En Sıcak Konular

Yunanistan'dan Ankara'ya NATO sitemi

14 Eylül 2013 11:01 tsi
Yunanistan'dan Ankara'ya NATO sitemi “İlkbaharda Netanyahu ile Erdoğan arasında yapılan düzenlemeden sonra Türkiye’nin biraz geri adım atarak programların bazılarına izin vereceğini umuyorduk. Ancak hiçbir şey olmadı.”

Tel Aviv’deki Yunan Büyükelçisi Spiros Lampridis, İsrail’in Mavi Marmara baskını nedeniyle özür dilemesine rağmen Türkiye’nin NATO-İsrail işbirliğini bloke etmeyi sürdürdüğünü iddia ederek Ankara’nın tutumunun kendisini “şaşırtığını” söyledi.

Yunan Büyükelçisi Lampridis, Jerusalem Post ile yaptığı mülakat sırasında İsrail’in özür dilemesinden bu yana altı ay geçmesine rağmen Türkiye’nin ortak tatbikatlar, istihbarat değişimi ile araştırma ve teknolojik gelişme programları dâhil, NATO-İsrail işbirliğinini “bloke etmeye devam ettiğini” belirtti. Büyükelçi şöyle konuştu:

“İlkbaharda Netanyahu ile Erdoğan arasında yapılan düzenlemeden sonra Türkiye’nin biraz geri adım atarak programların bazılarına izin vereceğini umuyorduk. Ancak hiçbir şey olmadı.”

“DİĞER BÖLGE ÜLKELERİ DE PROGRAMLARINA KATILAMIYOR”

Türkiye’nin İsrail’in NATO programlarına katılımına izin vermeyerek diğer Akdeniz ülkeleriyle işbirliğini bloke ettiğini öne süren Lampridis, “Çünkü İsrail ve bölgedeki diğer ülkeler yani Ürdün, Mısır, Fas, Moritanya ve Cezayir, NATO projelerinde blok olarak yer alıyordu” dedi.

Lampridis, ancak Türkiye ile İsrail arasındaki işbirliğinin “günlük bazda” devam ettiği için Ankara’nın tutumunun kendisini “şaşırttığını” da söylediği mülakat sırasında bunun bir örneği olarak da Suriye savaşı nedeniyle her hafta yüzlerce Türk kamyonunun İsrail’in Haifa Limanı üzerinden Körfez ülkelerine mal taşımasını gösterdi.

BAŞBAKAN ERDOĞAN’A ELEŞTİRİ

Yunan Büyükelçisi, ayrıca Türkiye’deki protesto gösterileri ve Mısır’daki darbe konularında “Yahudiler ve İsrail’in suçlandığı" için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştirdi ve “Böyle şeyler söylenmez” dedi.

Başbakan Erdoğan’ın kişisel olarak “Yahudi karşıtı” olsa da Başbakan olarak böyle bir pozisyon almaması gerektiğini öne süren Yunan diplomat, Türkiye’nin geçmişte hiçbir zaman “Yahudi karşıtı” olmadığını belirterek Osmanlı döneminde Yahudilere kucağı açan bir ülkenin “böyle bir duruma düşürülmemesi gerektiğini” savundu.

“YANLIŞ ADIMLAR TÜRKİYE’NİN ARAP DÜNYASINDAKİ KONUMUNU ZAYIFLATTI”

Lampridis, Erdoğan’ın İsrail’e ilişkin politika ve açıklamalarının aslında “Müslüman dünyasına yönelik” olduğuna inandığını da söylerken “Ancak başta Mısır konusunda olmak üzere Arap dünyasındaki bir dizi yanlış adımın Türkiye’nin oradaki konumunu da zayıflattığını” da öne sürdü.

Büyükelçi Lampridis, Suriye ile ilgili olarak da ülkesinin bu dönemde ABD’nin askeri müdahalesine karşı olduğunu da ifade etti.

Habertürk



Bu haber 1,039 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,441 µs