En Sıcak Konular

Kirpi üretimini artık TMSF yapacak

16 Eylül 2013 09:46 tsi
Kirpi üretimini artık TMSF yapacak BMC’nin devlete olan borçlarından dolayı TMSF’ye devredilmesinin ardından, bu şirketin ürettiği mayına dayanıklı zırhlı araç Kirpi’nin imalinde yeni bir döneme giriliyor.

Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın sözleşmeyi feshetmesi üzerine TMSF, aracın üretimine devam edeceğini açıkladı.
 
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin mayına dayanıklı zırhlı araçlarını imal eden BMC’ye el koyan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Savunma Sanayii Müsteşarlığı’na (SSM) mektup yazarak Kirpilerin üretimine devam edeceklerini belirtti. BMC’nin yaşadığı finansal sorunlar nedeniyle Kirpi üretimi uzun süredir durmuştu. TSK’nın  mayına dayanıklı zırhlı araç ihtiyacı da tam olarak karşılanamamıştı. TMSF’nin şirkete el koymasının ardından devletin araçlarını yine devlet üretmiş olacak. 2009’da 468 zırhlı araç için BMC ile anlaşma imzalanmış, ancak firmanın yaşadığı maddî sıkıntı yüzünden araçların 278’i teslim edildikten sonra üretimi durmuştu. Daha sonra küçük bir teslimat daha yapıldı. Kalan Kirpilerin ise üretimi bitirilemedi. BMC, sorunu aşmak için özel bir bankadan kredi buldu fakat üretimi yine nihayete erdiremedi. İşçilerinin alacağı toplam 10 milyon TL’yi de ödemedi. Daha sonra ise şirketin sahibi Mehmet Emin Karamehmet’in devlete olan borçları nedeniyle TMSF şirkete el koydu. TMSF operasyonundan önce ise SSM, BMC ile olan sözleşmesini kısmi olarak feshetti. Araçların akıbetinin ne olacağı tartışılırken, TMSF’den bir hamle geldi. Fon, el koyduğu BMC bünyesinde üretimi sürdürecek.
 
TMSF ve SSM arasında anlaşma sağlanması halinde, TSK’nın kalan 175 aracı ve Emniyet Genel Müdürlüğü için 20 Kirpi ile bu araçların yedek parça ve bakımlarını kapsayacak üretim gerçekleştirilecek. NATO standartlarına göre üretilen Kirpilerde, aynı zamanda motor altının da koruması sağlanıyor. Böylece herhangi bir mayın tehdidine maruz kalan aracın kısa sürede onarılarak görevine devam etmesi mümkün oluyor. Koltuklar ise mayın patlaması anında basıncı emecek özel bir sistemle üretiliyor. Yürüyen kale olarak bilinen Kirpiler saatte 105 km hıza ulaşabiliyor, 120 cm derinlikteki sudan geçebiliyor. Kirpiler, Silahlı Kuvvetler açısından büyük önem taşıyor. Özellikle, 2. Dünya Savaşı sonrası teknolojisiyle üretilen Rus yapımı BTR’lerin personel sevkiyatı sırasında mayın tuzağıyla karşılaşıldığında büyük tehdit oluşturduğu belirtiliyor. Şimdiye kadar terörle mücadelede çok sayıda asker, mayın patlaması sonucu şehit oldu.

Zaman
 



Bu haber 891 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,611 µs