En Sıcak Konular

Rapor: İstanbul'da en az 100 bin Suriyeli var

12 Eylül 2013 18:45 tsi
MAZLUMDER, İstanbul'da yaşayan Suriyelilerle ilgili olarak hazırladığı raporunda kentte en az 100 bin Suriyeli'nin bulunduğunu duyurdu

MAZLUMDER, İstanbul'da yaşayan suriyeli mültecilerle ilgili hazırladığı raporunu açıkladı. MAZLUMDER İstanbul Şubesi tarafından, kentte yaşayan suriyeliler konusunda yaklaşık 4 ay süren araştırma ve görüşmeler yapıldıktan sonra elde edilen veriler raporlaştırıldı. Dernek, "İstanbul Örneği Üzerinden Türkiye'de suriyeli Mülteciler Raporu"nu bir basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaştı.

Raporu açıklayan MAZLUMDER Genel Başkan Yardımcısı Av. Halim Yılmaz, suriye'deki çatışmalar uzadıkça ve katliamlar arttıkça, ülkesini terk etmek zorunda kalan suriyeli mülteci sayısının arttığını söyledi.

Bugüne kadar Türkiye'ye 500 bin civarında suriyeli mültecinin geldiğinin tahmin edildiğini belirten Av. Halim Yılmaz, kamplarda yaklaşık 200 bin mülteci kalırken yaklaşık 300 bin kişinin de kamp dışında yaşadığını, bu insanların büyük çoğunluğunun suriye sınırına yakın illerde şahsi çabalarıyla barınmaya çalıştığını, imkân bulabilen suriyeli mültecilerin daha uzaktaki/batıdaki illere göç ettiğini, İstanbul ve İzmir gibi büyük kentlerde hatırı sayılır bir suriyeli mülteci nüfusu oluştuğunu söyledi.

Av. Halim Yılmaz, Türkiye'nin suriyeli mülteciler konusunda yaklaşımını genel olarak olumlu bulduklarını, ancak rapordaki tespitlerden de anlaşılacağı üzere, farklı sebeplerle mültecilerin sürekli olarak yeni sorunlarla karşılaştıkları ve yardıma muhtaç olduklarını vurguladı.

Halim Yılmaz, "MAZLUMDER yaklaşık üç aylık bir zamana yayılan araştırmaları sonucunda elde ettiği tespit ve gözlemlerini içeren bu raporuyla, mültecilere yönelik hukuksal korumanın bir parçası olarak, özellikle İstanbul'da bulunan suriyeli mültecilerin durumuna ilişkin endişelerini kamuoyuyla paylaşmayı, gerekli kurum ve kuruluşların dikkatini çekerek mültecilerin durumlarını iyileştirmeyi amaçlamaktadır" diyerek suriyeli mülteciler konusunda hükümetin, ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşları ile işbirliği içinde çalışmasına olanak sağlayacak yeni stratejilere ihtiyaç olduğunu söyledi. Bu noktada kamplar dışında yaşayan mülteciler için, her ilin bulunduğu Valilik, Belediye, Kızılay ve insani yardım kuruluşlarının işbirliği ve koordinasyonuna ihtiyaç olduğunu vurguladı".

"TÜRKİYE'DE 1 MİLYON; İSTANBUL'DA 100 BİN SURİYELİ"

Yılmaz konuşmasının sonunda şunları dedi: "suriyeli mültecilerin güvenli bir şekilde ülkelerine geri dönmesi mümkün oluncaya kadar, kendilerine yeterli koruma ve destek sağlanması için daha fazla adım atılmasına ihtiyaç bulunmaktadır. İstanbul'da, suriyeli mültecilerin yüz bini aştığını tahmin etmekteyiz. Türkiye toplamında ise bu rakamın yaklaşık 1 milyonu bulmakta olduğu tahmin edilmektedir. suriye'deki savaşın uzaması nedeniyle, suriyeli mülteciler Türkiye'nin hemen her yerine dağılmışlardır. Küçük şehirlerde az sayıdaki mülteciye çözüm bulmak nispeten kolay olabilir. Ancak büyükşehirlerde kontrol edilmesi mümkün olmayan çok sayıda mültecinin olması nedeniyle bu mülteciler için özel çalışmalar yapılması gerekmektedir. Bu hususların yanında, hükümetin dış politikasını eleştirmeye yönelik muhalefet partilerinin açıklamaları, suriyeli mültecilere yönelik 'yabancı düşmanlığı' ve 'ırkçı nefret' söylemlerini teşvik etmektedir. Bazı siyasetçilerin veya gazetecilerin 'terörist, dilenci, hain, oy deposu' şeklinde ülkeye sığınan suriyeli mültecileri kara propagandanın hedefi haline getirmeleri endişe vericidir. Mülteciler aleyhinde kışkırtıcı/faşizan ifadelerin kullanılması ve mültecilere yönelik düşmanlık üretilmesinin önüne geçilecek tedbirler alınmalıdır".

Bu haber 736 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,292 µs