iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

İyi de koskoca Başkan o kararı nasıl aldı?

16 Eylül 2013 11:31 tsi
İyi de koskoca Başkan o kararı nasıl aldı? 'Kendi aralarında' Suriye meselesini halletmiş görünüyorlar. ABD’de de herkes Kongre oylamasından kurtulduğu için memnun.. Peki ama o garip karar 'hangi akıl'la alındı?.. iyibilgi Ankara

ABD Başkanı Barack Obama herkesin Suriye’ye müdahale beklediği bir zamanda, saldırı kararını Amerikan Kongresi’ne götüreceğini ilan etmişti. Doğal olarak bütün dünya bunu-amiyane tabirle- “yan çizmek” olarak okudu.

Öte yandan, dışarıda durum buyken içeride hal daha başkaydı. Çünkü ekonomik dengesizlik ve askeri operasyonlara ABD kamuoyunun tutumu zaten biliniyordu ve üstüne Kongre’deki Demokrat ve Cumhuriyetçi dengeleri Başkan’ın aleyhineydi.

Yani Başkan ve Beyaz Saray’ın büyük ter akıtması gerekiyordu ve sonuç yine de istenildiği gibi olmayabilirdi. Hatta daha büyük ihtimalle öykü bitecek, Obama’nın dış itibarı kadar içeride de sıkı bir tokat yiyecekti.

Obama’yı bu durumdan kurtaran Rusya oldu ve Suriye’de gelinen nokta artık biliniyor. Bilinmeyen ise Obama’nın içeride kendisini nasıl soktuğu? Bu muamma henüz çözülmüş değil. Çünkü Başkanlar da yanlış kararlar alabiliyorlar ama genellikle “eşit tercihler” arasında. Oysa Kongre kararı gerçekten de büyük risk taşıyordu.

Barack Obama’yı bu sürece “itekleyen” dinamiğin iki eksenden beslendiği söyleniyor. Bunlardan birincisi “kendi danışmanları” arasındaki bir savrulma. Bu danışmanların yeni görev değişikleri ile Beyaz Saray’a geldikleri ve gidenlerle de çok barışık olmadıkları anımsanmalı.

İkinci aks ise Dışişleri. Bakan Kerry tüm bu sürecin içinde görünse de-zaten başka türlü olması zor-Suriye ile ilgili kimi gaflarının Hillary Clinton tarafından tashih edilmesi, bu görevi Oval Ofis’ten almış olabileceğini düşündürüyor.

Kısaca ABD iç politikasının yolları her zaman kaygan ama içerinin de içerisi var.

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,131 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,577 µs