En Sıcak Konular

Kaos lobisi deşifre edildi

13 Eylül 2013 08:44 tsi
Kaos lobisi deşifre edildi Gezi Parkı olaylarını fırsat bilerek Türkiye’yi hedef alan ‘faiz lobisi’ni mercek altına alan AK Parti, çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

AK Parti Ekonomi İşleri Başkanlığı’nın raporunda, Türkiye’nin yanı sıra Ortadoğu’da patlak veren olayların arkasında ‘kaos lobisi’ bulunduğu belirtildi. Para ve faiz kontrolünü elinde bulunduran bu lobi, etkinliğini uluslararası bankalar, yatırım şirketleri ve medya kuruluşları aracılığıyla sağlıyor.

Gezi Parkı olaylarını fırsat bilerek Türkiye’yi hedef alan ‘faiz lobisi’ni mercek altına alan AK Parti, çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’un başında olduğu Ekonomi İşleri Başkanlığı’nın hazırladığı raporda, gerek Türkiye gerekse Ortadoğu’da son dönemde yaşanan olayların arkasında ‘kaos lobisi’ olduğu vurgulanırken, Alman Deutsche Bank’tan İsviçreli yatırım şirketi GAM’a, ABD finans devi Citi’den JP Morgan’a kadar çeşitli uluslararası kuruluşlardan süreç içinde gelen açıklamalara dikkat çekildi. ‘Kaos lobisi’nin Türkiye’yi tehdit ettiği ve Yunanistan ile İtalya’daki krizlerin ardından işbaşına gelen teknokrat yönetimler gibi bir yapılanma hedeflediği vurgulandı. Asker ayağına ilişkin yargılaması devam eden 28 Şubat sürecine de atıf yapılan raporda, “Türkiye, büyük oyunun bir parçası olan ve 28 Şubat’taki finansal mühendislik operasyonlarını yürüten odakların, medya ve sermaye ayağını ortaya çıkaracaktır” ifadelerine yer verildi.  

BASKILAR TEHDİT BOYUTUNA ULAŞTI

Raporda, son dönemde Merkez Bankası, para piyasaları ve denetleyici kurumlar üzerindeki baskıların tehdit boyutuna ulaştığı vurgulanırken, lobinin ayakları şöyle anlatıldı:

DEUTCSHE BANK:
Alman Deutsch Bank, Hazine’nin kritik borçlanma ihaleleri öncesinde (12 Temmuz) yayınladığı raporunda “Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, pes edene ve faiz artırana kadar TL’nin baskı altında kalmaya devam edeceğini öngörüyoruz’ ifadesini kullanmıştır.  

CITI: ABD’li finans devi Citi’nin Orta, Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika döviz ve tahvil piyasası bölümü Başkanı Luis Costa, “Türkiye şu anda oldukça tehlikeli bir durumda. Muazzam tutarlarda para çıkışları şu ana kadar görmedik. Ancak bu durum ağırlaşabilir” şeklinde konuşmuştur.

GAM:
İsviçreli yatırım şirketi GAM’ın direktörü Paul McNamara “TL’nin son dönemdeki değer kaybı kayda değer bir faiz artışı ile telafi edilmezse yüzde 5-15 arasında zararda olan yabancı yatırımcılar, çıkış yapmayı tercih edebilir” demiştir.

FINANCIAL TIMES: “BDDK’nın bankaların döviz satışlarına ilişkin başlattığı soruşturmadan Türkiye’deki yabancı yatırımcılar rahatsız” ifadelerini kullandığı haberinde ‘uzman’lara dayanarak “Kısa dönemli gelirlerle finanse edilen Türkiye’nin cari hesap açığının kapatılabilmesi için faiz oranlarını yükseltmekten başka çaresi olmadığı”nı savunmuştur.

JP MORGAN: Merkez Bankası’nın döviz piyasasında istikrarı sağlamak için uyguladığı döviz satış ihaleleri stratejisinin yeterli olacağını düşünmediklerini ve faiz artırımı beklediklerini bildirmiş, Türkiye’ye yönelik TÜFE tahminlerini yukarı yönlü, büyüme tahminlerini ise aşağı yönlü revize etmiştir.

KRİZ ÇIKARIP VURUYORLAR

Kaos lobisi, dünyanın birçok yerinde krizler çıkararak toplumların kendi ayakları üzerinde durmasını önlemeye çalışmaktadır. Kaos lobisi en başta İslam coğrafyasında krizlerin artarak devam etmesinin kendi menfaatlerine olduğunu düşünmekte; çatışmaların azaltıldığı, “daha az savaş ve daha çok barış”ın hâkim olduğu bir düzenin kurulmasına karşı çıkmaktadır.

PARA VE FAİZLE BESLENİYOR

Kaos lobisinin en önemli güç ve kontrol alanlarından biri para ve faizdir. Para için dünya savaşları da bölgesel çatışmalar da çıkarmakta tereddüt etmeyen bu lobi, dünya ölçeğindeki finansal etkinliğini uluslararası mekanizmalar üzerinden yürütmektedir. Gelişmekte olan ülkeleri, kredilerle borç sarmalına sokan uluslararası kuruluşlar, şart koştukları programlarla bu ülkelerin ekonomilerini kontrol etmektedir.  

Akşam



Bu haber 1,470 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,093 µs