En Sıcak Konular

Askeri mahkemelere sivil reform

15 Eylül 2013 10:02 tsi
Askeri mahkemelere sivil reform
Hükümet, demokratikleşme paketini açıklamaya hazırlanırken, askeri yargıda "devrim" niteliğinde bir çalışma yapıldığı ortaya çıktı.

Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı'nın hazırladığı paket, askeri yargıyı baştan sona değiştirecek. Askeri mahkemeler, Genelkurmay'dan ayrılarak Milli Savunma Bakanlığı'na bağlanacak.

KIŞLASIZ YARGI

Bugüne kadar askeri yargı Kara, Deniz, Hava kuvvet komutanlıklarında ayrı ayrı organizyon şemasına sahipti. Planlanan düzenleme ile bu ayrımın kaldırılması hedefleniyor. Askeri yargı, komutanlıkların bünyesinden alınıp Milli Savunma Bakanlığı'na bağlanacak. Bakanlık bünyesinde tek bir askeri yargı teşkilatı oluşturulacak ve tüm komutanlıklar ile ilgili davalar burada görülecek. Askeri mahkemelerin fiziki olarak da kışladan olabildiğince bağımsız şekilde kurulmasına özen gösterilecek. Böylelikle Uludere gibi bir çok kritik davaya bakan askeri yargı kışladan kopmuş olacak.

HAKİM-SAVCI KİMLİĞİ

Sabah'ta yer alan habere göre; askeri hakim ve savcıların bağımsız olmadığına yönelik eleştirileri ortadan kaldırmak için de reform gibi bir düzenleme geliyor. Çalışmaya göre halen "subay" kimliği ile görev yapan askeri hakim ve savcılara "askeri hakim-savcı" kimliği verilecek. Böylelikle bağımsızlıkları teşkilat şemasında da netleşmiş olacak. Geçtiğimiz aylarda Meclis'te kabul edilen ve darbelere zemin hazırlayan TSK İç Hizmet Kanunu 35'inci madde değişikliğinin yer aldığı yasa kapsamında askeri yargının görev alanı da genişletildi. Yasaya göre artık iç güvenlik operasyonlarına katılan asker ile ilgili davalara sivil mahkemeler değil askeri yargı bakıyor. Kanunda yapılan değişiklik ile valinin çağrısı üzerine terör olayları başta olmak üzere toplumsal olaylara müdahale eden ya da operasyonlara katılan askerlerin yaptığı iş "askerlik görev ve hizmeti" olarak kabul ediliyor. Bu durumda, eylemlere müdahale ya da operasyonlar sırasında yaşanan olaylar ile ilgili tüm davalara askeri yargının bakmasının yolunu açılmış oldu.
 

Bu haber 864 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,666 µs