En Sıcak Konular

Litvanya'dan Türkiye’ye hem destek hem uyarı

13 Eylül 2013 13:18 tsi
AB Dönem Başkanlığını yürüten Litvanya’dan Türkiye’ye AB üyeliği konusunda hem destek hem de uyarı geldi.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Litvanya’nın 1 Temmuz’da AB dönem başkanlığını devralmasından sonra bu ülkeyi ilk kez ziyaret etti.
 
Bağış, başkent Vilnius’taki temasları kapsamında Litvanya Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius ile de bir araya geldi. Linkevicius, bu görüşmeden sonra AA muhabirinin Türkiye’nin üyelik süreciyle ilgili sorularını yanıtladı.
 
“Biz dönem başkanlığımız sırasında Türkiye’nin AB üyeliği için elimizden geleni yapacağımızı daha önce de dile getirdik” diyen Linkevicius, desteğini ifade ettikten sonra bir uyarı yaptı. Linkevicius “Ancak herkes, Türk dostlarımız da biliyor ki bizim elimizde sihirli değnek yok. Biz sadece bazı şeylerin hızlanmasını, ilerlemesini sağlayabiliriz. Amacımız bu” dedi.
 
Linkevicius, “dostum” diye nitelediği Bağış ve diğer Türk yetkililerle temas halinde olmanın kendileri açısından çok iyi olduğunu ifade ettikten sonra şunları söyledi:
 
“Hangi aşamadayız, neler yapmamız gerekiyor, bütün bunların detaylarını konuşuyoruz. Çünkü AB içindeki birçok toplantı, siyasi olsun, çalışma toplantıları olsun, Litvanya’nın başkanlığında yapılıyor. Bizim dönem başkanlığımızda bunun faydalarını azami ölçüde kullanabiliriz.”
 
Linkevicius’a göre, Türkiye’nin AB ile yürüttüğü katılım müzakerelerinde uzun bir aradan sonra 22. faslın açılmış olması üyelik süreci açısından çok faydalı oldu.
 
“Şimdi tekrar ivme kazandırdık bazı şeylere. Böylece bundan daha fazlasını yapma şansımız oluştu. Şu anda motivasyonumuz var, iyi niyetimiz var” diyen Linkevicius, şunları belirtti:
 
“Ama gerçekçi olmamız gerek. Yeni başlıkların açılması için beklentimiz var ancak bu konuda alınmış bir karar yok. Açık konuşmamız lazım. Beklentilerin olması önemli ama bunlar gerçekçi olmalı. Çünkü daha sonrasında hüsran yaşamak hoş olmuyor. Erişilebilir olanı elde etmeye çalışalım. Yine de iyi yolda olduğumuzu düşünüyorum. Her iki taraf da harekete geçmeli. “
 
Türkiye’nin AB üyeliği için hangi alanlarda neler yapması gerektiğini, beklentilerin neler olduğunu çok iyi bildiğini dile getiren Linkevicius, üyelik yolundaki engelleri yok etmek için çalışacaklarını söyledi.

aa


Bu haber 710 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,279 µs