En Sıcak Konular

K. Irak'ta seçim hilesi tartışmaları

13 Eylül 2013 15:25 tsi
KYB seçim bürosuna yapılan silahlı saldırının yankıları sürerken, "ölü seçmenler" tartışması da yeniden alevlendi

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) 21 Eylül'de yapılacak milletvekili seçimlerine bir hafta kala gerginlik tırmanıyor. Seçim toplantılarının ardından meydana gelen şiddet olayları seçimin güvenliği açısından kaygılara yol açarken, ölen kişilerin isimlerinin hala seçmen listesinde yer alıyor olması da kampanya sürecinde büyük tartışmalara neden oluyor.

Seçime sayılı günler kala özellikle Goran Hareketi ile Kürdistan Yurtseverler Partisi'nin (KYB) etkili olduğu Süleymaniye kentinde tansiyon yükseldi. Dün KYB bürosunu hedef alan, ölüm ve yaralanmalara yol açan saldırı büyük infiale yol açtı. Siyasi partiler, seçimin güvenliğinin sağlanması için yetkili makamların önlem alması çağrısında bulundu.

Öte yandan muhalefet partileri, seçimlerin güvenilirliği için "ölü seçmenlerin" listeden çıkarılmasını istiyor. Yüksek Seçim Kurulu ise teknik yetersizlikleri öne sürerek, listelerin yenilemediğini savundu. Mecliste seçmen listelerindeki yanlışları tespit etmekle görevlendirilen komisyonun araştırmasına göre, 2001 yılından 2013'e kadar ölen kişilerin isimleri, seçmen listelerinden silinmedi. Bu süre içinde 178 bin 585 kişi ölmesine rağmen, Yüksek Seçim Kurulu, sadece 440 kişinin adını listelerden çıkardı. Halihazırda seçmen listelerinde, ölen kişilerden 178 bin 145'inin isimlerinin yer aldığı belirtiliyor.

Goran (Değişim) Hareketi Dış İlişkiler Sorumlusu Dr. Süleyman Cafer, seçmen listelerinde gerekli düzeltmenin yapılmadığını belirterek, "Ölüler adına seçimlerde oy kullanma durumu devam ediyor. Biz ilgili kurumlara başvuruda bulunduk, olayı yargıya taşıdık. Yüksek Seçim Kurulu, zaman yetersizliğini ve teknik eksiklikleri öne sürerek, ölü seçmenlerin, listeden çıkarılmasının imkansız olduğunu savundu. Bu yüzden bu seçimlerde, yine birileri ölüler adına oy kullanacak" dedi.

Aynı zamanda Goran'dan milletvekili adayı olan Süleyman, muhalefetin güçlenerek gireceği seçimlerde, çok farklı sonuçların çıkacağını iddia etti.

"Seçimlerden sonra IKBY'yi bir halk devletine dönüştüreceğiz. Yeni kurulacak hükümet, kendi halkının çıkarları için çalışacak, parti ve aileler için değil" diyen Dr. Süleyman, şöyle devam etti:

"Goran, partiyi değil, hükümeti güçlendirmek için mücadele edecektir. Programımızda, yolsuzluğa karşı ciddi bir mücadele var. Petrol, doğal bir kaynaktır, nereye gittiği, nasıl ve kime harcandığını herkes bilmelidir."

Milletvekili seçimlerinde Goran'dan liste başı aday olan Yusuf Muhammed Sadık ise "Seçim hazırlıkları ve mitinglerdeki manzara, partimizin, bu seçimlerde büyük bir zafer elde edeceğinin habercisidir" dedi. Sadık, Goran'ın, Noşirvan Mustafa liderliğinde 2009 seçimlerinde 25 milletvekili ile meclise girdiğini hatırlatarak, Kürdistan Demokrat Partisi ve Kürdistan Yurtseverler Birliği Partisi'ne karşı yarışacakları yeni seçimde, daha fazla sandalye kazanacaklarını iddia etti.

Bu haber 666 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,707 µs