.

PKK’nın Kandil’deki yönetimi KCK’nın, silahlı grupları sınır dışına çekmeyi durdurduğunu açıklamasıyla birlikte, devlet istihbarat birimleri örgütün silahlı faaliyetlerini araştırmaya hız verdi. PKK’nın Roj TV’nin yerine yeni bir televizyon kanalı kurmak için finans bulmak için çalışmalara başladığını öne süren istihbarat birimleri, örgütün, bölge halkından sözde vergi adı altında hayvan başına 2 lira aldığı, fitre ve zekât topladığını belirlendi.

Çözüm süreci devam ederken bir taraftan da PKK’nın faaliyetlerini yakından izlemeye devam eden güvenlik birimleri, sınır dışına çekilmenin durdurulması kararının ardından yeni bir değerlendirme raporu hazırladı.

Milliyet'te yer alan habere göre; PKK’nın çalışmalarını mercek altına alan güvenlik birimleri, örgütün, kapatılan Roj TV benzeri yeni bir televizyon kanalı kurmak amacıyla finans çalışması yaptığını tespit etti. Örgütün, Roj TV’nin Danimarka’dan yaptığı yayınların durdurulması ve tüm mal varlığına el konulması sonrasında yeni televizyon kanallarının açılabilmesi için gereken maddi kaynak arayışına girdiği öne sürülüyor.
 
Güvenlik birimleri, örgütün, propaganda amaçlı kullandığı televizyon kanallarını yeniden açabilmek için bölgedeki hayvan sahiplerinden hayvan başına 2 lira para aldığını iddia etti. Güvenlik birimleri, fitre ve zekât toplanmasının yanı sıra bölge halkına yönelik vergilendirme faaliyetlerine hız verileceği tahmininde bulundu.

Yeni eylem hedefleri
 
Yapılan istihbarat çalışmaları doğrultusunda hazırlanan değerlendirme raporlarında örgütün kırsal alan faaliyetlerine de yer verildi. Kısa süre önce PKK’lılara ait cenazelerin ailelerine teslimi sırasında özellikle Faraşin ve Leyeş yaylalarında eylemler gerçekleştirilmişti. Örgüt üst yönetiminin, çözüm sürecinin başarısızlığa uğraması halinde Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin kırsal kesimlerinde bu tür eylemleri yaygınlaştırma kararı aldığı ifade edildi.

‘Direnç’ düzenlemesi
 

Örgüte yönelik istihbarat çalışmaları, PKK’nın 1 Eylül-15 Ekim arasını, çözüm sürecinde birinci aşamadan ikinci aşamaya geçiş dönemi olarak gördüğünü ortaya koydu.
 
Raporlarda, ‘örgütün tehditkâr açıklamalarla lehine koşullar yaratmaya çalıştığı’, çekilmeye katılan örgüt üyelerinin oranının ise hala yüzde 20 civarında olduğu belirtildi.
 
Ayrıca, çekilen hareket halindeki grupların toplam silahlı gruplar içinde yüzde 10’luk bir düzeyde olduğu belirlenirken, değerlendirme raporlarında, çekilmedeki asıl gecikmenin Abdullah Öcalan’ın tez ve talimatlarına örgütün özellikle askeri kanadının direnç göstermesinden kaynaklandığı görüşüne yer verildi. Bu gelişmeler nedeniyle Öcalan’ın KCK yapılanmasında yeni düzenlemeler yaptığı kaydedildi.


Bu haber 924 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,453 µs