En Sıcak Konular

Çin liderinin Orta Asya ziyareti sona eriyor

12 Eylül 2013 14:08 tsi
Çin lideri Xi Jinping'in pek çok stratejik işbirliği anlaşmasına imza attığı Orta Asya ziyareti sona eriyor

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Orta Asya gezisini sonlandırıyor. Mart ayında cumhurbaşkanlığı görevini devralan Cumhurbaşkanı Xi, bölge ülkeleri turu kapsamında Türkmenistan, Kazakistan, Özbekistan ve Kırgızistan'ı ziyaret etti.

Dün Orta Asya gezisinin son durağı olan Kırgızistan'a geçen Xi, bölge ülke devlet başkanları ile uzun vadeli, güvenlik ve stratejik işbirliğini öngören ortak bildiriler imzaladı.

Türkmenistan, Kazakistan ve Kırgızistan ile 10'un üzerinde ikili anlaşma imzalayan Pekin yönetimi, Özbekistan ile 15 milyar dolarlık 31 anlaşmaya imza attı. Sözkonusu anlaşmalar kapsamında Çin, bölge ülkelerine önemli miktarda yatırım yapacak. Çin'in Kırgızistan'a yatırımının 3 milyar doları bulması bekleniyor.

ENERJİ ORTAKLIĞI GÜÇLENDİRİLİYOR

Rusya'dan sonra Çin de, Orta Asya ülkeleri ile enerji ortaklığını güçlendiriyor. Cumhurbaşkanı Xi'nin bu gezisinde enerji alanında önemli anlaşmalara imza atıldı. Bölgenin doğalgaz zengini ülkesi Türkmenistan'dan Çin'e yeni bir doğalgaz boru hattı çekilmesi konusunda mutabakat sağlandı. Türkmenistan-Özbekistan-Tacikistan-Kırgızistan-Çin doğalgaz boru hattı için çalışmalar başlatıldı. Sözkonusu hat ile ilgili hem Özbekistan hem de Kırgızistan'dan destek geldi. 2 yıl içerisinde inşa edilmesi planlanan hat ile 35 yıl boyunca doğalgaz ihraç edilecek. Bu hatla, Türkmen gazının Çin'e ihracat miktarı artırılmış olacak. Hattın 225 kilometresi Kırgızistan topraklarından geçecek. Pekin yönetiminin, sadece Kırgızistan'a transit için yaklaşık 2 milyar dolar para ödeyeceği ileri sürüldü.

İPEK YOLU CANLANACAK

Cumhurbaşkanı Xi, dün Kırgızistan'da Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev ile yaptığı görüşmede, İpek Yolu üzerinde ortak ekonomik bölge kurulması yönünde bir teklifte bulundu. Bunun da Çin ile Orta Asya ülkeleri arasındaki ekonomik işbirliğini kuvvetlendirecek. Ayrıca, Çin için Orta Asya yerli mallarını ihraç edebileceği önemli bir pazar olacak. Bundan demiryolu projeleri önemli rol oynuyor. Bölge ülkelerini Çin'e bağlayacak demiryol projeleri üzerinde çalışmalar devam ediyor.

Çin ayrıca, Orta Asya ülkelerinin en büyük ticari ortağı. Pekin yönetiminin bölge ülkeleri ile dış ticaret hacmi milyar dolarları aştı.

DÜNYANIN EN BÜYÜK DOĞALGAZ BORU HATTI

Dünyanın en büyük doğalgaz boru hattı, Çin ile Orta Asya ülkeleri arasında inşa edildi. 2009 yılında hizmete açılan Türkmenistan-Çin boru hattı, Özbekistan ve Kazakistan toprakları üzerinden geçerek, Çin'e ulaşıyor. Çin ve Türkmenistan birbirinin en büyük doğalgaz işbirliği ortağı. Türkmenistan Çin'in en büyük doğal gaz tedarikçisi ve Çin de Türkmenistan'ın en büyük yurtdışı doğalgaz alıcısı. 8 bin km uzunluğundaki hat, dünyanın en uzun doğal gaz boru hattı. Çin'de 400 milyon kişinin Türkmenistan'dan gelen doğal gazdan yararlalandığı tahmin ediliyor.

Bu haber 623 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,058 µs