En Sıcak Konular

Aydın Valisi Malay: Görülmemiş kuraklık yaşıyoruz

8 Ağustos 2007 12:05 tsi
Aydın Valisi Mustafa Malay, Aydın'ın tarihinde görülmemiş ve tahmin edilmeyen bir kuraklığın yaşandığını söyledi.

Cemal Yıldırım'ın haberi

 

Vali Mustafa Malay, ve DSİ 21'inci Bölge Müdürü Halil İbrahim İndap, DSİ 21'inci Bölge Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda, bir basın toplantısı düzenledi. Yaşanan kuraklığa dikkat çekilen toplantıda Vali Malay, Aydın'ın Türkiye'nin en az yağmur alan illerinin başında geldiğini ve tarihinde görülmemiş derecede sulama suyu sıkıntısı yaşadığını belirtti. Vali Malay, Aydın halkının büyük çoğunluğunun geçim kaynağının tarım olduğunu, ancak susuz yapılamadığını ifade etti. Aydın'da selden korkulurken bu kez barajlarda su kalmadığını kaydeden Malay, bu durumu defalarca çiftçilere anlattıklarını söyleyerek, “Çiftçilerimize mevcut tarlaların ancak 3'te birini sulayabileceklerini söyledik. Ancak, dinlemediler. ‘Çok su isteyen ürün ekmeyin. Suyu az olan ürün ekin’ dedik. Malesef, büyük oranda çiftçi bu sözümüzü de dinlemedi. Böyle olunca mevcut suyumuz yetmedi. Bu doğrultuda DSİ, sulama birlikleri ve valilik olarak bir planlama yaptık. Feryatlar yükseldi. Ancak hiçbir şekilde kaçak su kullananlara ve feryat edenlere taviz vermedik. Kaçak su alanlar oldu. Ancak, adalet içinde sulama birliklerine sular dağıtıldı. Adaletli olunmasaydı, çok kan akardı. Allah'a şükür böyle üzücü bir durumla karşılaşmadık'' dedi.

Yaşanan susuzluk dolayısıyla çiftçilerin mutlak surette damlama sulama sistemine geçmesi gerektiğine de değinen Vali Malay, devletin bu konuda destek verdiğini hatırlattı.
      
'Adaletli su dağıtıldı'

DSİ 21'inci Bölge Müdürü Halil İbrahim İndap ise, Türkiye'de kuraklıktan en çok etkilenen üç ilin Aydın, Denizli ve Muğla olduğunu belirtti. İndap, Muğla'nın en çok yağış alan illerden birisi olmasına rağmen barajlarda suyu kalmadığını kaydetti. Büyük Menderes Nehri'nden 250- 300 kilometre su geçtiğini anlatan İndap, “Büyük Menderes Nehri'nde 96 milyon metreküp su kayboldu. Bu nedenle barajların zeminin kaplanması gündeme gelebilir. Ancak şu bir gerçek ki; sulama birliklerine adaletli su dağıtıldı'' diye konuştu.

Toplantıda sulama birlikleri için planlanan su dağıtım programını açıklayan Şube Müdürü Cengiz Koç, sulama mevsimi başlangıcında Adıgüzel ve Kemer barajlarındaki mevcut su miktarları ve akımlar dikkate alınarak, 2007 yılı sulama sezonunda önceki yıllara oranla yüzde 54 su eksikliği yaşanabileceği tahmini üzerine, Büyük Menderes Sulama Planlaması'nın bu yıl 550 hektametreküp üzerinden planlama yapıldığını söyledi.

Koç, Pamukkale Sulama Birliği'nin yüzde 64, Saraköy Sağ Sahil Sulama Birliği'nin yüzde 72, Nazilli Sağ Sahil Sulama Birliği'nin yüzde , Bozdoğan Sol Sahil Sulama Birliği'nin yüzde 68, Aydın-Germencik-Söke Halk Sulaması'nın yüzde 77, Söke Sulama Birliği'nin yüzde 68 oranında programlanan sudan faydalandığını kaydetti.

Milliyet



Bu haber 311 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,819 µs