En Sıcak Konular

Suriye helikopterini Türkiye düşürdü

16 Eylül 2013 20:06 tsi
Suriye helikopterini Türkiye düşürdü Başbakan Yardımcısı Arınç, sınır ihlali yapan Suriye'ye ait helikopterin, Malatya'dan kalkan uçaklar tarafından füzeyle vurularak düşürüldüğünü açıkladı. Konuyla ilgili TSK'dan da açıklama geldi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Suriye'ye ait helikopterin düşmesiyle ilgili, "2 kilometre Türkiye'de hudut ihlalinde bulunmuş. Hava savunma unsurları tarafından sürekli ikaz edilmiş. İhlalin devam etmesi üzerine Malatya'dan havalanan uçaklarımız tarafından 14.25'te füzeyle vurulması sonucu, helikopterin Suriye topraklarına düştüğü tespit edilmiştir" dedi.
 
Arınç, Bakanlar Kurulunun ardından soruları yanıtladı. Bir basın mensubunun, Suriye'ye ait helikopterin Türkiye sınırında düşmesiyle ilgili sorusu üzerine Arınç, şunları söyledi:
 
"Suriye'ye ait 'MI 17' tipi helikopter saat 14.20'de Hatay Yayladağı Güveççi bölgesinde 2 kilometre Türkiye'de hudut ihlalinde bulunmuş. Hava savunma unsurları tarafından sürekli ikaz edilmiş. İhlalin devam etmesi üzerine Malatya'dan havalanan uçaklarımız tarafından 14.25'te füzeyle vurulması sonucu, helikopterin Suriye topraklarına düştüğü tespit edilmiştir. Şu ana kadar mürettebatla ilgili herhangi bir bilgiye ulaşamadık, çünkü helikopter Suriye tarafına düştü."
 
Sınır hattında 24 saat esasına göre hava keşif unsurlarının uçuş yaptığına dikkati çeken Arınç, "Bilindiği gibi uçağımız düşürüldükten sonra da özellikle Akçakale, Viranşehir bölgesine sürekli karşı tarafından taciz ateşleri yapıldığı için angajman kurallarımız değiştirilmiş ve yeni bir uygulama başlamıştı. Dolaysıyla bu açıklamanın ne anlama geldiğini herhalde herkes biliyor" dedi.

Genelkurmay açıklaması
 

Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, M-17 tipi bir Suriye helikopterinin Türkiye hududuna 26 NM (Deniz mili) mesafedeyken, saat 13.41'den itibaren Diyarbakır'daki Birleştirilmiş Kontrol İhbar Merkezi (BİKİM) tarafından tespit edilerek takibe alındığı belirtildi.
 
Hududa 5 NM kalıncaya kadar BİKİM tarafından Türk hava sahasına yaklaştığına ilişkin helikoptere uyarı yapıldığı, buna rağmen Suriye helikopterinin yaklaşmaya devam ettiği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:
 
"Helikopter, saat 14.25'te Hatay/Yayladağ'a bağlı Güveççi Hudut Karakolu bölgesinde, Türk hava sahasını, yaklaşık 14 bin 200 feet irtifada seyrederken, 2 kilometre derinlikte ihlal etmiştir. Bu durum üzerine, bölgede hava devriye görevinde (havada hazır) bulunan iki F-16 uçağından biri tarafından, saat 14.27'de Türk hava sahasındayken vurulmuş ve hududun takriben 1 kilometre Suriye tarafına düşmüştür."




Bu haber 1,003 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,088 µs