En Sıcak Konular

Petrol üretiminde dengeler değişebilir

13 Eylül 2013 11:29 tsi
Petrol üretiminde dengeler değişebilir 2000 yılında Kazakistan'ın Kaşagan bölgesinde keşfedilen petrol sahasında ilk üretim yapıldı. Bu petrol yatağından beklenti ise büyük...

Kazakistan’ın en zengin ve dünyanın en maliyetli petrol yatağı olan Kaşagan’da ilk petrol üretildi. Çıkartılan ilk petrol ile ilgili olarak basın toplantısı düzenleyen proje ortaklarından Nort Caspian Operating Campany şirketi yetkilileri bölgeye ilk sondaj vurulduğunu ve ilk petrolün çıkartıldığını belirtti.

Yapılan açıklamada son 40 yılda keşfedilen en büyük ve dünya çapında en karmaşık sanayi projelerinden biri olan petrol yataklarının gelişiminde tarihi bir adım atıldığı vurgulandı. Ülkede 2000 yılında keşfedilen Kaşagan petrol sahasında uzun süren çalışmaların ardından nihayet üretime başlandı.

Bu güne kadar petrol çıkarmak için yaklaşık 10 milyar doları bulan yatırımlar sonucu çıkartılmaya başlayan petrolün bölgedeki petrol üretimi konusunda dengeleri değiştirmesi bekleniyor. Hazar Denizi’nin kuzey kesiminde bulunan petrol sahasının hava şartlarının elverişsiz olmasından dolayı projenin hızlı ilerlemesi ve işletmeyi zorlaştırdığı biliniyor.

En Pahalı Enerji Projesi

İlk etapta günlük 400 bin varil seviyesinde üretimin gerçekleştirileceğini dile getiren uzmanlar petrol yatağını işleten firmaların 12 yıl boyunca bu seviyede üretim gerçekleştireceklerinin altını çiziyor. Dünyanın en pahalı enerji projesi olarak nitelenen Kaşagan petrol sahasında uzmanlara göre 50 milyar varil petrol bulunduğu tahmin ediliyor.

CNN Money'nin sıralamasında en pahalı enerji projesi sıralamasında Kaşagan Projesi 116 milyar dolarla birinci sırada yer alırken; Avustralya'da işletilen Gorgon Projesi ise 57 milyar dolar ile ikinci sırada yer alıyor. Hazar Denizi kıyısındaki Kaşagan, 1968’den bu yana keşfedilen en büyük petrol yatağı. Kaşagan petrol sahaları, rezerv büyüklüğü açısından dünyada ilk 5'e giriyor.

Kaşagan yatakları, Kazakistan ulusal petrol ve doğalgaz şirketi Kazmunaygaz, İtalyan petrol devi Eni, ABD merkezli Exxon Mobil ve Hollanda-İngiliz ortaklığı Shell şirketleri tarafından ortak işletiliyor. Öte yandan uzmanlara göre Kaşagan petrol alanında tam kapasite ile petrol çıkartılmaya başlamasından sonar Kazakistan’ın enerji alanında sadece bölgede değil aynı zamanda dünya enerji sahasında da söz sahibi olacağı öngörülüyor.

cihan



Bu haber 976 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,914 µs